20 Ocak 2021 Çarşamba

Kazım Karabekir Hayatım *

… .. Babam… ..

Babamın okuyup yazması olduğundan bölük emini yapmışlar. Evvela Silistre’de Serdar Ömer Paşa ordusuna sevk olunmuş. Orada omuzundan yaralanmış.

… ...Sonra ordu ile Kırım’a geçmiş. Gözleve muharebesinde ve Kırım muhasarasında bulunmuş, Gümüş Kırım madalyası ve İngilizlerde de yine Kırım madalyası şile taltif olunmuş…. ..

Kırım’da ayağının birkaç  parmağı donmuş. Harpten sonra İstanbul’daki kıtaata başçavuş olarak tayin olunmuş ve Sultan Mecid’in Mısır seyahatine muhafız olarak iştirak etmiş. … ..

… ... Babam da bu arada  mülâzımlıkla nizamiyeden zaptiyeye geçmiş ve Zaptiye Nazırı Mustafa Asım Paşa’ya yaver olmuş.

Annemle, mülâzım yaver iken evlenmiş. Yüzbaşılığında, Boğaziçi’nde, Yeniköy’de zaptiye bölük kumandanıymış. … .. üç aylık yüzbaşı iken binbaşılığa terfi etmiş.

Bir sene sonra vilayetlerde dahi zaptiye teşkilatı yapıldığından babam alay beyliğine terfi ve Kastamonu zaptiye alay kumandanlığına tayin olunmuş, 1285’te.

Bir müddet sonra Zaptiye Alayları lağvedildiğinden Mülkiye Kaymakamlığı’yla İskilip’e tayin olunmuş. … ..

Dört ay sonra yine Zaptiye Alayları ihya olunduğundan babam tekrar Kastamonu’ya gelmiş. … .. Kastamonu’da bulundukları 7 sene zarfında (1285-1291) pek mesut yaşamışlar. … ..

…..Rüşvet ve irtikaba müthiş düşman olduğundan zamanın ricaliyle çatışmış. Usulen haksız çıkartılarak açığa

alınmış.

İki sene İstanbul’da çok sıkıntı çekmişler. … ..

İki sene sonra Diyarbekir alay beyliğine tayin olunmuş. … .. üç sene kalmışlar. Burada iken Rus Seferi açılmış. … ..

Seferin nihayetinde Halep-İskenderun yoluyla İstanbul’a gelmişler. Ayastefanos havalisindeki Rus ordusu ordugâhlarını görmüşler. Yedi ay İstanbul’da kaldıktan sonra maaşı iki binden  üç bin kuruşa artırılarak Manastır Alaybeyliğine tayin olunmuş. … ..

Dört çocuklu bir aile ile bir buçuk sene kalmışlar. … …

Babamı az sonra Hakkâri merkezi Başkale alaybeyliğine tayin etmişler. 1299 Kânunisani 15’te İstanbul’a hareket etmiş.

Buraya vardığından az sonra burası vilayetlikten lağvolunarak kararı verilmiş, babam Van’a naklolunmuş. … .. Üç yıl daha Van’da, bir yıl da Harput’ta alaybeyliğiyaptı. 1306’da Hicaz alaybeyliğine naklolundu. Beraber bu seyahatleri yaptık. Üç sene kadar Mekke’de vazife gördü. 1309’da koleradan vefat etti. Mezarı Mekke’de, Cennet-i Muallâ’dadır. 

… ..


 

 


Hayatım & Kâzım Karabekir

1.Baskı: İstanbul, Aralık 2008

Yapı Kredi Kültür sanat Yayıncılık

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder