31 Temmuz 2015 Cuma

Kanuni’nin Akıl Oyunları *

Kanuni’nin öykülerle anlatılan tarafını okumak isteyenler için... .. Kitap 264 sayfa. ... .. İlgi çekici olaylar sürükleyici bir dille anlatılıyor. ... .. İlgi çekici kısa bir bölümü paylaşalım:
-..... Sultan Süleyman’ın isteği üzerine Macaristan Kralı Zapolya ile Polonya Kralı Sigismund’un kız Isebella evlenirler... .. Zapolya oğlunun ... .. doğumundan bir ay geçmeden vefat etti. ... Kraliçe Isebella, ..... kendilerini Ferdinand’ın saldırısından bir kez daha kurtaran Sultan Süleymen’a teşekkür etmek için maiyetiyle birlikte Peşte’ye geçti ... .. Kanuni bu genç anneyi çadırında kabul edecektir. 1541 yılının Ağustos’unda gerçekleşen bu görüşmede ünlü minyatür ustası Matrakçı Nasuh da bulumaktaydı. Ve bu görüşmeyi Süleymannâme adlı kitap için çizmişti.
Bir minyatürün anlattıkları
-Münyatürde Sultan Süleyman Peşte’de, mavi tonlarda bir otağın içinde, kendisi için hazırlanmış tahtında oturuyor. Otağın giriş kapısı üzerinde, kırmızı, etekleri sarı ikinci bir gölgelik saçak vazifesi görüyor. Kanuni, içinde sarı tonlarda bir gömlek giymiş, üzerindeki kaftanı uçuk mavi. Tahtında bağdaş kurarak oturuyor. Lütfen minyatürlerdeki detaylara dikkat edelim. Çünlü minyatürler bizim gerçek tarihimizi yansıtırlar. Hâlbuki bizler yıllardır Avrupalıların Paris’te, Londra’da sadece para kazanma amaçlı, iftiralar ve yalanlarla dolu tablolarını dikkate aldık. Kendi minyatürlerimizi ihmal ettik. Sadece bu Peşte buluşması minyatürü bile Osmanlı temalı dizi ve romanların birçoğunun ne kadar gerçekten uzak olduklarını ispatlamaya yetecektir.
-Minyatürde bağdaş kurmuş bir padişah görüyoruz. Kanuni, hayatı boyunca hep bağdaş kurarak oturmuştur. Bizim gibi sandalye tepesi oturuşu çok nadirdir. ... .. Minyatürde, Sultan Süleyman’ın arkasında iki tane genç delikanlı görülmektedir. Dikkat ederseniz sakalları bile tam çkmamıştır bu gençlerin. İlk bakıldığında saraylı Enderun öğrencileri olduğu sanılabilir. Çünkü Osmanlı padişahlarının arkalarında devamlı ayakta duran iki adet Hasodalı genç vardır. ve birçok minyatürde görülebilir. Ancak buradaki gençlerin bşında, Hasodalı başlığı (Zerrin Külâh) yok. İçi kırmızı kavuklu beyaz sarık dolanmışlar. Matrakçı’nın minyatüründeki bu detayın yanında bu görüşmede Sultan Süleyman’ın iki oğlunun da bulunduğunu biliyoruz. Yani bu minyatürde saygıyla babalarının yanında duran bu iki kişi: Selim ve Bayezid’den başkası değil. Ayrıca Sultan, birazdan bir hanımla görüşecektir. Kanuni bu görüşmede bile yalnız
bırakılmamıştır. Ve geldik minyatürün en dikkat çeken kısmına. Çadırda Sultan Süleyman’ın kabul ettiği Isebella, bu Macar kraliçesi nasıl bir görünüme sahip ... .. ... (devamı kitapta)
Kutsal Roma Afrika’nın peşinde
Altın yıl 1538
Boğdan Seferi ve Mimar Sinan’ın keşfi
Akdeniz’i Osmanlı gölü yapan savaş: Preveze
Yemen neden önemli
Yemen ve Hindistan Osmanlı’yı bekliyor
Kaşı sahil Habeşistan
Budin Beylerbeyliğine doğru
Dönmeye değil ölmeye giden Gülbaba
Şarlken’in Cezayir seferi
Barbaros’un Fransa seferi
Estergon’un fethi
İran ile Mücadele – Safevi tehlikesi
Osmanlılar Hind sularında – Piri Reis’in idamı...
Hristiyan Dünya bir kez daha bölünüyor – Lutheryanlık
Şehzade Mustafa neden öldürüldü? – Osmanlı’yı parçalama planları
Kahvenin İstanbul’da yayılışı ve ilk kahvehaneler
Şeyhülislamlık
II. Roma İmparatorluğu parçalanıyor
Hürrem Sultan
Sultan Süleymenı’ın son seferi: Zigetvar

*Dünyaya Hükmeden Sultan-2 Kanuni’nin Akıl Oyunları – Talha Uğurluel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder