3 Kasım 2015 Salı

Evlilik Okulu – Haluk Yavuzer *

Kitap, İstanbul Üniversitesi Hasan Âli Yücel Eğitim Fakültesi Eğitim Fakültesi “Evlilik Okulu” projesi kapsamında; Prof. Dr. Haluk Yavuzer Başkanlığında ki öğretim üyeleri tarafından çeşitli başlıklar altında hazırlanan on altı makaleden oluşmakta ... .. evlenmeye aday gençlerin ve evli bireylerin evlilik yaşamları ve ilişkileriyle ilgili farkındalık ve bilinç düzeyini artırmaya yönelik bir eser.... .. İlk basım tarihi 2004. 
-Bireylerin eş olmaya hazırlanmaları, eşler arasındaki iletişim becerilerinin geliştirilmesi, sorun çözme ve ana-babalığa hazırlık, eşlerin yaşantılarının paylaşıldığı, sorunlarının tanımlandığı ve sorunlarının yanıtlandığı bir ortamın hazırlanmasına ilişkin temalar ele alınmış ... ..  Kitabın hemen hemen her sayfasında; alıntı yapılan referanslara yer verilmiş. Bu durum akademik bir yayın / bu konuda uzmanlaşmaya çalışanlar için bir kaynak kitap izlenimi uyandırmakta.   Kitabı (263 sayfa) okumamız için gerekçe oluşturabilecek başlık ve özet bölümleri paylaşalım:
-... .. araştırmalar, evlilik problemlerinin fiziksel sağlığı,akıl sağlığını ve iş hayatındaki verimliliği olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. ... ..
Aile ve Evlilik Kurumu
Evlilik Öncesi İlişkiler
Eş Seçimi Kararı
İlişkiler ve Kişilerarası Güven
Evlilik İlişkilerinde Farklı Bir Yaklaşım: Bağlanma Kuramı
Evlilikte İlk Yıllar, Çatışmalar ve “Güç” Kavramı
-... .. İlişkilerini açık açık tartışamayan eşler, düşüncelerini açıklaamadıkları için birbirlerine ybancılaşmaya başlayabilirler. Zamanla ortak noktalar da azalmaya başladığında ilişkileri zoraki bir birlikteliğe dönüşebilir. ... ..
-Söyleyemediğimiz küçük kırgınlıklarımız, belli bir zamandan sonra büüyük öfkeleri doğurabilmektedir.  Ya da geçmişimizde çözemediğimiz sorunlarımızı eşimize roller vererek çözme girişiminde bulunabiliriz.
-Evlilikte çatışma yaratan diğer bir konu ise güç mücadeleleridir.
Güç kavramı ve güç çatışmaları
-... .. Aile yapısı dinamik bir süreçtir. ... ..
-... .. Evliliklerde çatışma yaratan bir diğer konu da eşler arasında seksüel ilişkilerdir. Cinsel uyum sadece boşalma ve doyumu sağlayan genital birleşme demek değildir. Aslında cinsel uyum genel uyumun bir parçasıdır ve birçok karmaşık  ruhsal olayı da içeriri. Sevme, sevilme, bağlılık, dokunma, okşanma, konuşma vb. birçok duygu ve gereksinim cinsel uyumun içinde yer alır. Yaşamda genellikle önemli üç uyum alanı belirlenebilir: iş alanı, sevme-sevilme-cinsel sevişme alanı ve toplumsal alan. Bu üç alan birbiriyle yakından ilgilidir. Bir alandaki uyumsuzluk ve doyumsuzluk, diğerini de etkileyebilir. Örneğin iş yaşamında insanlarla ilişkilerinde ağır uyumsuzluk gösteren bir kişinin cinsel alanda da uyumsuzluk göstermesi beklenebilir. Ağır cinsel doyumsuzlukları olan kişiler de, iş ve toplumsal yaşamlarda uyumsuzluklar gösterebilirler.
-Eşlerin seksüel ilişkilerinden hoşnabilmeleri için birbirlerini karşılıklı olarak uyarabilmeleri gerekmektedir. Seksüel ilişkideki sorunlardan bir diğeri de seksüel ilişkiyi kimin kontrol edeceğidir.
-Eşler arası cinsel sorunlar farklı alanlarda ortaya çıkabilir. Örneğin, erkek sadece kendi istediğinde karısı ile birlikte olursa karısının istekleri pek de önemli görünmeyebilir v e bu kadının, kendisini ikincil bir konumda hissetmesine neden olabilir. ... ..
Evlilik ve Çocuk
Ebeveynliğe Geçiş
Aile İlişkileri ve Çocuk
Evlilik İlişkisini Geliştirmeyi Amaçlayan Çalışmalar
Evlilik ve Evlilik Öncesi Danışmanlık Hizmetleri
Evlilik ve Aile Danışmanlığı Hizmetleri
Eşler Arası İletişim Çatışmaları
-Mutlu bir evliliğin sürdürülebilmesi evlilik ilişkisinin yıpranmaması ve sorunların her iki tarafı da memnun edecek şekilde çözümlebilmesi için eşlerin birbirleriyle nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilmeleri oldukça önemli bir konudur. ... ..
-... .. bir ilişkide çatışmanın ortaya çıkması doğal, beklenen ve hatta yararlı bir durum olarak ele alınabilir. Bir noltada asıl konu çatışmanın ortaya çıkıp çıkmaması değil, çatışma ortaya çıktıktan sonra çatşmanın nasıl ele alındığı ve nasıl çözülmeye çalışıldığıdır. Bireyler birbirlerine bağırarak,  şiddet uygulayarak, konuşarak, küserek, konuyu değiştirerek veya aldırmıyormuş gibi davranarak çözmeye çalışabilirler. Ancak önemli olan, eşlerin sağlıklı , ilişkiyi güçlendirici seçenekler üretip, uygun alternatifi birlikte seçebilecekleri bir çözüme gidebilmeleridir.
İletişim Becerileri çatışmayı Nasıl Ekilemektedir
-Mutlu ve  uyumlu bir evlilik her şeyden önce sağlıklı bir iletişim ile gerçekleşir. ... .. iletişime başlarken seçilen sözcükler, onları kullanmada kişinin gösterdiği beceri, konuşurken kullanılan jest ve mimikler, ses tonu ve dinleme becerileri sağlıklı iletişimin önemli koşullarıdır.  ... .. Örneğin birçok danışmanlık sürecinde ... .. profesyonel yardıma başvuran kişinin asıl problemi, kendi probleminin ne olduğunu tam olarak fark edememek ve bunu karşısındakine iletememektir. Birçok evlilikte yaşanan problemlerin nedeni yanlış anlama, beklentilerin ve isteklerin yerine getirilmemesinden kaynaklanan kızgınlık ve öfkeyle sonuçlanan yetersiz iletişme dayanmaktadır. ... ..
Eşlerin Çatışmaları Çözmeleri İçin Yapmaları Gerekenler
-... .. en basit iletişim becerisinin, savunucu olmayandinleme olduğu ... .. Bu beceriye sahip olmaları durumunda eşlerin, iletişim engellerine başvurma oranlarının azalacağı, buna karşılık kendini kontrol becferilerinin artacağı beelirtilmektedir. Kendini kontrol, bireyin kendini savunmasını ortadan kaldırması ve kendi davranışları ile ile ilgili eşinin huzursuzluğuna yoğunlaşması bakımından önemlidir. Kişi kendini kontrol edemezse, kerşısındakini, savunmaya geçmeden, etkili dinlemesi mümkün olmayacaktır. ... .. Özellikle eşler arasında önemli bir görüş ayrılığı ve yüksek derecede öfke varsa, bu durum bireyerin kendilerini daha fazla kontrol etmelerini gerektirir. ... ..
Evlilikte Yaşanan Sorunlar ve Başa Çıkma Yolları
-... .. ailenin, sürekli değişen ve gelişen yaşam akışı içinde iç ve dış dünyayla denge halinde yaşaması, çeşitli istek ve ihtiyaçları karşılayarak yeni duruma uyum sağlayabilmesi de gerekmektedir. ... ..
-... .. “fonksiyonlarını tam olarak yerine getirebilen ailelerin sağlıklı aile” olarak tanımlandığı görülmektedir. ... ..
-... .. Aile üyeleri birbirlerine yakın fakat birbirlerinden bağımsızdırlar. ... .. sorunlarını biraraya gelerek çözebilen, birbirlerine duygusal olarak bağlı ve özgürlüklerini önlemeyecek şekilde, herkesin kendinden beklenen rolü etkin biçimde yerine getirebildiği, birbirlerinin davranışlarını aşırıya kaçmayacak şekilde kontrol edebilen ve aralarında açık, rahat, dolaysız bir iletişim bulunan aileleri, işlevlerini yerine getiren sağlıklı aileler olarak tanımlamaktadır. ... ..
-... .. Ailede aile üyelerinin üzerlerine aldıkları, belirlenmiş davranış tekrarları sonuucu oluşan roller vardır. ... ..
-... .. Aile dengesinde, ilerleyen zamanla birlikte etkileşim sırasında sürekli yeniden tanımlama ve açıklamalar olabilir ki bunlar normaldir. ancak aile yaşamında zaman zaman gerilimlere neden olabilir. ... ..
-... .. Evlilik yaşamını da içine alan ailede ortaya çıkan krizleri ve çatışmaların nedenlerini daha iyi anlamak ve sorunların üstesinden gelmek için “aile fonksiyonlarını” iyi tanımak gerekmektedir. ... ..
-... ..İletişimde yapmacıklık olmamalıdır. ... ..
-İnsanlar, kendilerine gönderilen sözsüz mesajlara karşı çok duyarlıdırlar. Adale gerilmeleri, dudak kenarındaki gergin çizgiler, mimikler yani beden dili çok kolay okunabilir. ... ..
-... .. Her şeyden önemlisi iletişim, kasıtlı yansıtmalar, yapay ifadeler, içten olmayan gülümsemeler gibi bir takım taktikseel tekniklerle karşıdaki kişileri haksız veya zayıf duruma düşürmek amacıyla kullanılmamalıdır. Bu tür iletişim, kurnazlığın örtülü bir şekilde sergilenmesinden başka bir şey değildir. ... ..

*Evlilik Okulu Evlilikte Kişilerarası İlişkiler ve İletişim Becerileri – Haluk Yavuzer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder