10 Eylül 2014 Çarşamba

Devletin yüzyıllık reflekslerinin harekete geçmesi*

-.... Belişrmek gerekir ki sürmekte olan krizin “Hizmet-hükümet arası bir çatışma” olduğunu düşünenler varsa, bunlar resmin bir karesine bakıyorlar. Resmin tamamına baktığınızda Hizmet’i ve hükümeti aşan kaygı verici bir durumla karşı karşıya olduğumuzu






görürüz.
-..... Söz konusu sürecin anahtar terimi “kumpas” sözcüğüdür. Başbakan’ın siyasi başdanışmanı Yalçın Akdoğan’ın telaffuz ettiği ”Milli orduya karşı kumpas” cümlesi, asıl görünen kütlenin altında bir yanardağın bulunduğunu ve ilk lavları püskirttüğünü göstermiş oldu, hemen arkasından Ergenekon ve Balyoz davalarının yeniden görülmesi; tutuklu ve hükümlülerin serbest bırakılması ve belki yaklaşık 40 bin davanın yeniden ele alınması konusu gündeme geldi.
-Türkiye, İttihat ve Terakki’nin darbe ile devleti ele geçirdiği günden  beri vesayet altında bir ülkedir. Vesayetin dış boyutu olduğu kadar iç boyutu da var.
-21. yüzyılın ilk yıllarında uluslararası konjonktürün yardım etmesi, içeride neredeyse cemaatlerin tümünün  ittifakı ve mutabakatı ile AK Parti iktidar oldu. AK Parti, bir koalisyon, onlarca yarım ve çeyrek kubbeyi  içine alan büyük kubbe, Türkiye’nin bütün renklerini altında toparlayabilen bir şemsiye partidir.
-Türkiye hızla mesafe aldı, bölgeye açıldı, ekonomide performans gösterdi ve ne olduysa 2011’den bailamak üzere işler ters gitmeye başladı .... bugünkü durumu sadece dış faktörün etkileriyle izah edemeyiz, iç faktör de bir o kadar önemli ve hatta belirleyicidir.
-.... Akdoğan’ın “kumpas” uyarısı devletin yüzyıllık, hatta Osmanlı’ya kadar uzanan kadim reflekslerinin harekete geçmekte olduğunun işaretiydi.
-Ben bunu, AK Partili görünür siyasetçilerin yeterişnce doğru analadıklarını zannetmiyorum, onlar önlerine konulan “Hizmet-hükümet kavgası”nın aktüel gündemini takip ediyorlar.Kumpasla neyin kastedildiğine Başbakanlık Müşaviri Hamdi Kılıç’ın sosyal medyada dolaşan sözleri açıklık getirdi: “Bu ülkede devlet geleneği diye bir şey hâlâ var. Bunun ne demek olduğunu anlamak için biraz tarih okumak yeter. Devlet geleneğimizin kendini korumak için tarih boyunca geliştirdiği reflekslerin bir kısmı epeyce ürpertici,...”.

*Batsın Böyle Gazetecilik – Derya Sazak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder