17 Aralık 2015 Perşembe

Sakıncalı Piyade *

İlk basım tarihi 1977 olan kitabın ön sözünde Aziz Nesin’in vurgu yaptıkları düşündürücü, sanki ülkemizde tarih hep tekrar ediyormuş hissine kapılıyorsunuz...; “Güler misin, ağlarmısın?” .... Yazdıklarını okurken, içimde, gülmekle ağlamak arası bir burukluk duydum. Üstelik , otuz yıl önceleri, askeri mahkemeler ve sıkıyönetim mahkemeleri önünde yargılanışlarımı da anımsadım. Hemen hemen aynı şeylerdi başımıza gelenler. ... .. Başımızdan öyle olaylar geçer ki, o durumlarda ‘Anlatsan, kimse inanmaz!’ deriz. ... .. Yaşamın katı gerçeği, bütün uydurmaların sınırını aşar. ... ..”
-Sanki bugünlere de vurgu yapılıyor önsözde. Uğur Mumcu’yu hatırlamak için, kitaptan kısa alıntıları paylaşalım ve bugün yaşananlar ve yakın tarihimizde olanlarla mukayese edelim. Bakalım aradaki yedi farkı bulabilecek misiniz... :
-“Sağı, solu belli olmaz.” Bu söz, ne yapacağı belli olmayan kimseler içindir. Türk siyasal yaşamında bu söz çok geçerlidir. Adama bakarsınız, solcu mu solcu, ilerici mi, ilerici, ama bir tehlike gördü mü, haydi, öbür tarafa. Hani nerede bu adamın sağı, nerede solu? Kıssadan hisse: Görünüşe aldırmayacaksınız ve aldanmayacaksınız! ... ..
-... .. “Soldan sağa salla bayrağı düşman üstüne”
-İşte dehşetcengiz yazı bu! Savcı, uzun araştırmalardan sonra bu sözde komünizm propagandası olduğunu saptayıp, imzayı basmıştı. Evet yakalamıştı komünisti. Hem de kıskıvrak! ... .. Sıkıyönetimler, emirler, nöbetçiler, adli müşavirler, demek, hep bu tür suçlar içindi?. ... ..
Sokrat’tan da Kıymetli...
Madalya
12 Mart’ın Nedeni: General Necip!?!?
Uçak Kaçırma Suçu
Ambalaj Kâğıdı İle Komünizm Propagandası
Erim’in Kitapları
Nerelere Sızmışlar
Muhtara Küfretti Komutanım
“Molla Buzuntusu” Davası
Olumsuz Sicil
Vukuatım Yoktur Komutanım
*Sakıncalı Piyade – Uğur Mumcu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder