31 Mayıs 2023 Çarşamba

Kaptan Grant'ın Çocukları*

26 Temmuz 1864’te , güçlü bir kuzeydoğu yelini arkasına almış şahane bir yat Kuzey Kanalı’nın dalgaları üzerinde hızla ilerliyordu. Kıç direğinde İngiliz bandırası dalgalanan bu yatın grandi direğinin ucunda, mavi bir flamada, dukalık arması ve altında işlenmiş E.G. harfleri göze çarpıyordu. Duncan adlı bu yatın sahibi, tüm Birleşik Krallık’ta pek ünlü olan “Royal-Thames-Yacht- Club”ın en saygın üyesi, aynı zamanda da İskoçya Lordlar Kamarası’nın on altı üyesinden biri olan Lord Glenarvan’dı. … ..

“30 Mayıs 1862. Peru! Callao! Glaskoow’a doğru yüklenmiş, Britannia, Kaptan Grant!”

“Grant!” diye haykırdı Lord Glenarvan, “şı cesur İskoçyalı. Pasifik denizlerinde Yeni İskoçya’yı kurmak istemişti!” 

“Evet!” dedi John Mangles, “1861 yılında Glasgow'dan Britannia’yla denize açılmıştı, sonra hiç haber alınamadı. 

… .. 

Duncan 24 ağustosu 25’ine bağlayan gece, sabahın saat üçünde deniz çekildiğinde  yola çıkacaktı. … ..

…. ..

Bir saat sonra Duncan, Dumbarton’un kayalıklarını yalayıp geçti: iki saat sonra, Canttyre burnunu dönmüş, Kuzey Kanalı’nından çıkmış ve okyanusun ortasında yol almaktaydı.

… ..

Leydi Glenarvan’ın Önerisi

… ..

… .. O dönemde, Kaptan Grant’ın İskoçya’da tanınmasını sağlayan şey, kafasına takılmış olan önemli bir fikirdi. Glenarvanlar ve Lowlands’de yaşayan birkaç büyük aile gibi, o da istilacı İngiltere’ye fiilen olmasa da yürekten karşıydı. Onun gözünde, kendi ülkesinin çıkarlarıyla Anglosaksonların çıkarı bir olamazdı. İskoçya’nın çıkarlarına şahsi bir katkıda bulunmak için Okyanusya’daki kıtalardan birinde geniş bir İskoç kolonisi kurmaya karar verdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin örnek olduğu, gelecekte bir gün Hint ülkesinin ve Avustralya’nın da elde edebileceği bir bağımsızlığı mı hayal ediyordu? Belki. Hatta gizli ümitler besliyor olabilirdi. Dolayısıyla hükümetin onun kolonizasyon projesine destek vermeyi reddetmesi anlşılır bir şeydir. … ..

… ..

Duncan Yola Çıkıyor

… ..

… ..  kurtarılacak olanlar kardeşleri, kendileri gibi İskoçyalılardı. 

37. Paralel

… ..


… .. Şili sahilindeki, 37. paralelin ucundan, Rumena burnu ile Carnero koyu arasından ilerleyeceğiz. … ..

Şili Yolculuğu

… ..

… .. İspanya Şilisi’ni bağımsız Şili’den ayıran Rio Biobio kıyısında kamp kurulduğunda, Glenarvan yolculuğunun otuz beş millik bölümünün daha aşıldığını kaydedebildi.  


Macellan Boğazı

… ..


… .. 

Pampalar

… ..

Amerikan pampası coğrafi bir özelliktir, tıpkı Büyük Göller’in savanaları ya da Sibirya’nın stepleri gibi. İklimi daha kıtasal Buenos Aires bölgesindekinden daha aşırı farklılıklar gösterir. Çünkü Pahganel’in yaptığı açıklamaya göre, okyanusun emerek depoladığı yaz ısısı kış boyunca yine okyanıus tarafındanyavş yavaş geri verilir. Bundan çıkan sonuç, adalarınısısının kıtaların iç kesimlerinin ısısından daha tektip olduğudur.

… ..

Suyun Peşinde


… ..

… .. Kaptan Fitz-Roy’un 1835’te keşfettiği bu ülke olağanüstü verimlidir. Yerlilerin topraklarının en iyi otlakları burada. Sıradağların kuzeybatı yamacı çok gür bir çayırla kaplıdır ve değişik bitki türleri bakımından zengin bir orman ortasına kadar iner.

… ..

Arjantin Ovaları

… ..

… .. Buenos Aires eyaletinin sınırında kamp yaptılar. 14 Ekim’de Talcahua-no koyundan ayrılmışlardı; demek ki yirmi iki gün içinde, dört yüz elli millik bir mesafeyi, yani yolun yaklaşık üçte ikisini katetmiş bulunuyorlardı. 

… ..

Ertesi gün, Arjantin ovalarını pampalar bölgesinden ayrıdığı varsayılan hat aşıldı. Thalcave, Harry Grant’ı ve iki arkadaşını esir tuttuklarını düşündüğü yerli şeflere burada ratlamayı umuyordu.

Arjantin Cumhuriyeti’ni oluşturan on dört eyalet içinde Buenos Aires hem en genişi hem de en kalabalığıdır…. ..


… ..

Bağımsızlık Tabyası

… ..

“Bir kaç yıl önce mi,” diye karşılık verdi Glenarvan, “yanılıyorsunuz… Kazanın tarihi kesin…, Britannia 1862 Haziran’ında kayboldu. Dolayısıyla iki yıldan az oldu.

… ..

… .. Gecikmeden Duncan’a, Medano burnundaki buluşma yerine varmak.

… ..

Atlantik

… .. Ne bir koy, ne bir çekmece, ne bir liman. Küçücük bir bük bile yoktu. Sahil denize doğru uzanıp orada kaybolan uzun kum banklarından oluşuyordu. … ..

… ..










İKİNCİ BÖLÜM

Gemiye Dönüş

… .. Amerika sahilinden geçerken batıdaki tüm takımadalarını incelemiş, Britannia’nın izine hiçbir yerde rastlamamıştı. Boğazın Pilares burnuna vardığında rüzgârın tersten estiğini görüp güneye yönelmişti. Duncan Desolacion adalarından geçmiş, 67 derce güney enlemine kadar çıkmış, Horn burnunu dönmüş Tierra del Fuego boyunca ilerlemiş ve Le Maire boğazından geçerek, Partagonya sahillerini izlemişti. Orada, Corrientes burnu civarında korkunç rüzgârlarla karşılaşmış, yolcular şiddetli fırtınaya maruz kalmıştı. … ..

… ..

… ..Kaptan Grant’ın Peru kıyılarından Avrupa’ya dönmek isterken, bozulan gemisi yüzünden, Pasifik’teki güney akıntılarıyla Avustralya sahillerine kadar sürüklenmiş olabileceğini kanıtladı. Sonuçta, titiz varsayımları, en incelikli çıkarsamaları sayesinde, bu tür konulara zorlu bir hakem olan ve ham hayallere kendini kaptırmayan John Mangles’ın bile tam onayını aldı.

… ..

Jaques Paganel ile Binbaşı Mac Nabbs’ın Tutuştuğu İddialar

… 

… .. bunlar 1550 tarihlidir., Asya’nın güneyindeki bir kara parçasından söz eder ve burayı Büyük Portekiz Cavası olarak adlandırırlar. … .. Onyedinci yüzyıla geliyorum, 1606 yılına. O yıl İspanyol bir denizci, Quiros,

keşfettiği bir toprağa Austraila  de Espiiritiu Santo adın ı verdi. … 

“Aynı yıl, Luis Vaez de Torres, Qiuiros’un ikinci donanmasına komuta ediyordu, yeni toprakların keşfi için daha güneye indi. Ama büyük keşfin

onuru Hollandalı Dirk Hartog’a aittir. … .. ve buraya gemisinin adı Eendracht adını verdi. … .. 1618 yılında Zeachen, güney sahiline Arnheim ve Diemen topraklarını keşfetti. 1619 yılında, Jean Esdels batı sahilinin bir bölümüne uzandı ve kendi adını verdi. 1622 yılında Leuwin, adını verdiği burna kadar indi. 1627 yılında, Nuitz ve Witt, biri batıda, diğeri güneyde, öncellerinin keşiflerini tamamladılar. Onların ardından Komutan Carpenter geldi. O da tekneleriyle Carpentarie Körfezi denilen geniş oyuntuya girdi. Nihayet 1642 yılında, ünlü denizci Tasman, Van-Diemen adasının çevresini dolaştı. Adanın kıtaya bağlı olduğunu düşünüyordu ve buraya Batavia

genel valisinin adını verdi. Daha adil olan sonraki kuşaklar bu adı değiştirerek Tasmanya dediler.

… ..

… ..

… ..Hint Okyanusu ile Pasifik Okyanusu’nun kıtayı çevrelediği bilkiniyordu. 1665 yılındaysa güneydeki bu büyük adaya Yeni Hollanda adı verildi ama bu ad kalıcı olmayacaktı.

Hollandalı denizcilerin rolü bittiğinde ad da değişecekti. … ..

… ..

Yine de, o dönem kadar, Yeni Hollanda’nın keşfinin coğrafi bir olgu olmasının ötesinde önemi yoktu. Sömürgeleştirme henüz

düşünülmüyordu ve üç çeyrek yüzyıl boyunca 1699’dan 1770’e kadar hiçbir gemici buraya ayak basmadı  O sirada, dünyadaki tüm denizcilerin en ünlüsü  olan

Kaptan Cook ortaya çıktı ve çok geçmeden yeni kıta, Avrupa’dan gelen göçmenlere kapılarını açtı.

James Cook, üç ünlü yolculuğu sırasında , Yeni Hollanda topraklarına çıktı. Bunlar dan ilki 31 Mart 1770 tarihine

denk düşmektedir. … ..

… ..


Hint Okyanusu’nun Öfkesi

… ..

Glenarvan bayanların yanına döndü. Tüm tehlikeyi bilmeseler de eli kulağında olduğunu

hissediyorlardı. Büyük bir cesaret gösteriyorlardı, en azından arkadaşları kadar cesurdular. … ..

Binbaşıya gelince, bir Müslümanın kaderciliğiyle sonu beklemekteydi. 

… ..

Bernoulli Burnu

… .. 

… .. Burası Kanguru adasının bir çıkıntısıdır.Bu iki burun arasında Investigator Boğazı açılmaktadır. Bu

boğaz, oldukça derin olan iki körfeze götürür. Biri kuzeydeki Spencer körfezidir, öteki güneydeki

Saint-Vincent körfezi. Bu sonuncusunun doğu sahilinde Adelaide limanı vardır. Burası Güney Avustralya

denen bu bölgenin başşehridir. … ..


Aytron

… ..

… .. Bu beş yıllık süre içinde Harry Grant Okyanusya’nın belli başlı topraklarıbna ayak basmıştı.

Hebrid adalarına, Yeni Gine’ye, Yeni Zelanda’ya, Yeni Kaledonya’ya uğramış, genellikle pek adil olmayan sömürgeleştirme girişimleriyle karşılaşmış, İngiliz otoritelerinin kötü niyetine maruz kalmıştı, çünkü gemisi Britanya kolonilerinde mimlenmişti. Bununla birlikte Papua’nın batı sahilinde önemli bir yer keşfetmişti. Orada bir İskoç kolonisinin kurulmasının kolay olduğunu düşünüyor, kalkınmasınaysa kesin gözüyle bakıyordu. Gerçekten de, Molukka ve Filipinler yolu üzerindeki uygun bir demirleme limanı gemileri çekebilirdi. Özellikle Süveyş Kanalı’nın açılması Ümit Burnu yolunu kullanılmaz hale getirdiğinde Harry Grant, Bay de Lesseps’in eserini İngiltere’ye tavsiye edenlerden biriydi ve büyük uluslararası çıkarlar söz konusu olduğunda

politik düşmanlıkları öne çıkaramazdı. 

… .. 

… .. Ama burası 37. paralel Victoria eyaletinden geçiyor. Yolları, demiryollarıyla bir İngiliz toprağı burası ve yolumuzun geçtiği yerler büyük ölçüde iskân

edilmiş halde.  … …

… ..

Victoria Eyaleti

… ..

… .. Pasifik okyanusunun bu bölümündeki İngiliz sömürgelerinin tümün Avustralasya adı veriliyordu.  Yeni Hollanda, Tasmanya, Yeni zelenda ve çevresindeki birkaç adayı kapsamaktaydı. Avustralya kıtasına gelince, büyüklük ve zen ginlik açısından hiç de eşit olmayan geniş sömürgelere bölünmüştü. … .. Bu büyük bölgeleri birbirinden ayıran anlaşmalı çizgileri İngilizler çok düzgün bir şekilde çekmişlerdi.Ne dağ eğimlerini, ne akarsı yataklarını, ne iklim çeşitliliklerini, ne de farklı ırkları dikkate almışlardı.Bu sömürgeler dikey olarak birbirleriyle sınırdaştılar ve marketride*(Değişik renkledeki ahşap, metal ya da başka gereçleri, çeşitli desenler oluşturacak biçimde ağaç eşyalar üzerinde uygulama sanatı) olduğu gibi iç içe geçerler. Düz çizgilerin, dik açıların bu düzenlenişine bakıldığında, bunun bi

r coğrafyacının değil, bir geometricinin işi olduğu anlaşılır. Yalnızca kıyılar, çeşitli kıvrımları, fi

yortları, koyları, burunları, haliçlerinin oluşturduğu sevimli düzensizlikleriyle , doğa adına bu durumu protesto ederler. 

Bu satranç tahtası görünümü, Jacques Paganel’in ağzını açmasına neden oluyordu haklı olarak. Avustralya Fransızların olsaydı, gönye ve cetvel tutkusunu bu noktaya vardırmazlardı kuşkusuz. 

Okyanusyadaki bu büyük adanın, günümüzde altı tane sömürgesi vardır: Güney Yeni Galler, başşehri Sidney:… ..Hint Okyanusu ile Pasifik Okyanusu’nun kıtayı çevrelediği bilkiniyordu. 1665 yılındaysa güneydeki bu büyük adaya Yeni Hollanda adı verildi ama bu ad kalıcı olmayacaktı. Hollandalı denizcilerin rolü bittiğinde ad da değişecekti. … ..

… ..

Yine de, o dönem kadar, Yeni Hollanda’nın keşfinin coğrafi bir olgu olmasının ötesinde önemi yoktu. Sömürgeleştirme henüz düşünülmüyordu ve üç çeyrek yüzyıl boyunca 1699’dan 1770’e kadar hiçbir gemici buraya ayak basmadı  O sirada, dünyadaki tüm denizcilerin en ünlüsü  olan Kaptan Cook ortaya çıktı ve çok geçmeden yeni kıta, Avrupa’dan gelen göçmenlere kapılarını açtı. James Cook, üç ünlü yolculuğu sırasında , Yeni Hollanda topraklarına çıktı. Bunlar dan ilki 31 Mart 1770 tarihine denk düşmektedir. … ..

… ..


Hint Okyanusu’nun Öfkesi

… ..

Glenarvan bayanların yanına döndü. Tüm tehlikeyi bilmeseler de eli kulağında olduğunu hissediyorlardı. Büyük bir cesaret gösteriyorlardı, en azından arkadaşları kadar cesurdular. … .. Binbaşıya gelince, bir Müslümanın kaderciliğiyle sonu beklemekteydi. 

… ..

Bernoulli Burnu

… .. 

… .. Burası Kanguru adasının bir çıkıntısıdır.Bu iki burun arasında Investigator Boğazı açılmaktadır. Bu boğaz, oldukça derin olan iki körfeze götürür. Biri kuzeydeki Spencer körfezidir, öteki güneydeki Saint-Vincent körfezi. Bu sonuncusunun doğu sahilinde Adelaide limanı vardır. Burası Güney Avustralya denen bu bölgenin başşehridir. … ..


Aytron

… ..

… .. Bu beş yıllık süre içinde Harry Grant Okyanusya’nın belli başlı topraklarıbna ayak basmıştı. Hebrid adalarına, Yeni Gine’ye, Yeni Zelanda’ya, Yeni Kaledonya’ya uğramış, genellikle pek adil olmayan sömürgeleştirme girişimleriyle karşılaşmış, İngiliz otoritelerinin kötü niyetine maruz kalmıştı, çünkü gemisi Britanya kolonilerinde mimlenmişti. Bununla birlikte Papua’nın batı sahilinde önemli bir yer keşfetmişti. Orada bir İskoç kolonisinin kurulmasının kolay olduğunu düşünüyor, kalkınmasınaysa kesin gözüyle bakıyordu. Gerçekten de, Molukka ve Filipinler yolu üzerindeki uygun bir demirleme limanı gemileri çekebilirdi. Özellikle Süveyş Kanalı’nın açılması Ümit Burnu yolunu kullanılmaz hale getirdiğinde Harry Grant, Bay de Lesseps’in eserini İngiltere’ye tavsiye edenlerden biriydi ve büyük uluslararası çıkarlar söz konusu olduğunda politik düşmanlıkları öne çıkaramazdı. 

… .. 

… .. Ama burası 37. paralel Victoria eyaletinden geçiyor. Yolları, demiryollarıyla bir İngiliz toprağı burası ve yolumuzun geçtiği yerler büyük ölçüde iskân edilmiş halde.  … …

… ..

Victoria Eyaleti

… ..

… .. Pasifik okyanusunun bu bölümündeki İngiliz sömürgelerinin tümün Avustralya adı veriliyordu.

  Queensland, başşehri Brisbane; Victoria eyaleti, başşehri Melbrune; Güney Avustralya eyaleti, başşehri Adelaide; Batı Avustralya, başşehri Perth; ve Güney Avustralya, henüz başşehri yok. Avrupalı koloniciler sahil kesimlerine yerleşmişlerdi. İki yüz mil kadar içerde, önemli bir şehre pek ender rastlanır. Kıtanın iç kısımları, yani aşağı yukarı Avrupa’nın üçte ikisine eşit bir toprak parçasıysa hemen hemen hiç bilinmemektedir.

Neyse ki, 37. paralel, bilim uğruna birçok insanın hayatına mal olmuş bu uçsuz bucaksız, tenha yerlerden, bu ulaşılmaz topraklardan geçmez. Glenarvan’ın bu bölgelerle ilgisi olmayacaktı. Onun işi yalnızca Avustralya’nın güney bölgesiydi. Bu bölge şunlardan ibaretti: Adelaide eyaletinin dar bir bölümü, tüm genişliğiyle Victoria eyaleti  ve nihayet Güney Yeni Galler’in oluşturduğu ters üçgenin zirve noktası. 

… ..

Wimerra River

… ..





*Kaptan Grant’ın Çocukları  &  Jules Verne

Les Enfants Du Grant

Çeviri: Işık Ergüden

1.Baskı: Mart 2015

Alfa Basım Yayım


*Ferdinand Macellan - Vikipedi (wikipedia.org)

*Ferdinand Macellan y. 1480 – 27 Nisan 1521), 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşiftir. İspanyol İmparatorluğu'nun desteğiyle denize açıldı.  … ..

Macellan son yolculuğunu tamamlayamadan Filipinler'deki Mactan Savaşı'nda öldürüldü. Ancak daha önce ziyaret ettiği Baharat Adaları'nın ötesine giderek tüm meridyenlerden geçen ilk insanlardan olmayı başardı. Büyük Okyanus'a seferi esnasında okyanusu çok sakin gördüğü için "pasifik" (sakin) ismini veren, ayrıca Güney Amerika’da keşfettiği boğaza kendi ismi verilen Portekizli

denizci Macellan, Büyük Okyanus'u aşan bir araştırma gezisi yapmış ilk insandır.

Dünyayı dolaşmak üzere denize açılan 237 (diğer bir kaynağa göre 270) denizcinin sadece 18'i İspanya'ya

dönerek seyahatini tamamlamayı başardı. Bu denizcilere Macellan'ın ölümünden sonra yönetimi devralan

Juan Sebastián Elcano adlı İspanyol liderlik etmiştir.

… ..


*Pampa - Vikipedi (wikipedia.org)

*Pampa (sıklıkla çoğul şekli Pampas olarak da kullanılır), Güney Amerika'nın güneydoğusundaki Río de la Plata'nın ağzındaki otluk steplere verilen addır. Batıda Andlar ile, doğuda ise Atlantik ile sınırlıdır. Kuzeyde Gran Chaco'nun dikenli çalı savanalarıyla birleşir. Bu terimin kullanımı, Avustralya'nın Outback, Güney Afrika'nın High Veld ve Yeni Zelanda'nın High Country terimleriyle, farklı da olsa karşılaştırılabilir.

… ..


*Arjantin'in eyaletleri - Vikipedi (wikipedia.org)

*Arjantin 23 eyalete (İspanyolca: çoğul provincias, tekil provincia) ve bir federal bölgeye (Capital de la República ya da Capital de la Nación,

gayriresmî olarak Capital Federal) bölünmüştür. Federal bölge ve tüm eyaletlerin kendi anayasaları bulunur

ancak hepsi federal bir sistem altında birleşmiştir.

Buenos Aires dışındaki eyaletler illere (İspanyolca: çoğul departamentos, tekil departamento) bölünmüştür. Buenos Aires ise tek bir belediyeden oluşan bölümlere (İspanyolca: çoğul partidos, tekil partido) ayrılmıştır.



*bük - Nedir Ne Demek

*Ovada veya dere kıyısında çalı ve diken topluluğu. Böğürtlen. Akarsu kıyılarındaki verimli tarlalar. Dönemeç. Ova ve dere

kıyılarındaki çalı ve diken topluluğu. Sık ağaçlık, orman.


*çekmece - Nedir Ne Demek

*Gemilerin barınabilecekleri koy. Bkz, denizkulağı. Mobilyada bırakılan boşluk içerisinde kendi kenarları ya da çıtalar üzerinde hareket eden, üstü açık kutu.


*deniz kulağı - Nedir Ne Demek

*Açık denizden bir kum setiyle ayrılan veya kıyı dilinin gelişmesiyle göl biçimini alan sığ koy veya körfez,

lagün.



*Patagonya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Patagonya, Şili ve Arjantin'in güneyindeki bölgedir.[1] Arjantin'deki Rio Colorado ile Şili'deki Bio Bio nehirlerinin güneyi ile Macellan Boğazı'nın kuzeyi arasında kalır.[2] Magellan Boğazının güneyindeki Ateş Toprakları da Patagonya'ya dâhil edilebilir.[1]

… ..



*
Crux (takımyıldız) - Vikipedi (wikipedia.org)

*Crux ya da Güneyhaçı takımyıldızı, modern 88 takımyıldızdan biridir.

Güney yarımkürede 12 saat 30 dakika açılımda ve 60 derece yükselimde

yer alan takımyıldız. Bugün yalnızca 30 derece kuzey enleminden daha güneyde bulunan bölgelerde görülebilir. Güneyhaçı Avustralya, Yeni Zelanda, Batı Samoa bayraklarında yer alır.

*Tazmanya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Tasmanya[6] ya da Tazmanya, Avustralya'nın güneydoğusunda bulunan bir ada. Avustralya'nın bir eyaleti olup, başkenti Hobart, en büyük ikinci şehri ise Launceston'dur.




*
Avustralya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Avustralya ya da resmî adıyla Avustralya Federal Devleti (İngilizce: Commonwealth of Australia), Güney Yarım Kürede yer alan kıta ülkesi. Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus arasında uzanır. Okyanusya kıtasında bulunur ve kıtanın çok büyük bir bölümünü kaplar. Komşuları Endonezya, Doğu Timor, Papua Yeni Gine, Solomon Adaları, Vanuatu, Yeni Kaledonya ve Yeni Zelanda'dır. Başkenti Canberra, en büyük şehri ise Sidney'dir.

Kökeni:

Tarihçe:

Avrupalıların gelişi:

Avustralya anakarasını resmî kayıtlara göre gören ilk Avrupalı, Hollandalı kâşif Willem Janszoon'dur.  … .. 17. yüzyıl boyunca, Hollandalılar tüm batı ve kuzey sahil şeridinin haritasını çıkarmış ve buraları

New Holland olarak adlandırmışlardır.  … ..  İngiliz kâşif ve korsan William Dampier New Holland'ın kuzey-batı kıyısına 1688 yılında ayak bastı ve 1699 yılında geri döndü.[11] 1770'te James Cook, Avustralya'nın doğu sahillerinde yolculuk yapmış, bölgenin haritasını çıkarmış, New South Wales olarak adlandırdığı bölgeyi Büyük Britanya topraklarına kattığını ilan etmiştir. Seferler sonucu yapılan keşifler, kıtanın sömürümü için, hızla mahkûmların ve tutukluların işçi olarak

çalıştırıldığı kolonilerin kurulmasını sağlamıştır.  … ..

… .. Tasmanya yerlilerine karşı 1803-1847 sömürge döneminde Tasmanya Soykırımı işlenmiştir. … ..



Ulus bilinci:

Coğrafya:

Ekonomi:

Demografi:

Kültür:



*Kanguru Adası - Vikipedi (wikipedia.org)

*Kanguru Adası (İngilizce: Kangaroo Island), Avustralya'ya bağlı bir adadır.[1] Güney Avustralya eyaletindeki St. Vincent Körfezi açıklarında, Adelaide'ın 130 km güneybatısında yer alır.[1] 4.405 km2 olan yüzölçümüyle, ülkenin en büyük üçüncü adası konumundadır.

… ..



*Güney Avustralya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Güney Avustralya, Avustralya'nın güneyinde yer alan bir eyalettir. Kıtanın en kurak topraklarını içine alan bu bölge 983482 km²'lik yüzölçümüyle Avustralya'nın dördüncü

büyük eyaletidir. Bölge batıda Batı Avustralya, kuzeyde Kuzey Bölgesi ve Queensland, doğuda Queensland, Yeni Güney Galler ve Victoria, güneyde Büyük Avustralya Körfezi ve Güney Okyanusu'na uzanmaktadır.[2] Eyalet, 1.6 milyon nüfusuyla Avustralya'nın en büyük beşinci nüfusa sahip bölgesidir. Halkın büyük bölümü

başkent Adelaide'de ve eyaletin güneydoğu sınırında yer alan Murray Nehri yakınlarındaki verimli topraklarda yaşamaktadır.



*Adelaide - Vikipedi (wikipedia.org)

*Adelaide, Avustralya'nın Güney Avustralya eyaletinin başkenti ve yaklaşık 1.28 milyon nüfusuyla ülkenin en kalabalık beşinci şehri.

Adelaide, 2002 ve 2004 yıllarında The Economist dergisi tarafından düzenlenen Dünyanın En Yaşanılabilir Şehirleri anketinde kültürel nitelik, iklim,

yaşama ücreti, ve sağlık, suç oranı gibi sosyal koşullar bakımından birincilik derecesini paylaşmıştır.


*James Cook - Vikipedi (wikipedia.org)

*James Cook (27 Ekim 1728, Middlesbrough - 14 Şubat 1779, Kealakekua Bay) İngiliz denizci ve kâşif.[1] Özellikle Büyük Okyanus'ta yaptığı seyirleri ve bu seyirlerde yaptığı ada keşifleri ile ünlüdür.[1] Yeğeni Tahora, Osmanlılı din alimi Ebubekir Efendi ile evliydi.

Hayatı:

Keşifler:

Keşiflere Başlangıç (1768 - 1771)

İkinci yolculuk (1772 - 1775)

Üçüncü yolculuk (1776 - 1779)




*
Okyanusya ülkeleri listesi - Vikipedi (wikipedia.org)

*Okyanusya, yaklaşık 8.536.716 km2'lik alanı ile dünya topraklarının %5,3'ünü kapsamaktadır.[1] 32.000.000 kişi yani Dünya nüfusunun %0,47'sini barındırmaktadır.[1]

Okyanusya bölgesi; Büyük Okyanus ile Hint Okyanusu'nun arasındadır. Kuzeyde Asya'nın güney ve güneydoğusu tarafından sınırlandırılır.[1]

… ..  





























*
Avustralasya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Avustralasya; Avustralya, Yeni Zelanda, Yeni Gine adası ve Pasifik Okyanusu'ndaki komşu adaları kapsayan Okyanusya'da bir bölge. Terim ilk kez Charles de Brosses'nin Histoire des navigations aux terres australes (1756) adlı kitabında kullanılmıştır. Latincede "Asya'nın güneyi" anlamına gelen sözcük daha doğuda yer alan Polinezya ve güneydoğu Pasifik'i (Magellanica) dışarıda bırakan bölgeyi tanımlamaktadır. Kuzeydoğusunda yer alan Mikronezya'dan da ayrılan bölge, Hindistan'ın da yer aldığı Hint-Avustralya Levhası'nda bulunmaktadır.




*
Polinezya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Polinezya, Büyük Okyanus'taki üç büyük ada öbeğinden birine (diğer ikisi Melanezya ve Mikronezya'dır) verilen ad.

Hawaii, Paskalya Adası (her ikisi de Polinezya Adaları öbeğindendir) ve Yeni Zelanda arasındaki üçgen biçiminde alana dağılmış olan Polinezya Adaları'nın yüzölçümü 294.000 km²'dir (yayıldıkları deniz alanı 39.000.000 km²). Büyük bölümü yanardağ kökenli dağlık adalar ile alçak mercan adalarından oluşan Polinezya öbeğine bağlı başlıca ada toplulukları arasında Samoa Adaları, Tonga Adaları ve Fransız Polinezyası'nı (Tahiti ve Cemiyet Adaları dahil) oluşturan adalar sayılabilir. Polinezyalıların başlıca gelir kaynakları balıkçılık ve tarımdır.



*
Mikronezya - Vikipedi (wikipedia.org)

*Mikronezya [Yunanca mikros (μικρός) (anlam: küçük) ve nesos (νῆσος) (anlam: ada)], Okyanusya'nın bir alt bölgesi. Mikronezya Papua Yeni Gine'nin doğusunda yer alan adacıklar grubudur. Bu bölgedeki ülke ufak bir alanı kaplar.

Mikronezya ada öbeği içerisinde başka ülkelere bağımlı adalar haricinde Palau, Nauru, Kiribati, Marshall Adaları ve Mikronezya Federal Devletleri olmak üzere beş bağımsız devlet yer almaktadır.























*Talcahuano - Wikipedia

*Talcahuano is a port city and commune in the Biobío Region of Chile. It is part of the Greater Concepción

conurbation. Talcahuano is located in the south of the Central Zone of Chile.

…. ..

… …

On 27 February 2010 Talcahuano was devastated by the 8.8 magnitude 2010 Chile earthquake and its subsequent tsunami. These back-to-back disasters left 80% of the city's residents homeless. [5] The tsunami is estimated to have been more than 7.5 feet high.[6] After a week, there are only 20 reported deaths, and 18 missing. The city government estimates that it

will

take 10 years to recover from the quake and tsunami…. ..




*San Luis Río Colorado - Wikipedia

*San Luis Río Colorado is a city and also the name of its surrounding municipality in the state of Sonora, Mexico.  … ..

… ..

On Easter Sunday 2010, a 7.2 magnitude earthquake struck the region. The Sears department store (formerly Dorian's) and 5 schools were destroyed, affecting approximately 30,000 people in the region. …


*Pasifik ateş çemberi - Vikipedi (wikipedia.org)

*Pasifik ateş çemberi veya Pasifik deprem kuşağı, birçok volkanik patlamanın ve depremin meydana geldiği Pasifik Okyanusu kıyısının büyük bir kısmını ve etrafını içine alan bir bölgedir. Ateş Çemberi, yaklaşık 40.000 km (25.000 mi)

uzunluğunda ve yaklaşık 500 km (310 mi) genişliğinde ve at nalına benzer şekilde bir kemerdir.[1]

Ateş Çemberi, Güney Amerika'nın Pasifik kıyılarını, Kuzey Amerika'yı, Rusya'nın Kamçatka Yarımadası'nı ve batı Pasifik Okyanusu'ndaki bazı adaları içerir. Jeologlar arasında Ateş Çemberi'ne dahil olan çoğu alan hakkında fikir birliği olmasına rağmen, Antarktika Yarımadası ve batı Endonezya gibi birkaç alanın dahil edilmesi konusunda fikir birliği içinde değillerdir.

Ateş Çemberi, yeryüzündeki levha tektoniğinin doğrudan bir sonucudur. Özellikle Pasifik Okyanusu'nun altında ve çevresindeki litosferik levhaların (örn. Pasifik Levhası) hareketi, çarpışması ve yok edilmesi sonucu volkanların oluştuğu ve

depremlerin meydana geldiği neredeyse sürekli bir yitim zonu dizisi meydana gelmiştir.[2][3] Bu yakınsak levha sınırlarında okyanus litosferinin tüketilmesi okyanus hendeklerini, volkanik yayları, yay

arkası havzaları ve volkanik kuşakları oluşturmuştur.

… ..

*Pasifik ateş çemberi - Vikipedi (wikipedia.org)

*Pasifik ateş çemberi veya Pasifik deprem kuşağı, birçok volkanik patlamanın ve depremin meydana geldiği Pasifik Okyanusu kıyısının büyük bir kısmını ve etrafını içine alan bir bölgedir. Ateş Çemberi, yaklaşık 40.000 km (25.000 mi)

uzunluğunda ve yaklaşık 500 km (310 mi) genişliğinde ve at nalına benzer şekilde bir kemerdir.[1]

Ateş Çemberi, Güney Amerika'nın Pasifik kıyılarını, Kuzey Amerika'yı, Rusya'nın Kamçatka Yarımadası'nı ve batı Pasifik Okyanusu'ndaki bazı adaları içerir. Jeologlar arasında Ateş Çemberi'ne dahil olan çoğu alan hakkında fikir birliği olmasına rağmen, Antarktika Yarımadası ve batı Endonezya gibi birkaç alanın dahil edilmesi konusunda fikir birliği içinde değillerdir.

Ateş Çemberi, yeryüzündeki levha tektoniğinin doğrudan bir sonucudur. Özellikle Pasifik Okyanusu'nun altında ve çevresindeki litosferik levhaların (örn. Pasifik Levhası) hareketi, çarpışması ve yok edilmesi sonucu volkanların oluştuğu ve depremlerin meydana geldiği neredeyse sürekli bir yitim zonu dizisi meydana gelmiştir.[2][3] Bu yakınsak levha sınırlarında okyanus litosferinin tüketilmesi okyanus hendeklerini, volkanik yayları, yay

arkası havzaları ve volkanik kuşakları oluşturmuştur.

… ..





































































*Macellan bulutları - Vikipedi (wikipedia.org)

*Macellan Bulutları (NGC 292 veya Nubeculae Magellani[1]) Samanyolu yörüngesinde bulunan ve yerel Grup üyesi olan iki cüce galaksidir:[2]


Macellan bulutları Ortadoğu halkları tarafından eski çağlardan beri bilinmektedir. Büyük Macellan Bulutu, ilk olarak Farisi astronom Abdurrahman el-Sufi'nin 964 tarihli "Yıldızların Görünüşleri" isimli kitabında geçmektedir.

Avrupa'da ise bulutlar, ilk olarak Peter Martyr ve Andreas Corsali tarafından 15. yüzyılda gözlenmişlerdir. Daha sonra Antonio Pigafetta tarafından 1519–1522 yılları arasında Ferdinand Macellan'ın seferi esnasında bildirilmiştir.[1] Aslında bulutlar, Macellan'dan çok sonra yaygın şekilde bilinene kadar isimlendirilmemiştir. Bayer'in Uranometria yıldız atlasında nubecula major[3] ve nubecula minor[3] olarak; Fransiz astronom Lacaille'in 1756 tarihli yıldız haritasında, le Grand Nuage[4] ve le Petit Nuage olarak isimlendirilmiştir.



*Takımyıldız - Vikipedi (wikipedia.org) 

*Takımyıldız, gökyüzünün (veya gök kürenin) bölündüğü 88 alandan her birine verilen isimdir. Terim genellikle, yanlış bir biçimde, görünüşte birbiriyle ilgili gözüken yıldız gruplarını tanımlamak için kullanılır.

Bazı ünlü takımyıldızlar, çeşitli nesnelere benzetilen parlak yıldız düzenlerine sahiptir. Örnek olarak, bir avcı figürünü çağrıştıran Avcı Takımyıldızı (Orion) ve aslan figürü çağrıştıran Aslan Takımyıldızı (Leo) verilebilir.

 Batlamyus'un resmi; 16. yüzyıl modern Alman stilinde kitap kabartması

Eski gök bilimciler bu şekilleri efsanelerdeki belirli hayvanlara ve kahramanlara benzetmiş ve bunların tanrılarca gökyüzüne çıkarıldıklarına inanmışlardır. Takımyıldızların büyük bölümünü, eski Yunanlar ve Romalılar adlandırmıştır, ama onlar da bu adları Babilliler'den almış olabilirler.[kaynak belirtilmeli] Takımyıldızların oluşturduğu bu şekiller geceleri gökyüzünde incelenecek olursa, gözlemlenen şekillerin benzetilen nesnelerle arasındaki ilişkiyi fark etmek kolay olmayabil


*değirmi - Nedir Ne Demek

*Eni boyuna eşit olan (kumaş).



*
Yeni Zelanda - Vikipedi (wikipedia.org)

*Yeni Zelanda , Güney Büyük Okyanus'ta bir ada ülkesidir. Güney Yarımkürede, Okyanusya'daki Güney Pasifik adaları arasında, Avustralya'nın yaklaşık 2.000 km güneydoğusunda yer almaktadır. Başlıca iki büyük (North Island ve South Island) ve 700'den fazla küçük adadan oluşur. Toplamda 268.021 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. Bölgedeki tektonik hareketler ve volkanik olaylar nedeniyle Yeni Zelanda birçok yüksek dağa sahiptir. Yeni Zelanda'nın başkenti Wellington ve en büyük şehri Auckland'dır.

Uzak olmaları sebebiyle Yeni Zelanda adaları insanlar tarafından yerleşilen en son büyük kara parçalarından biridir. 1280 ile 1350 yılları arasında Polinezyalılar tarafından yerleşilmeye başlanan adalar özel bir Maori kültürü geliştirmeye başlamıştır. Adaları keşfeden ilk avrupalı 1642 yılında Abel Tasman isimli Hollandalı olmuştur.





































































































































*Taupo Gölü - Vikipedi (wikipedia.org)

*Taupo Gölü, Yeni Zelanda'nın Kuzey Adası'nda yer alan bir göldür. Taupo Volkanı'nın kalderasında yer almaktadır. 616 kilometrekarelik yüzölçümü ile Yeni Zelanda'daki en büyük göldür ve Papua Yeni Gine'deki Murray Gölü'nden sonra jeoplitiksel Okyanusya'daki yüzey alanı itibarıyla ikinci en büyük tatlı su gölüdür. Motutaiko Adası, gölün güneydoğu bölgesinde yer almaktadır.

Taupo Gölü, yaklaşık 193 kilometre genişliğe ve 186 metre derinliğe sahiptir. Yeni Zelanda'nın en uzun nehri olan Waikato Nehri'ne boşalmakta ve ve ana kolları Waitahanui Nehri, Tongariro Nehri ve Tauranga Taupo Nehri'dir. Kahverengi ve Gökkuşağı alabalığı ile alabalık balıkçılığı yapılmaktadır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder