3 Kasım 2015 Salı

Adım Adım Siyaset *

Eski Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün hayatını ve güncelliği devam eden gelişmeleri 349 sayfalık kitabında anlatıyor. Birinci basım tarihi Şubat 2015. Önsözünden başlayarak kısa alıntıları paylaşalım.
-... .. Türkiye ve AK Parti doğal bir dönüşüm sürecinden geçiyor. Milli gelirimiz ve bireysel gelirimiz daha iyi; yollarımız, okullarımız, hastanelerimiz, evlerimiz, arabalarımız daha iyi. Peki, aynı oranda daha temiz, daha dürüst, daha güvenilir, daha ahlaklı bir toplum haline geldiğimizi de övünerek söyleyebilir miyiz? Mütavazı adliye binalarından adliye saraylarına geçtik, fakat yargı kararlarının daha adil olduğunu söyleyebiliyor muyuz?
-... ... bizler de şartlar iyileştikçe yozlaşmayalım isitiyorum. ... ..
-... ..Değişimin savrulmak anlamına gelmediğini, ilkelerimizi, inancımızı vec ahlakımızı koruyarak da değişimi yönetebileceğimizi anlatmaya gayret ettim. ... ..
-... .. Herkes öfkesini yenip, aklını ve basiretini devreye sokmalıdır. Konunun sadece asayiş boyutuyla ele alınması meseleyi çözmek için yeterli değildir. Elbette suç işleyenler, asayiş problemleri doğuranlar varsa onlarla hukuk için de mücadele edilecektir. Ama sorunun kökü daha başka bir yerde yatıyor. Bir düzen yok. O düzenin kurulması lazım. Çünkü tarikatlar ve cemaatler bizim toplumumuzun gerçekleri, bir manevi miras olarak var olmaya devam edecekler. ... ..
-... .. Demek ki devlet zoruyla dindarlık olmuyor. Bunu görmek lazım. Kişiler kendi hür iradeleriyle ne kadar dindar olacaklarsa o kadar olurlar. ... ..
-... .. En açık ve yakın örneklerinden bir tanesi İran örneği olmuştur. Bugün İran’da önemli sayıda kadın, devlet zoruyla olduğu kadar belli ki, aslında örtünmüyor, örtünüyormuş gibi yapıyor. ... ..
Darbelere Karşı Türkiye Tarzı Tepki
-Türkiye’de halk darbelere karşı başka ülkelerde gibi tepki vermez, çünkü kaos istemez; kargaşanın maliyetinin çok daha yüksek olacağını düşünür. Milletin itikadından ve tarihsel deneyiminden de kaynaklanır bu. Yönetim yanlış bir usulle gelmiş de olsa, kötü bir yönetim de olsa; ayaklanmak, bir kargaşa çıkarmak, kanlı bir isyan hareketine yönelmek maliyeti asla hesap edilemeyecek sonuçlar doğurur. Kötü bir yönetim uzun ömürlü olmaz, bir şekilde
gider. Yanlış bir usulle geldi diye hemen bir yönetime isyan edilmez. Önce bir fırsat verilir, belki adil davranır, belki iyi yapar diye düşünülür. Çünkü kaosun, kargaşanın, isyan hareketlerinin bir günde, bir ayda, bir yılda neden olduğu kötülükleri, kötü yönetim yüz yıl da sürse meydana getiremez. Anadolu’da bu anlayış yaygındır. .. .. Başbakan ve bakanlar idam edilmiştir. Bunlar toplum tarafından kaydedilmiş, asla tasvip edilmeyip eleştirilmiş, ancak bir isyana dönüşmemiştir. ... ..  İşleri süreç içinde halletme eğilimi daha ağır bastı. ... ..Buna teslimiyetçilik, korkalık diyenler de var; basiret, feraset diyenler de. Sabrediyor, not ediyor ve sırası geldiğinde de iradesini bambaşka bir isti,kamette sergiliyor. ... ..
Kürtçe ve Dayak
Profesyonel Ordu-Bedelli Askerlik
Merkez İlçe Kongresi ve Siyasette Gençlik
-... ..Siyaset paranın üstünde yükselen bir iş değil; itibarın, ideallerin üstünde yükselen bir iştir. ...
Siyaset ve Teknoloji
-... .. Bugün herhangi bir patinin ilçe teşkilatı 10 bin, 100 bin dolar gibi paraları, meşruiyetini sorgulamıyorsa kolayca bulur. Ancak yaptığı siyasetin gücü, itibarı ve bereketi olur mu? Bulduğu paranın kaynağını yüzü kızarmadan açıklayabilir mi? ... ..
Özal’a Muhalefet
-... .. Bütün liderler bir şeye en sert sözlerle muhalafet ettiklerinde, zannetmesinler ki tabanları ve kadroları da tıpkı onlar gibi düşünüyor. Sırf onu kırmamak, onun söylediğine aykırı düşmemek adına sessiz kalıyorlar belki, fakat aslında farklı düşünüyorlar. ... ..
Kayıtdışılık ve Siyaset
-... .. Birtakım harcamalarınız olduğu halde, meşru kaynağını oluşturamıyorsunuz veya bu harcama siyasi partilerdeki harcama kalemine denk düşmüyor.. Partilerin malına, mülküne el konuluyor diye partideki herşey emanet. Kapatılırsa herkes emanetini alacak. Yeni parti açarsak, o eşyalar yeni partiye transfer olacak. Böyle kayıt dışı bir yaklaşıma zorlayan hukuki düzenlemeler var. ... ..
Belediye Başkanlığı Yılları
Siyonizm Diş Güçler ve Biz
Küreslde Bilgili Yerelden Bir Haber
Susuzlukla Terbiye Edilmek
Mülki İdare ve Yargı Politize Olunca
Refahyol ve Ekonomi
28 Şubat ve Demirel
Başörtüsü Gözaltıları ve Aileler
Belediye Hizmeti ve Askerin Tutumu
Erbakan ve Erkaya
Vakıf-İmar- Hayır Hasenatın Finansmanı
-... .. Diğer taraftan da başka insanlar sizin hayır hasenat duygularınızı, bu vakıf üzerinden suistimal ediyorlar. “Vakfa bağış yapalım, bizim yanlış, kaçak işimizi görmeyin” veya “Vakfınıza bağış yapalım. Siz de bizim imar planımızı değiştirin, emsal artışı yapın. Emsal artışıyla oluşan rantların bir kısmını sizin vakfınıza bağışlayalım, siz de daha çok hayır hasenat yaparsınız. ... ..” ... .. Şehir rantlarının, hayır hasenat duygusuyla da olsa, bu tür alanlara kaydırılması birçok yozlaşmayı beraberinde getiriyor. ... ..
-Bunlar bugün de, gelecekte de toplumun önemli sorunları arasında yeralmaya devam edecek. ... .. Bir süre sonra yozlaşma öyle boyutlara varıyor ki, rüşvetin adı hediye, irtikabın adı bağış, hayır hasenat, iltimasın adı dava dayanışması oluyor.
Profesyonel Sporun Finansmanı
-... .. gerçekten profesyonel futbol dünyası çok karmaşık birçok yanlış ve karanlık işin, ilişkilerin olduğu bir dünya. ... .. Böyle yürümez.
-“Futbolda şike var mıdır?” diye sorarsanız; küçüğünde, büyüğünde, hepsinde bir şekilde vardır. ... ..
Siyasetin ve Şöhretin Finanasmanı
-Aynı şey siyasetin ve siyasilerin şöhretinin konusunda da geçerli. Belediye Başkanı seçildikten sonra, ünlü ve önemli bir kişi oluyorsunuz ve sizden beklentiler, talepler artıyor. Maaşınız sınırlı, temsil ve ağırlama kalemleri belli ve resmi olarak örtüşü ödeneğiniz yok. Bu şöhret nasıl finanse edilecek? Cebinizden mi karşılayacaksınız? Babanızın tarlasını mı satacaksınız? Kamu gücünü ve kaynağını kullanarak gayrı resmi örtüşü, ödenek oluşturmaya mecbursunuz. Nasıl olsa toplumda hiç kimse talep ve beklentisinin nasıl karşılandığını, finansman yönetimini sorgulamıyor. “Haram helal ver Allahım ver, garip kulun yer Allahım düşüncesi çok yaygın. ... .. Kamu gücü ve kaynağını dolambaçlı yollardan buraya aktaracaksınız. ... .. Bir şekilde kamu otoritesi, kamu gücü ve kaynağı bütün siyasi partiler tarafından kullanılıyor. ... ..
Adil Düzen ve Adaletten Sapma
Avrupa Birliği ve Karşıtlığı
28 Şubat Etkisiyle Bilirkişilik
 ... ..Türkiye’nin hukuk sisteminde bilirkişilik kurumunun çökmüşlüğü birçok arazi ve ticaret davasında daha yakından görülebilir. Bu uygulama artık adaletin tecellisine katkı sağlayan bir unsur olmaktan çıkmış, ekonomik davalarda rant paylaşımı mekanizmasına dönüşmüştür. ... ..
Siyasetin İnsani Zemini Güçenmeli
Almanya Seyehati
Siyaset-Cemaat Çatışması
İstişare
28 Şubat ve Ekonomi
Seçime Giderken Hediye Paketi
Siyasetin Aczi ve Kemal Derviş
Ak Parti’yi Doğuran Yıllar
Positivizm, Bizantinizim, Laiklik
Tarihe Önyargılı Bakış
Sınırlı-Sorumlu Yönetim
Para ve Siyaset
Kanun İstikrarı Sağlar mı?
Parlemento ve Hükümette Ak Parti’li Yıllar
01 Mart Teskeresi
Yasaklar Kalktı, Ülke Bölünmedi
-... ..
-... .. Yeryüzünde kişinin en kutsal haklarından birisi mülkiyet hakkıdır. İmar planı yapma, planları tadil etme gibi yetkiler ise kişinin mülkiyet hakkı ile oynama yetkisi demektir.  Bu yetki “keyfe mayeşa” yani nasıl istersen öyle kullanılmaz. ... ..
-Bu konuda başarılı olduğumuzu söyleyemem. İmar konusundaki keyfilik had safhaya ulaşmış durumda.
-Başta İstanbul olmak üzere bütün şehirler, imar rantlarının oluşturulduğu ve kapışıldığı, bireysel zenginliğin imar rantlarına dayandığı bir alana dönüştü. Keyfi imar uygulamaları, plan değişiklikleri, parsel ve ada bazındaki emsal artışlarıyla sağlanan imar rantlarından oluşan kazanç, haksız kazançdır. Bu haksız kazancın bir kısmını vakıflara, derneklere, camilere, spor kulüplerine bağışlayarak onu haklı kazanç haline getiremezsiniz. ... .. imar uygulamaları ve emsal artışları yoluyla da en büyük haksızlığı yaptığımızı fark etmeli ve zararın burasından dönmeliyiz. ... ..
-
Kıbrıs’ta Yeni Durum
Kıbrıs, Asker, Siyaset
-... .. Darbe teşebbüsü dahil olmak üzere hükümeti devirmek için birtakım çalışmaların yoğunlaştığı bir sürece girilmişti. Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı’nın günlüklerinde ve Ergenekon davasında iddianamedeki bazı belgelerde bunları gördük. Türkiye, darbe geçmişi olan, bunu çok iyi bilen, defalarca darbe yaşamış bir ülke olduğundan bu teşebbüsler var mıydı yok muydu diye insanın kafasında soru işareti oluşmuyor. ... .
-... .. Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz gibi darbe teşebbüsleri ... ..
Cumhurbaşkanlığı Entrikaları
Son Entrika
Mahkeme Kararıyla Hükmeti Devirmek
Hukuk, Mantık, Muhakeme, Matematik
-... .. Türkiye’de hukukçuluğun tetikçiliğe dönüştüğü birçok örnek gördüğümüz gibi bazen de küçük çıkarlara alet edildiğine şahit olduk.  ... ..
Seçimler Yarıştır, Savaş Değil
Kürt Sorunu İçin Silahsız-Terörsüz Çözüm Arayışı
28 Aralık 2011 - Uludere/Roboski
Başarıların Tüketilmesi
Temel Haklar Ertelenemez
Çözümde 2. Deneme
Çözüme Karşı Yargı - Polis Hamlesi
Tehditler ve Fırsatlar
Türkiye’nin Yeni Tarikat - Cemaat Sorunu
Osmanlı’da Tarikat - Cemaat Sistemi
Osmanlı Dönemi Tartşmaları
Cumhuriyet Dönemi için Bilimsel Araştırma Şart
Tarikat ve Cemaatler İçin Şeffaflık Düzeni
Kamu Görevi Yapan Cemaat Mensupları
-... .. 2006 senesiydi ... .. aşırı politik bir cemaatsiniz. ... .. Bir cemaatin siyasetin içinde çatışma unsuru olması,... .. Siyasi konulardaki aşırı inisiyatif almaya çalışan yaklaşımlardan vazgeçin. ... .. Şeffaf değilsiniz. ... Başka amaçlarınız olduğu izlenimini  ortadan kaldırmanız lazım. yazılı hale getirin, herkes bilsin. ... idari şeffaflığa ihtiyacınız var. ... .. Kimin, neyi yönettiği belli değil. Bölgelerde sorumlu kişiler var. Kod adıyla çalışıyorlar. ... ..  Finansal açıdan şeffaf değilsiniz. ... ..
-... .. 17 Aralıkta birtakım yolsuzluk dosyaları ortaya çıkmış olabilir. Bazı kişilerin yanlışlarını, ahlaksızlıklarını yakaladık iddiası ortaya konmuş olabilir, ama bir şey daha ortaya çıktı ki, yanlış usullerle, ahlaksızlıklar ahlaksız yöntemlerle tespit edilip ekonomik ve siyasi şantaja ve projeye dönüştürülüyor. Elbette suçları şahsiliği esastır ve devlet buna göre davranmalıdır. Aşiret mantığıyla hareket edip kan davası güdecek değildir. ... ..
Yolsuzluk ve Yozlaşmaya Dikkat
Yozlaşma Kaynakları
İmar Hareketleri ve Şehir Rantlarıyla Kısa Yoldan Zenginlik
Plan Yapma – Değiştirme Yetkilisi Çok
Teşvikler, İmtiyazlar, Krediler
Siyasetin Finansmanı
Profesyonel Sporun Finansmanı
Hayır Hasenatın Finansmanı
-... .. Bir vali, belediye başkanı ya da yüksek bürokrat vakıf kuruyor. Emekli olduğu zaman o vakfın başına geçiyor. O vakfa kendi görev yaptığı, harcama yetkisi yetkilisi olduğu dönemde ciddi kaynak transferi yapıyor. Ondan sonra ailece orasını idare ediyor. ... ..
-... .. Zaman zaman hepimiz duyuyoruz, şikâyet alıyoruz ki bu imzalar bir hayır-hasenat kuruluşuna, kendi bağlı olduğu cemaatin, grubun vakfına, derneğine  bir bağış yapılmadan atılmıyor. ... ... “Filan derneğe şu kadar bağış yaparsanız, evrakınız imzalanır” denildiği için yatırımdan vazgeçen insanlar oldu. ... ..
-..... Bu gibi konlara cevaz veren âlimler aslında çok basit kuralları bile ihlal ediyorlar. Mecelle’deki en önemli kurallardan birisi “Def-i Mefasid” veya “Mazarrat Celb-i Menafiden yeğdir” kuralıdır. Yani bir şeyin kötülüğünü önlemek, faydasını elde etmekten önce gelir. Halbuki bunun kötülükleri, faydasından çok daha fazla. Birçok insanın yoldan çıkmasına neden olan bir husus bu. Hayır yapayım derken toplumda çürümenin zeminini de oluşturuyorsunuz. ... ..
Doğru, Yeni ve Tam Bir Sistem Kurma Zamanı
Sistem Tartışması
-... .. Bir yeniden yapılanmaya ihtiyaç var.  Yasama, yürütme, yargı arasında yeni bir düzen kurmak lazım. Türkiye’de sistemin bir adı yok. Var, ama adında yazdığı giibi bir sistem değil. Türkiye’de parlementer sistem var diyoruz. Hayır. Türkiye’de parlementer sistem yok. Yarı parlementer sistem var. Sistem yarı başkanlık değil yarı başkanlığa eğilimli. ... ..
Kişiler Değil Sistemler Tartışılmalı
Riskleri Bertaraf Eden Bir Sistem
Hiçbir Sistem Kutsal Değildir
Evrensel Değerleri esas Alan Bir Sistem Şart
Değişimin Yönetimi
Siyasi Cemaat-Siyasi Şirlet ve Liderlik
-... .. ömür boyu liderlerin değişmiyor olması ... .. Liderler seçim kazansa da başarılılar, seçim kaybetseler de başarılı sayılıyorlar ve hiç gitmiyorlar. ... ..

Karizma ve Başarının Diğer Unsurları
Fabrika Ayarlarına Dönüş
-... .. Ne yaparsak yapalım, iktidar yıpratıcı bir şey. İktidar süreci pek çok görev yapan insanı yıpratır. Bazen parti programından, ana hedeflerden sapabiliyoruz. Bunları unutabiliyoruz., ihmal edebiliyoruz. ... .. Bir anlamda fabrika ayarlarına dönme, yeniden kendimizi programlama zamanıdır.
... ..

-... .. .Parti kimlik kartını ehliyet diye trafik polisine bile gösterirler. Onu kabul etmeyen trafik polisini işinden attırabilmek için  bir sürü teşebbüste bulunabilirler. ... .. bir belde teşkilatında, eşi kadın kolları başkanı olan birisi kendine kart bastırmış. “A Beldesi .. Parti Kadın Kolları Başkanının kocası.” diye kartı var adamın. Sağda solda dağıtıp bununla iş görmeye çalışıyor. ... ..
*Adım Adım Siyaset – Nihat Ergün

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder