10 Eylül 2014 Çarşamba

“Polisiye Roman” gibi *

Büyük para trafiği ...
-“.... isimli ihbarcının Maliye Bakanlığı müfettişlerine sunduğu ... ifadelerinde .....
-Son yılların en büyük kara para aklama operasyonu, 14 Aralık 2011’de İstanbul’dan Rusya’nın Vnukova Havaalanı’na giden üçü Azeri biri İranlı 4 kişinin valizlerinde 14,5 milyon dolar
ve 4 milyon euro ile yakalanmasıyla başladı.
-Rusya Federal Gümrük Servisi, 14 kuryenin ismini bildirdi ve para transferlerinin soruşturulmasını istedi.
-Tahtakale’de döviz bürosu sahibi ile 14 çalışanı kişi gözaltına alındı.”Ayaklı borsacı” olarak bilinen 14 kişinin son 37 seferde 40 milyon dolar ve 10 mi,lyon euro’yu valizlerle Rusya’ya taşıdığı tespit edildi.
-Paranın Azeri işadamları Nizami A., Surkhay H. Ve Vidali Badalov’a ait olduğu iddia edildi. İşadamlarınınparayı yine valizlerle Dubai’den Türkiye’ye, ardındanRusya’ya götürdükleri belirlendi. 14 kurye serbest bırakılırken, yurtdışındaki 3 Azeri işadamı hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
-Maliye Bakanlığı, Gelgeç ve Vidali Badalov’a ait olduğu ortaya çıkan, üç şirketin Türkiyedeki bazı bankalarda bulunan 420 sayfalık para transferlerini ve kimler tarafından gerçekleştirildiğini tespit etti.
-Üç şirketin her birine günde ortalama 5 milyon euro para transferi yapıldığı, hesap hareketleri incelenince ortaya çıktı.
-Paraların karşılıksız olarak geldiği ve vegi dairesinde şirketlere ait hiçbir vergi borcu olmadığı görüldü.
-Banka  hesaplarındaki hareketleri inceleyen müfettişler; paraların ağırlıklı olarakİran devletinin yüzde 40 hissesini elinde bulunduran İran Mellat Bank aracılığıyla yapıldığını belirtti.
-Üç ayrı paravan şirketin vergi giderleri ve para trafiğini inceleyen müfettişler; 25 Şubat 2013’te şirketlerin sahibi olan Adem Gelgeç’in ifadesine başvurdu. Gelgeç’e Türkiye’deki bazı banka hesaplarına gelen paraların karşılıksız ve hiçbir beyanda bulunmadan yapılmasıyla ilgili sorular yöneltildi.
-Gelgeç, şirketlerin İran ağırlıklı olarak yurtdışı para transferleri faaliyetinde bulunmak üzere kurulduğunu itiraf etti.
-Para hareketlerinin İran ve Azerbaycan’dan gelen talimatlar doğrultusunda yapıldığını belirten Gelgeç, bunları yaptıran üçüncü kişiler hakkında şu an için bilgi veremeyeceğini söyledi.”

*Batsın Böyle Gazetecilik – Derya Sazak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder