25 Aralık 2015 Cuma

POTUS & Beyefendi *

-Yakın geçmişimizde başlayan ve ülkemizde herkesi, her gelişmeyi etkileyen gelişmelerin Amerika Birleşik Devletleri’nden yansımalarını ... .. yazılı ve görsel basında sık sık karşılaştığımız büyük-küçük bazı isimlerin göze görünmeyen ve hatta pek de duyulmayan işlerini... .. ağırlıklı gündem oluşturmaya devam eden Suriye ve terör sorunu başta olmak üzere; önemli gelişmelerin  arka planına ışık tutan ilişkilerin ülkemizin ötesindeki boyutunu ... .. belki de ortaya sonradan çıkacak gelişmelerin ilk izlerini bulabileceğimiz bir çalışma... ..
-“Gerçeklerin bir gün ortaya çıkmak gibi bir huyu olduğunu”  hatırlatırcasına... gelecekte de üzerinde konuşmaya devam edeceğimiz ayrıntılar olduğu izlenimi edinebilirsiniz.... ..
-Hürriyet gazetesinin Washington Temsilcisi görevini yürütmekte olan Tolga Tanış’ın kitabı 535 sayfa ... ..
-Polisiye roman gibi bir solukta okumaya çalışacağınız bir eser... ..
-Kitabın arka kapağında vurgulandığı üzere “Türkiye-Amerika ilişkilerinin 2002 günlük hikâyesini, perde arkasını , inişlerini-çıkışlarını, heyecenlerını, gerginliklerini, kısaca siyasi ve gündelik hayatımızı etkileyen, en “baba”  ilişkiyi her yönüyle mercek altına alıyor... ..
-Kitapta yer alan ve özellik arz eden başlıkların bir kısmı; Çuval, Onyedi Aralık, Mavi Marmara, İran nükleer programı, Suriye iç savaşı, 21 Ağustos kimyasal saldırısı, IŞİD ve Suriye’deki radikaller, Kürt petrolü: Kuzey Irak-İstanbul- Singapur- BVI hattında karanlık bir ticaretin öyküsü, 25 Mart 2011'de İstanbul Ticaret Odası'na kayıtlı olarak tescil edilen "Powertrans Petrol ve Enerji Ticaret Limited Şirketi"nin yapısı, ilgili değişikliği ile; "... .. .. hallerde, ham petrol ve jet yakıtının Türkiye gümrük bölgesinde karayolu veya demiryolu ile taransitinde uyulacak usul ve esaslar... ..,  kanun değişikliği kararı... ..  ,  İstanbul'da Ermeni tasarısı: Türk dış politikasının Washington’daki barometresi...
-Kitabın  belki de en dikkat çeken "Erbil, Singapur, British  Virgin Islands (BIV) arasında uzanan ticari ... ..  ilişkiler"  boyutu ... ...  Karayip Denizi'nin ortasında, küçük adalardan oluşan, 28 bin nüfuslu İngiltere'ye bağlı bir offshore ülkesi BIV... .. Milli gelirinin yüzde 60'ını finsal faaliyetlerden elde eden ve dünyanın en gizli offshore listesindeki ilk 10'da yer alan ada devleti... .. Vergi muafiyeti yanında gizlilik ve dünyada karaparayla anılan coğrafyalardan birisi ... ..  450'ni aktif toplam 850 bin şirketle dünyada kurulu tüm offshore şirketlerinin yaklaşık yüzde 40'ına ev sahipli yapan BVI ... ..  
14 - 20 Haziran tarihlerinde ... ..  İsrail'in  Aşkelon Limanı'na yanaşarak Kürt petrolünü başaltan tankerin hikâyesi ... ..
*POTUS & Beyefendi – Tolga Tanış

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder