15 Temmuz 2015 Çarşamba

Tatlıya Bağlayalım *

Gelin-kaynana ilişkilerini
Sema Maraşlı bizleri anlatıyor. Kendimize bile itiraf etmeyi beceremediklerimizi ... .. karşımızdakine söyleyemediklerimizi ... .. gözümüze bakarak anlatıyor.  ... .. incir çekirdeğini doldurmayacak meseleler... ..“Sanma ki dert sadece sende var. Sendeki derdi nimet sayan da var” (Mevlana) (sf.75)
“Kötüye yormak ve vehim yapmak insanı derdi yokken bile hasta eder. Onun içn olna-bitenlere iyi bak.” (Mevlana) (sf.132)
Evli olanlar, evlenecekler hatta bekarlar da okumalı. Okumak yetmez... tekrarda fayda var... .. anlamak için okumalı... .. biraz gayret... Kısa öyküler derslerle dolu;
-... .. Babası ona mektup yazmıştı. Merak içinde hemen okumaya başladı.
-... .. annesi hakkında söyleyeceğin her kötü söz kocanın kalbine attığın kocaman bir ısırıktır. O ısırık yüreğini kanatır, içini sızlatır. Isırık izleri çoğaldıkça büyük bir yaraya dönüşür. ... ..
-... ..üçüncüsü: bir babanın , ... .. söylemesi ne kadar uygun olur bilmiyorum ama erkeğin yatakta karısı tarafından reddedilmesidir. Bu da erkeği çok fazla yaralar, incitir, soğutur. ... ..(sf.24)
-(sf.63)... ...   yaptığı sıradan şeylerden kocasının bu kadar etklenmiş olmasına şaşırdı.
-“Sen de her şeyi kötüye yormuşsun.” dedi...
Şu işler
-“... ..Şu işler var ya...” Yutkundu, kızardı Arife Hanım. Fakat kararlıydı, konuşacaktı. ... .. Derya kıpkırmızı oldu. O da... .. bu mevzuyu düşünüyordu.... .. “Kızım, sen benim zor anlattığıma bakma, bize hep bu mevzular hep ayıp diye öğretildi ... .. “Biz hata yaptık, kızım sen yapma diyoruz.” ... .. “Şimdiki aklımla bakıyorum da kendimize zulmetmişiz. ... ..”... ..”Dert ettik de ne oldu, hayatı kocamıza da kendimize de zehir ettik. Dert etmeyenler keyfini çıkardı”
-Tövbe tövbe! ... Ayıp ayıp... “ diye söylendi Zuhal Hanım.... ..
-Deryacım, Zuhal ablamın kocası da ölmeden birkç saat önce, “Zuhal, sana bu ... hususunda hakkımı helal etmiyorum, ahirette iki elim yakanda... “ demişti. ..... “Bakalım enişyetle nasıl hesaplaşacaksınız diğer tarafta?” ... ..
-... .. “Kafandan fetva verme abla, günaha giriyorsun. Geçen bir sohbette dinledim, hoca hanım anlattı. Peygamberimiz, ‘Bir kadın ... .. ‘  buyurmuş. .... ..”

*gelin-kaynana ilişkilerini Tatlıya Bağlayalım – Sema Maraşlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder