23 Kasım 2015 Pazartesi

İnananlar İnanmayanlar *

Kitabın ikinci baskısı 1971 tarihli. Alanur Teymur kitabının önsözünde “Çocukları dindar yetiştirmenin tek yolu Kur’an-ı Kerîm’le terbiyedir. Tercümeler ne kadar aslına benzemiyorsa da Arapça bilmeyenler için faydalıdır. Öğretim metoduna misal olarak bu ufak kitabı sunuyoruz. Allah sabredenlerle beraberdir. Dut yaprağı Allah’ın izniyle ipek olur. Yeter ki bizler, ipek böceğinden ibret alabilelim...”, diyor. Günümüz insanının cavaplarını aradığı sorular akıcı bir uslüpla anlatılmış. ... ..  Büyükler ve küçükler okuyabilir. ...  Kitabı okurken verilmek istenen mesajların günümüz için daha da geçerli hale geldiğini anlayabiliyorsunuz. ... .. Kitabı okumamıza gerekçe oluşturabilecek kısa alıntıları paylaşalım:
Ahmet- Allah Kur’an’da: “zannın, şüphenin çoğundan sakın, çok kereler zan günahtır. (Sure: Hucurat, âyet 12) Diyor.
-Mehmet- ... ..
-Ahmet- Olsun Kur’an’da: “Bilmediğin bir şeyin peşine düşme! Çünkü kulak, göz, kalp hepsi de sorguya çakilecektir. (İsra, âyet: 36) diyen emir var. Biz hakikatı öğrenmek nasip olmadıkça bize ait olmayan işleri tecessüsle araştırmaya teşebbüs etmeliyiz.
-Ünal- ... ..
-Faruk- ... ..
-Ali- ... ..
-Tomris- ... ..  ... .. Ne için küçük beye öyle söylüyorsun? Ben sahiden inanırım. Benim kalbim çok temizdir. Hiç kimsenin kötülüğünü istemem. Kimsenin malında gözüm yoktur. Halbuki ne dindarım diyen, namaz kılanlar vardır ki, hırsızlık yaparlar, daha neler yaparlar.
-Ahmet- Allah, onları, “dini yalan sayanlar” diye vasıflandırıyor. Kur’anı Kerim’de, “Maun” suresi onları anlatır.
-Ünal- Pekiyi Ahmetçiğim, şimdi sen bize söyle dindar olabilmek için ne yapmak lâzımdır?
-Ahmet- Evvelâ iman, sonra amel-i salih (iyi iş). Yani: Allah’a, meleklere, kitaplara, resullere, ahiret gününe, ebedi hayatın cennet ve cehennemin devamına, hayrın ve şerrin Allah’tan olduğunua, ölümden sonra dirilmeğe iman
etmek... Sonra iyi işler işlemek: Allah’ın Kur’anda emir ettiği şeyleri yapmak, yasak ettiği şeyleri yapmamak.
Zaten Kur’anda emir ettiği şeyler deyince, bunları yapanlar ve yapmağa çalışanlar, Allah’ın mağrifetini ve mukâfatını umabilirler.
-Tomris- Öyle ama, şimdiki modern hayat, yaşadığımız asır, bize Kur’an’ın emirlerini yapmamıza imkâ vermiyor ki... Acaba dinimizi, şimdiki hayata uyacak şekilde değiştirip amel etmemiz imkânı yok mu?... Nasıl yapabiliriz?
-... ..
-Ünal- Şimdiki hayat öyle faal ve dolu ki, insan beş vakit namazı nasıl kılar?. Medeni bir insan buna vakit bulamaz ki...
-Ahmet- Kur’anı Kerim’de. “Sana kitaptan vahy olunanı oku, namazı dosdoğru kıl, çünkü namaz insanı hayasızlıktan ve kötülükten alıkor. Allahı anmak şüphesiz en büyük (zikir)dir. (Sûre: Ankebut, âyet:45),  diyor. Bir insan namaz kılarsa, şimdiki modern hayatın dine aykırı Kur’ana göre güneh sayılan hareketlerini haliyle terk etmiş olur.
-... ..
-Ahmet- Allah, her namaz vaktinde abdest almayı emir ederek abdesti Kur’anu Kerim’de tarif ediyor: “Ellerinizi, yüzlerinizi, dirseklere kadar kollarınızı yıkayınız. Başlarınızı, meshediniz, topuklara kadar ayaklarınızı da (Sûre: Maide, âyet:6),diyor. Böylece abdest alan bir kimse Allah’ın huzuruna durmağa hazırlanarak, kötü düşüncelerden, hırstan, kinden uzaklaşır. Allahın merhametine, mağfiretine kavuşmayı duasının kabulünü dilemeyi ümit eder. Bilerek işlediği günah varsa , tevbe ederek, böylece evvelâ işlediği günahların ağırlığından, vicdan azabından, Allah’ın af edici oluşundan emin olarak kurtulmuş olur. Namaz ile Allh’ın şahsını yüceltir, onu zikretmiş ve emrini yerine getirmiş olur.
-Ünal- İyi kardeşim, bizim hayatımız ailemizin sosyeteye mensup oluşundan, doludur. Biz namaz kılacak vakit bulabilir miyiz lki?
-Ahmet- Asıl siz namaz kılarsanız, dinimize aykırı olan hareketleri, günahları, yapamazsınız. Onlar, namazınıza değil, namazınız onlara mani olacaktır.
-Ünal-  Bir de şı Cuma namazı meselesi var. O kadar pis insanlar geliyor ki... Ben onların bastığı yere başımı nasıl koyarım? Pis ayak kokusunu niçin duyayım?
-Ahmet- Bunlar ... ..
-... ..
-Ahmet- Vaktiyle kötü işler, günahlar işlemiş bir kimse tevbe edip iyi işler işlerse, Allah onun kötülüklerini iyiliklere tebdil edeceğini müjdeliyor. İşte âyet: “Yalnız tevbe edip doğru dürüst işler işleyenler müstesnadırlar. Allah onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah, yargılayıcı ve bağışlayıcıdır” (Sûre: Furkan, âyet:70).
-Ünal- Kolay yahu! Gençliğimizde vur patlasın, çal oynasın! ... Yaşlanınca tevbe ederiz.
-Ahmet- ... ..
-Ünal- Şimdi bir kadının boyanmayışı bile demode olduğunu gösteriyor.
-Ahmet- Siz evdeki çiçekleriniz de boyuyor musunuz?
-... ..
-Ahmet- Kader, Allah’ın insanlara evvelce takdir ettiği haldir. Herkes kaderini görür. .....
-Ünal- O halde madem insanlar Allah’ın takdirini görecekler ve onun çizdiği kadere boyun eğecekler, yapılan kötü işlerden niye mes’ul tutulacaklar? Bunda insanların ne suçu olacak.
-... ..
-Tomris- Böyle yapmalarına rağmen , insanlar başlarına geleceğe mani olabilir m?
... ..
-Tomris- Bazı insanla istemeyerek kötü yollara saparlar. Ne zaman sorsanız pişmandırlar. O yoldan kurtulmak içinb can atarlar; düşmüşse ne yapsın zavallılar?
-... ..
-Ünal- Her insan doğru yolu bulabilir mi?Allah hidayet etmezse?
-Ünal- İşte yine Allah’ın dilemesi olmadan hidayet olmayınca bizim suçumuz ne?
-... ..
-Ahmet- ... .. Kur’anı Kerim, her âyeti üzerinde düşünülerek okunursa, insana sukûnet verir. ... ..
-... ..
İnananlar
Yusuf ve Annesi
Çocuklar Neler Sorar
Terbiyede Kolaylık
... ..
-Melâhat- ..... muska, nazarlık takmak... .. Zira, onlardan medet ummak demek olduğu için, günahtır. Allaha dualarımız vasıtasız olmalıdır.
-... ..

İnananlar Felâh Buldu
-Ahmet B.- ... .. Yegane çare, Allah’tan ricadır. Müzzemmil ve Müddessir surelerini bilirsiniz.Bu sûrelerde gece kalkıp namaz kılmak, böylece Allh’a ibadet etmek vardır. ... .. yattığınız zaman uyuyamaz, hayal âlemlerine geçeceğinizi his ederseniz, kalkıp namaz kılınız. Namaz sizin kalplerinize ferahlık verir. Dualarınızla , kurtulacağınıza dair ümit doğar. Allah’tan emin olursunuz. Nihayet uykunuz gelince rahat bir uyku uyursunuz.
-... ..
-Ünal- ... ..senin sözlerin, dün söylenmiş gibi geliyormuş ona; “Allah’ı anmakla yürekler ferahlar, onun mağfiretinden emin olur, diye neler söylemişti bize. Kur’anın tercümesinden, Allah’ın emirlerini öğrenmemizin kabil olacağını ne güzel anlatmıştı! Şimdi bir tercüme alalım” dedi.
-... ..
-Ünal- Umar mısınız! Tomris örtündü, namazını öğrendi, dinin bütün icaplarını gün begün yapmağa çalıştı. Bir kaç senede, sizin hanımlar gibi oldu çıktı...
-... ..

-Tomris- ... .. Allah affetmiştir  İnşaAllah, herkesin “hayat! saadet! dediği delâlet yolunda koştum durdum. Nihayet, Allah bana acıdı, ayağım takıldı. Avare ve sür’atli koştuğum nisbette de düşüşüm müthiş oldu. Bunu, birçokları felâkeet diye isimlendirdiler, fakat ben bunun imdat olduğunu anladım. Zira orada düşmeseydim, nihayet bir kaç adım ötede, önümüzdeki derin kuyuya yuvarlanabilirdim. Ölseydim, bu, cehennem kuyusu; ayni hayatta yaşasaydım, dalâletin kuyusu olabilirdi.
*İnanlar İnanmayanlar – Alanur Teymur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder