4 Ekim 2016 Salı

Bilinmeyen LOZAN *

-... ..Taha Akyol kitabının aka yüzündeki tanıtımda; “Lozan Anlaşması sadece sınırları belirleyen bir barış anlaşması değildir. Bu çetin müzakereler sırasında kapitülasyonlar, azınlıklarınstatüsü, dış borçlar ve laiklik gibi konularda çok tartışılmıştır.
-Bunlar iki yüzyıllık “Şark Meselesi”nin sorunlarıdır ve Lozan’da sonuca bağlanmıştır.
-Lozan’ın “emsali görülmedik bir zafer”, bir “hezimet”, hatta bir “infaz” olduğuna kadar çok geniş bir yelpazede siyasi tartışmalar hâlâ devam ediyor. Bu tür değerlendirmeler daha çok günümüzdeki siyasi tartışmaların Lozan’a taşınmasının sonucudur., araştırmalardan ziyade siyasi önyargıları yansıtmaktadır.
-Kitap 334 sayfa ve geçmişte yaşanan tarihi süreçlerin bugünümüzü etkilediği kadar,  vekalet savaşları ve terör şekliyle devam ettiğini anlaybiliyoruz.
-Taha Akyol; kitabın “önsöz”ünde ; “Lozan Anlaşması’na olumlu veya olumsuz bakıyor olabiliriz. Fakat önemini inkâr etmek mümkün değildir. Zira yenidenTürkiye’nin uluslarası hukuktaki kuruluş senedidir. Lozan sıradan bir barış anlaşması değildir. Bu anlaşmayla sadece barış sağlanmış ve sınırlar da çizilmiş değildir.
-Dahası Lozan’da kapitülasyonlar kaldırıldığında yerine nasıl bir hukuki statüsünün ne olacağı konuları tartışılırken laiklik de gündeme gelmiş ve Ankara yetkililerilaiklik kelimesini ilk defa Lozan’da kullanmışlardır.
-Lozan müzakerelerinin ve anlaşmasının çok yönlü olması, hakkındaki tartışmaların da çok boyutlu olmasına yol açmış, Lozan’ın “emsali görülmedik bir diplomatik zafer” olmasından, Lozan’ın , bir “hezimet”, hatta “infaz” olduğuna kadar çok geniş bir yelpazede tartışmalar yapılmıştır. ... ..”vurgusu yapılmaktadır.
Lozan’a giden zorlu yol
İzmir, Mudanya, Çanakkale
Gazi İsmet paşa’yı seçiyor
“Amatör diplomat” ve İngiliz istihbaratı
Lozan’da sınırlar ve laiklik
Lozan’da en sıcak günler




Meclis’te kıyamet
Musul ve Kürt meselesi
Lozan’da ikinci dönem
İmza töreni ve onay sorunu
Lozan nedir?















































*Bilinmeyen LOZAN – Taha Akyol







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder