9 Aralık 2015 Çarşamba

Mutlu Evlilik Okulu *

Sema Maraşlı; okudukça kendimizi, hayatın akışını bulabileceğimiz kitapların birisi.... Günlük sıkıntılarımızın sadece bize ait olmadığını fark ediyorsunuz... .. çözümlerine hak veriyorsunuz.... 372 sayfayı bitirdiğinizde diğer kitaplarını da okumak isteyebilirsiniz. Kitabın okunmasına gerekçe oluşturabilecek alıntıları paylaşalım:
-... .. Kendine değil sadece eşe vaife yükleyen mutluluk hayalleri: “Hayalimdeki eşi bulacağım ve o beni mutlu edecek...”
-Herkes ideal eşini arıyor. Bulamayan evlenmişyor, bulduğunu zanneden hayal kırıklığına uğruyor. ... ..
-Kendimizi tanımazsak ömrümüz başkalarını suçlayarak geçer. Problemlerimizi çözemeyiz, tekâmül edemeyiz. İleri değil, hep geri gideriz. ... ..
-Hatalarımızı pek görmek istemeyiz, görsek de kendimize mazeret uydurmakta hiç zorluk çekmeyiz. ... ..
-En büyük yanlışımız, kendi kusurlarımızı görmeyip, eşleri değiştirmeye çalışmak. Oysa başkasını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez, gücümüz kendimize zor yetiyor. ... ..
-Mutsuzluğumuzun sebebi olarak başkalarını suçladığımız zaman , onlara gücümüz yetmediği için hep kızgın ve gergin oluruz. Şimdi kendimize bakacağız: “Ben ne kadar iyi bir eş olabildim? Bundan sonra iyi bir eş olabilmek için ne yapmam lâzım?”
-Hataları görmenin sadece evlilik hayatımıza değil, manevi hayatımıza da çok katkıları olacaktır. ... .. Kibrimizi kıralım. ... ..
-... .. Affetmek geçmişi değiştirmez, fakat geleceğinizi değiştirir.
-Kızgınlık ve öfke uzun zaman içte tutulduğunda bağışıklık sistemini zayıflatıyor ve kansere sebep olabiliyor.
-Sürekli kendimizi veya başkalarını kötülemek, yargılamak, romatizma hastalığına sebep oluyor. Affedememek “kanser” sebebi.
Evlilik öncesi
Temeli Sağlam Atın
-... .. Maddiyata karşı muhabbet feda ediliyor. Düğün alışveişleri kız ve erkek aileleri tarafından ego savaşlarına
dönüştürülüyor. ... ..
-Gelin adayları! Annelerinizin ve etrafın gazına gelmeyin. Anneler genellikle sizden çok başkalarının ne diyeceğini mühimser. Çeyizler, eşyalarele gösteriş için; biraz da eli çatlatmak için yapılır. ... ..
-Annelerin gözünü bazen öyle bir hırs bürüyor ki erkek ailesi ile yapılan gereksiz inatlaşmalar sonu kızlarının mutluluğunu gölgelediğini bile bile yapıyorlar yaacaklarını. ... ..
-“İki gönül bir olunca samanlık seyran olur.” sözüne inanın. Sevgi olmadan insan sarayda yaşasa da saray zindan gibi gelir, sevgi ile de samanlık seyran olur. Sevgiiyi dünyalık hiçbir şeye değişmeyin. Bir eşyanın yeri başka bir eşya ile doldurulabilir fakat sevginin yerini hiçbirşey dolduramaz.
Evlilikte Aşk Şart mı?
-... .. Evlilikte mutluluğu öldüren şey karı-kocanın arasındaki sevginin bacı-kardeş veya arkadaş sevgisine dönüşmesidir. Karı-koca sevgisi diğer bütün sevgilerden apayrı, özel bir sevgidir. O özel sevgiyi korumak lâzımdır.
-Birincisi: ... .. kadın kadınlığını, erkek erkekliğini korumalı, herkes kendi yaradılışına uygun hareket etmeli ve eşlerine de cinsiyetine uygun davranış göstermelidir.
-İkincisi: Karı-koca arasında çekiciliği sağlayan en mühim şey iyi bir cinsi hayattır. ... ..
-Ücüncüsü: ... .. aşka, sevgiye emek vermek lâzım. Kendi hâline bırakılırsa aşkın ateşi çabuk söner.
Kadın-Erkek Farklılıkları
-... .. Yumuşaklık nezaketi, zerafeti beraberinde getirir. Kadının yumuşaklığı yabancı erkeklere karşı hanımefendi olarak tezahür eder. ... .. Kadın erkeksi olmadan da ciddi, hanımefendi olabilir. Bu da evinde edalı, cilveli bir kadın olmasına engel değildir. ... ..
Sevgi-Saygı-İkram
Kadının Kocasına İkramı “saygı”
-... .. Saygısızlığın da çeşitleri var. Gizlisi var, açığı var, süslüsü var, sadesi var. Var da var...
-Süslü saygısızlıklar: ... ..
-Açıkça yapılan saygısızlıklar: ... ..
-Erkek üzerinde otorite kurmaya çalışmak: ... ..
-Gizli sayısızlığa misal: ... ..
Erkeğin Karısına İkramı “Sevgi”
-Sevgi; ... .. Kadınların bu sevilme arzusu, yaşı kaç olursa olsun hiç bitmez. .Kadınlar hem sevildiklerini duymak hem de hissetmek isterler. Erkekler de “seni seviyorum” demezler. ... .. “seni seviyorum.” ... .. Erkeğin karısından esirgememesi gereken sihirli söz “Seni seviyorum.”dur. ... ..
-... .. bir kadın için konuşmak kıymetlidir. Çünkü kadın demek iletişim demek, kadın demek kelime demektir. Konuşmak kadın için sevgi ifadesidir.  ... ..
-... .. Kadın sevgi görmediği zaman hırçınlaşır. ... ..
Kadın Olmak
Erkeksi Kadınlar
-... ..Kadınlar erkeklerle eşit olmak için farkında olmadan kadınlık vasıflarının bir kısmından vazgeçmeye ve erkeklere benzemeye başladılar. ... ..
-... .. Eda, zarafet, nezaket, letafet ... ..
-... .. Bir kadının erkek gibi sert olup, kadın gibi muamele görmesi pek mümkün değildir. .....
Anneliği abartmak
-... .. kadınolmayı unutup sadece anne oluyor. Hatta eşine de annelik etmeye başlıyor. ... ..
-... .. cilveli, işveli,... ..
Kadın ve Erkek Arasındaki Çekicilik
-... .. Karı-koca evliliğin ilk heyecanını attıktan sonra bir taraf yaratılış özelliğini korumuyorsa aralarındaki münasebet rutinleşir ve heyecan gider. Neredeyse tek heyecanı kavga ettikleri anlarda yaşarlar. Zaten biri diğerinden rol çalınca birbirlerine rakip olurlar. Biri kadın olmanın, diğeri erkek olmanın tadını duyamadığı için birbirlerine karşı kırgınlık beslerler.
-... .. Kadın kadınlığını hâl ve davranışları ile gösterecek. ... ..
-... .. Ses tonu... ..
-... .. Bakış ... ..
-... .. Koku ... ..
-... .. Yürüyüş ... .. Kadın evinde bazen  kuğu gibi zarif, bazen salınarak, bazen edalı yürürse erkeğin kadına bakışı, davranışı değişir. Fakat maalesef ki kadınların çoğu evlerinde asker gibi rap rap yürüyorlar. Kadın asker gibi yürürse kocası da ona asker arkadaşı davranmaya başlayabilir. Kadının yürüyüşü de kadın gibi olmalıdır.
-... .. Neşe ... .. Kadın demek neşe demektir. ... ..
Kendine bakmak
-... .. evli olan kişinin bedeni sadece kendinin değildir, eşini de düşünmelidir. ... ..
-Sabahları erken kalkmaya dikkat edin. ... ..
-Sağlıklı beslenin, kilo almamaya dikkat edin. .. ..
-Spor yapın. ... ..
-Saç bakımınıza dikkat edin. .. ..
-Diş bakımı ve vücut temizliğine dikkat edin. ... ..
-Güzel giyinin: Kıyafet insanın ruh hâlini etkiler. ... ... Kadınların bilhassa dikkat etmesi gereken husus, pantolon veya eşofman yerine etek, bluz veya  elbise giymeye özen göstermeleri olur.  Çünkü ... ..
Kadın ve Süslenme
-... .. Rabb’imiz ... .. İnsan cinsinden de kadını süslü yaratmış. kadının fıtratında süslenme ve kendini beğendirme arzusu var. Fakat bu arzu bizim toplumumuzda kız çocukları küçük yaştayken bastırılıyor. Kız çocuğu süslenmek ister; annesinin ayakkabilarını giymeye çalışır, boyalarını sürmeye çalışır, ... ..engel olunur. Yavaş yavaş büyüdükçe fıtratı bozulmaya doğru gider ve süslenme arzusu başka yönlere kayar.
-Kadınlarımızın çoğunda aşırı bir şekilde evlerini süsleme merakı var ... .. Kimilerinde aşırı bir temizlik ... .. Kiminin de aşırı bir yemek yapma hevesi ... ..
Kadınların Erkekler Hakkında Bilmeleri Gerekenler
-... .. Kadın evde kocası ile rekabete girerse erkek kazanmak için elinden geleni yapar. Karı-koca birbirlerine rakip olurlar. ... ..
Erkekler ve Duygular
-... ..”Erkek acı çeker, kadının ruhu duymaz.” sözü pek çok erkek için geçerlidir. ... ..
-Erkekler duyguları hakında konuşacakları zaman göz teması olduğunda rahat edemiyorlar. Göz teması kadınlarda, bakıp büyütme ve destek duygusu oluştururken, erkelerde ise spot altında konuldukları hissini vererek; savunmaya geçip içlerine kapanlarına sebep oluyor. ... ..
-... .. filmlerdeki gibi masada karşılıklı oturup göz göze bakıp romantik konuşmalar yapmak herkes için mümkün olmayabilir. Böyle bir durumda erkek kendini sizin tarafınızdan göz hapsine alınmış gibi hissederse duygularını anlatamaz. Öyle bir ortamda eşiniz veya havadan sudan konuşacaktır veya size bakmadan konuşmayı tercih edecektir fakat rahatsız olduğu için kendini tam olarak ifade edemeyecektir. Bu sebeple eşinizle kendi duygularınızı konuşmak veya duygularını öğrenmek istiyorsanız yanına oturun. Arabada yan yana oturup yolculuk yaparken veya birlikte markete giderken ... .. en romantik konuşmalarınızı yapma ihtimaliniz karşılıklı otururken yapacağınızdan kesinlikle daha fazladır. ... ..
-Erkek, eşine yakınlık duyduğunda sevgisini göstermek isterse ona dokunmak ve onunla birlikte olmak ister. Aranız bozuk olduğunda veya bir tartışmanın ardından veya siz üzgünken sizinle birlikte olmak isterse kendini düşündüğü için değil, size üzgün olduğunu anlatmak içindir. Erkekler ilgilenmek, sıcaklık, bağlılık, yakınlık gibi hislerini göstermek istediklerinde eşleri ile cinsî beraberlik yaşamak isterler.
Erkek Olmak
Erkek Nasıl Olmalı?
-... .. Eşi ile bir sıkıntı yaşadığında orada takılıp kalmamalı, çözüm için gayret göstermeli. Sözü dinlenir olmalı, evde ağırlığı olmalı. ... ..
Yönetici olarak Erkek
-.. .. Evler kadın ve erkeğin güç mücadelesi sahasına dönüştü. Karı-koca iktidar mücadelesi ile birbirlerinin ömrünü yiyorlar. İki tarafa da yazık oluyor. En çok da kadın kaybediyor. Çünkü iktidar, kadını erkekleştiren bir şeydir. Kadın evde iktidar mücadelesini kazanırsa, iktidarı kocasının elinden alsa bile kazanacağı bir şey yoktur; tam aksi, kaybetmiş demektir. Çünkü kadın kocaya kocalık ettiğinde değil, kocaya kadınlık ettiğinde mutlu olur. ... ..
Erkeğin Babalık Rolü
-... .. Ezilmiş bir erkek hiç kimseye gerçek bir sevgi de gösteremez. Küskün bir çocuk gibidir. ... ..
Erkeklerin Kadınlar Hakkında Bilmesi gerekenler
Kadın Dili
-... .. “Bükçe” ... .. Kadınlar hissî oldukları ve reddedilip kırılmaktan korktukları için her zaman açık ve net olamıyorlar. Bazı şeyleri kendileri söylemeden eşlerinin düşünmesini istiyorlar. Erkeklerin onların dilini anladıklarınainanıyorlar. Ve erkek anlamazsa anladığı hâlde anlamamış gibi yapıyor zannediyorlar. Bu dili çözerseniz karınızın neye ve neden kırıldığını daha kolay anlarsınız.
-.. .. Kadın dili ısrar dilidir.  Kadınlar ısrarı severler. Kadınların pek çok “Hayır”ı aslında “Evet”tir. Meselâ; kadın üşütmüştür, hastadır, kocası “Doktora götüreyim mi veya ıhlamur demleyeyim mi?” gibi ilgilendiğini belirten cümleler kurar. Kadın hayır” der erkek “istemiyor” deyip konuyu kapatır, işine bakar. Çünkü kadın “hayır” derken gerçekten hayır demiyordur; kocası onunla gerçekten ilgilendiği için teklifi samimi olarak mı yapıyor yoksa dilinin ucu ile usulen mi söylüyor, onu anlamaya çalışıyordur. Kocasının ısrar etmesini ve onunla ilgilenmesini bekler.
-... .. Oysa erkek dili nettir; erkekler istiyorlarsa “evet” istemiyorlarsa “hayır” derler. İnsanın istediği ve “evet” diyeceği bir konuya “hayır” demesini bir erkek anlayamaz ama kadınlar gayet iyi anlar.
-Çünkü kadınlar bunu kendi aralarında da yaparlar; Meselâ misafirlikte doymadan yemeği bırakırlar ki ev sahibi hanımın ısrarı ile yiyecekleri yemeğe yer kalsın diye. Erkekler de eşlerine bir teklif yaptıkları zaman birkaç kez tekrarlayıp ısrar ederlerse eğer, kadın, “Kocam benimle gerçekten ilgileniyor, demek ki ben gerçekten seviyor.” diye düşünüp mutlu olur.
-Kadın dili biraz da naz dilidir. Bir kadın kocasına “Artık beni sevmiyorsun.” diyorsa “Beni sevdiğini söyle.” demek istiyordur. “Hep acelemiz var.” diyorsa “Bana anlayış göster, ancak yetişebiliyorum.” demek istiyor. ... ..
Kadınlar Duymak İster
-... .. Erkekler hanımlarına iltifat etmeyi, güzel söz söylemeyi ihmal etmemeliler. Güzel söz kadın kalbinin yakıtıdır. ... ..
Kadın-Erkek İletişim Farklılıkları
Erkekler Neden Az konuşur
-... .. Hanımlar! ... .. Şunu hiç unutmayın. ... kocanız sizin hayat arkadaşınız; fakat o sizin cinsinizden bir arkadaş değil. O karşı cinsten, yani sizden farklı. Onunla kız arkadaşınızla yaptığınız gibi saatlerce  sohbet etmeyi beklemeyin. ... ..
-Kadınlar canları sıkkınken konuşunca rahatlarlar, erkekler ise bir süre konuşmayı istemezler. Önce sessiz kalıp durumu kendi içlerinde tahlil edip, çözümler bulmaya çalışırlar. O kendi içine çekildiğinde üstüne düşmeyin, neyin var deyip sıkıştırmayın, rahat bırakın.
-Biliyorum siz bir kadınsınız ve kedi kadar meraklısınız, bir an önce ne olup bittiğini öğrenmek istiyorsunuz fakat böyle yaparsanızkocanızın siniri sizin üstünüze patlayabilir. Sabır, sabır, sabır...
-Eşinizi soru sorarak konuşmaya zorlamayın. Kadınlar için sorular muhabbete kapı açan anahtarlardır. Fakat erkekler soruları pek sevmezler; kendilerini sorguya çekiliyormuş gibi hissederler. ... .
-Eşinizle sohbet etmek istiyorsanız çocuklarınızı odasına gönderin, sessiz bir ortam sağlayın. ... ..
-Konuşurken çok detay anlatmayın. Erkek beyni sonuç odaklıdır, sonuca giderken geçirilen süreç onları pek ilgilendirmez. Bu yüzden anlattığınız konuyu çok uzatır,  ayrıntılara dalarsanız kafası karışır ve sabırsızca sonuca gelmenizi bekler. Meselâ bir etek mi aldınız; söylemeniz gereken bir cümle: “Hayatım bir etek aldım, nasıl, beğendin mi?” Evden çıktığınız andan eteği alma sürecinde başınızdan geçenleri, eteğin diğer renklerini, gördüğünüz indirimleri bir kız arkadaşınızla görüşün.
-Eşinizle konuşurken ses tonunuza dikkat edin. Ses tonunuz ona  olumsuz mesajlar ulaştırmasın. Anne edasıyla konuşmayın. Otoriteye sahip olmak isteyen kadınlar erkeğe karşı sesini yükseltme hatası yapar. ... ..
-Eşinizi asla azarlar gibi konuşmayın. ... ..
-İstediğiniz şeyi elde etmenin yolu kavga etmek değildir. Hoş bir şekilde dile getirmek ve nazikçe sormaktır. İğnelemek, lâf çakmak, canını yakmak iyi bir yol değildir. Erkekten bir şey isteyeceğiniz zaman dikkat etmeniz gerekenler.... :
-... ..
-... .. Emir cümleleri kullanmayın. ... .. Sözü uzatmayın. ... .. Bir şeyler ima etmeye çalışmayın, net olun. Ne istiyorsanız onu kibarca söyleyin. ... ..
-Kıyas yapmayın, ... .. Eşinizle alay etmeyin, dalga geçmeyin, onu aşağılamayın, konuşurken onun yüzüne bakın. Ona, konuşmanızla,  tavrunızla değerli olduğunu hissettirin. ... ..
Kadınlar Neden Çok Konuşurlar?
-... .. Bir kadın konuşuyorsa değil, konuşmuyorsa tehlike var demektir. ... ..
-Evlilik hayatında kadını en çok yaralayan şey iki kişilik yanlızlıktır. ... ..
-Kadınlar üzgünken konuşunca, dertlerini paylaşınca rahatlarlar.  Erkeklerin çoğu bunu şikâyet olarak algılarlar. Karınızı dinlerken ... ..  Sadece dinlemeniz, ona hak vermeniz on u rahatlatacaktır. ... ..
-Kadın dili hikâye dilidir.  ... .. Kadınlar detayları severler. ... ..
-Kadınlar duygularını genellikle abartarak anlatırlar. ... ..
-Kadınların konuşması için illâ bir sebep olmak zorunda değildir.: ... .. Kadınlar konuşmayı severler. İki kadın birlikte bir ay tatile gitselereve döner dönmez konuşmaya devam edebilirler. Kadınlar konuşunca mutlu olurlar. ... ..
-Kadınlar “Konuşalım...” derken çoğu zaman “Beni dinle...” diyordur. ... ..
-Kadınlar tatlı hitaplara, güzel sözlere, iltfatlara bayılırlar... ..
İletişimde İnce Noktalar
Susan Kurtulmuştur
-... . Karı-koca bir süreliğine de olsa televizyonu, bilgisayarı kapatıp sessizliği paylaşabilmeli. Çay içerken göz göze bakışmanın , sevdiğinin omzuna başını koyup onda dinlenmenin tadını hangi kelimede bulabiliriz.
-Gözün anlattığı dilin söylediğinden daha önemlidir. Dilimiz o kadar gevezelik ediyor ki gözlerimiz konuşmayı unuttu. ... .. Dudaklarınızı konuşmak için değil gülümsemek için kullanın. ... ..
-... .. Hiçbir tartışmada kimse kimsenin haklı olduğunu kabul etmez. Çünkü kızgınlık gerçeğin önünde perdedir. ... ..
Sesin Önemi
-... .. Evliler için iletişimde yapılan en büyük hata birbirleri ile konuşurken monoton  veya bıkkın bir ses tonu ile konuşmaktır. Meselâ kadın kocasını sabahları kapıda uğurlar, akşamları “Hoşgeldin!” deyip karşılar; fakat sesinde bir çoşku, onu görmekten dolayı bir mutluluk yoktur. Sıradan, ezberlenmiş kelimeler ve tekdüzelik. “Gelsen de olur, gelmesen de...” gibi bir ses tonu erkeğin eve gelme isteğini azaltır. ... ..
-Hiçbir iş, eşten daha mühim değildir. ... ..
-... .. kalbe ve beyne giden yol kulaktan geçiyor. ... ..
Tatlı Hitaplar
... .. Bu yüzden isimi veya söylerken içine duygu katılmalı, hissederek söylenmeli. ... .. kelimeleri gönülden çıkarmak gerekir. “Hayattan bıktırdın!” der gibi “hayatım” demek, “canın çıksın” der  gibi “canım” demek kalpte pek iyi bir etki yapmaz.
-Kâinattaki her şey sevgi ile güzelleşiyor. Sevmek ibâdet hükmündedir. Güzel sözler sadakadır. Sevgi ile suya güzel şeyler söylendiğinde içindeki kristaller güzelleşiyor. Suya kötü sözler söylendiğinde kristalleri bozuluyor. ... ..
İletişim Hataları
Eleştiri
-Evlilik ilişikisinde en çok yapılan hata eşlerin birbirlerini eleştirmesidir. Tenkit etmeye, eşimizin hatalarını söylemeye bayılıyoruz fakat kendi hatalarımız söylendiği zaman hoşumuza gitmiyor ve hemen savunmaya geçiyoruz. Tabii biz hata yaptıysak mutlaka haklı sebeplerimiz vardır.
-Fakat eşimiz hata yaptıysa düşüncesizliğinden veya bize değer vermediğinden yapıyordur. Eleştirilerek hatasını düzelten  bir insan ben bilmiyorum. Genellikle daha kötü olur. ve kendini yetersiz hissetmesine sebep olan kişiye sinir olmaya başlar.
-Eleştiri insanın kişiliğine ve karakterine yapılan bir saldırı mahiyetindedir. Çoğunlukla suçlayıcıdır.
-Erkekler evde değer görmek istedikleri için eşleri tarafından tenkit edildikleri zaman kızgın ve alıngan olurlar. ... ..
-Kadınlar eleştirildikleri zaman sevilmediklerini düşünürler. ... ..
-Eleştiri eşe değil onun davranışına yönelik olmalı, o davranışın sizde uyandırdığı etkiyi yani kendi incindiğiniz tarafları söylemelisiniz. Sen kötüsün, düşüncesizsin... “ değil de “Sen böyle yapınca ben kendimi kötü hissediyorum...” (Bu tür bir davranıla karşılaştığımda kendimi kötü hissediyorum)... ..
-... .. Karı-koca birbirlerinin hatalarını ortaya döküp birbirlerini incitmek yerine birbirlerinin güzel hasletlerini söyleyip övseler, evlilikleri için çok daha doğru bir şey yapmış olurlar. Övgünün etkili olabilmesi için, içten olması, inanlır olması, gerekir. ... .. Takdir ve teşekkür samimi olduğunda kalbe ulaşır. ... ..

Eleştirildiğimiz Zaman Tavrımız da Önemli
Duygusal Şantaj
-... .. “Yaparsan yaparım.” En basiti, eşi onun istediğini yaptığı zamangğüler yüz göstererek eşi ödüllendirir, yapmadığında ise surat asarak, söylenerek cezalandırır. Sevgi şarta bağlıysa zaten o sevginin samimiyetine eş inanmaz.
-Eğer şantajcı iseniz hemen bırakın. Sevdiklerinizi bu şekilde eelinizde tutamazsınız, tutsanız da olarla asla mutlu olmazsınız. ... ..
Dokunarak İletişim
-Karı-koca muhabbetini etkileyen üç önemli iletişim çeşidi vardır. Dokunarak iletişim, kelimelerle iletişim, beden dili ile iletişim.
-“Dokunarak iletişim”... Yani “cinsî hayat veya evliliğin yatak odası...
Cinsellik sadece yatak hayatı mıdır?
-... ..”Kocalarınızın geleceği saatte biraz süslenin, kendinize çeki düzen verin...” dediğim zaman hanımlar gülüşüyorlar. Bazen arada biri çıkıp diğerlerinin söyleyemediğini söylüyor: “Kocayı kapıda öyle karşılarsak adamın aklına başka şeyler gelebilir. Elimizi verirsek, kolumuzu kaptırırırz.” diyenler çıkınca bunu söyleyene destek olanlar çok oluyor. ... ..
-... .. Kadın cinselliği sevmiyor ve görev olarak katlanıyorsa erkek kendini tecavüzcü gibi hisseder. ... .. cinsi münasebet ancak iki tarafın tatmin olması ile taraflara mutluluk verir. ... ..
-Karı-koca birbirlerine ne kadar çok dokunursa o kadar sevgi ve sadakatleri artıyor. Dokunmanın illâ cinsellik için olması gerekmiyor. Yan yana oturmak, omuzuna yaslanmak, el ele tutuşmak... Buradaki hassas nokta, birbirine az dokunan çiftlerde, erkeler eşlerinin dokunmasıyla çabuk tahrik olabildikleri için el ele tutuşmanın sonu yatakta bitebiliyor. Bu da dokunmayı seven kadınların eşlerinden uzak durmalarına sebep olabiliyor. ... .. Bu sorunun çaresi daha çok dokunmak...

Peygamberimiz cinsî münasebet için ayrılan zamanın boş, bâtıl bir zaman olmadığını bildiriyor. Başka bir hadis-i şerifte “cinsî münasebette sadaka sevabı olduğu” anlatılıyor. Çünkü karı-koca ruhen ve hissî olarak tatmin olmuşlarsa, kafalarını meşgul etmez. İbâdete ve insanlarla münasebetlere daha temiz bir kafayla zaman ayırabilirler. ... ..
-... .. Sevişmek bir hazdır; yemek yemek gibi. Yemek çok hızlı yendiğinde de insan doyar; ama haz duygusu en alt seviyede olur. Yemek yavaş yavaş yendiğinde keyfi çıkar. Ayrıca hızlı yendiğinde daha fazla yemek isteği doğar. Çünkü çok yenmiştir; fakat tadı alınamamıştır. Arıca yemekte insan bir tek kendinden sorunludur; oysa sevişmede eşinden de mesuldür. ... ..
Cinsi Cehalet

... .. Kadının üstünde onu daha çekici gösterecek güzel bir gecelik olması veya bir örtü altında olmaları veya ışıkta değil de loş bir ışık altında olmaları çiftlerin münasebet sırasında kafalarını bedenlerine takmaması için iyi olur. Bilhassa kadınlar “Kilo mu almışım, göbeğim mi çıkmış, eşimin gözüne hoş görünmeyeceğim.... “ gibi vehimleri takıntı yapabilirler, .. ..


*Mutlu Evlilik Okulu - Sema Maraşlı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder