19 Şubat 2022 Cumartesi

Gölge Ordu

2020 yılının başında Tanrıverdi, hem başdanışmanlık hem de Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politika Kurulu üyeliğinden istifa etti.

ASSAM ve Üsküdar Üniversitesi’nin işbirliğiyle “ASRİKA Ortak Savunma Sanayi Üretimi” temasıyla İstanbul’da düzenlenen 3. Uluslararası ASSSAM İslam İşbirliği Kongresi’ne katılan Tanrıverdi, kendisini istifaya götüren şu açıklamaları yaptı:

… ..

Bu konuşma gündem yaratırken ilk ve sert tepkilerden biri eski AKP Milletvekili Mehmet Metiner’den gelmişti. Metiner, “Cumhurbaşkanımızın askeri başdanışmanı sıfatını taşıyan biri oturup böyle konuşuyorsa oturup dizimizi dövelim! Düşmanlarımızın arayıp da bulamadığı şeyi kendi ağzından sunuyor! Şimdi o birileri kalkıp bu laflar üzerinden Cumhurbaşkanımızı hedef tahtasına otururlarsa ne diyeceğiz?” demişti.

Tepkilerin ardından Adnan Tanrıverdi’nin koltuğu hakkında karar Beştepe’de verildi.

… ..

28 Şubat 2012.

Rastgele seçilmiş bir tarih değildi.

28 Şubat 2012’de, 28 Şubat müdahalesinden tam 15 yıl sonra emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi ve 23 emekli / eski subay ve astsubay tarafından SADAT kuruldu.

SADAT…

… ..

Arapçada “seyyitler” anlamına geliyor

… ..

SADAT kurucularının büyük çoğunluğu 28 Şubat’a giden süreçte ve 28 Şubat döneminde çeşitli gerekçelerle ordudan tasfiye edilmişti.

Ordudan tasfiye edilenler ASDER isimli bir dernek kurdu. Tanrıverdi SADAT’ı ASDER üyeleriyle istişare ederek kurduklarını anlatıyordu. 

… ..

SADAT’ın resmi internet sayfasındaki “misyonumuz” bölümünde kuruluş gerekçesi şu ifadelerle açıklanıyordu:


“Uluslararası alanda silahlı kuvvetlerin ve iç güvenlik güçlerinin organizasyonu amacıyla, stratejik danışmanlık, özel savunma  ve güvenlik eğitimleri ile donatım alanlarında hizmet vererek, İslam ülkeleri arasında savunma ve savunma sanayi işbirliği ortamı oluşturmak ve İslam dünyasının kendine yeterli bir askeri güç olarak da ‘Dünya Süper Güçleri’ arasındaki hakkettiği yeri almasına yardımcı olmaktır.”

… ..

Arınç, Adnan Tanrıverdi’nin “mehdi gelecek” sözlerinden sonra Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığından istifa etmesine ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı:


“Tanrıverdi’nin başka bir sebeple Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığından ayrıldığını biliyorum., lüzümsuz bir sözsarf etti, zannediyorum mehdilikle ilgiliydi, ona da hayret ederim.” 


Bülent Arınç son olarak SADAT’a ilişkin şunları söyledi:


“SADAT’a gelince, biliyorum ki , Amerika’da da var böyle şirketler, İngiltere'de de var böyle şirketler, tabii olumsuz anlamda düşünürseniz, Blackwater’lar şunlar bunlar…

Ama bunlar, kanunlar nizamlar çerçevesinde danışmanlık hizmeti almak isteyenlere ‘biz bu hizmeti sunacağız’ diyen kişiler… Çünkü muharip sınıfından da içlerinde emekli edilmiş veya emekli olmuş insanlar da vardı. Ben o zaman ‘hayırlı olsun’ demiş de olabilirim. Samimiyetle söylüyorum, bir defa bana SADAT için geldiler, ben de kendilerine ne yapacaksınız diye sorduğumda, olumlu şeyler söylediler, ben de belki ‘hayırlı olsun’ deyip onları uğurlamış olabilirim. Ben Türkiye içerisinde ne yaptıkları konusunda hiçbir bilgi sahibi değilim. Yurtdışında eğitim kampları vardır da, yoktur da diyemem. Bu konuya ilgi de duymadım, gündeme de getirmedim.

… ..

‘Oluk oluk Kan Akıtacağız’

Psikolojik Harp Taktiğiydi

Sedat Peker’in Nevzat Tarhan’la ilgili yazdıklarını da hatırlayalım. Peker, 14 Ekim 2021’de sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada”Oluk oluk kan akıtacağız” açıklamasının ortak fikir olduğunu, bunun da bir psikolojik harp taktiği olduğunu söylüyordu:


Ordudan mecburi emekli edilen Üsküdar Üniversitesi Rektörü Nevzat Tarhan’ın uzmanlık alanı psikolojik harptır. Nevzat Tarhan’la çalışmalarınız ne üzerine? Güvenlik şirketiyiz diyorsunuz. Nevzat Tarhan’ın sizin için  yaptığı psikolojik harp çalışmalarının sebebi nedir? Anlaşılan o ki sizinle işimiz uzun. Ülkede korku iklimi yatatmak miçin silahlanın çağrısını yapmam ortak fikirdi. Oluk oluk kan dökülme çıkışını yapacağından haberdar değildik diyemezsiniz. O tarihlerin birkaç gün öncesinde yaptığım görüşmelerin HTS kayıtları da ortaya çıkacaktır.


Nevzat Tarhan 15 Temmuz’un ardından Habertürk TV’de Ece Üner’e konuk olmuş ve o gün söylediği sözlerle de gündem olmuştu. Tarhan, o gece tankın paletini takozlamayı ve mazot hortumunu kesmeyi bilen 1000’in üzerinde ASDER üyesi eski subay, astsubayın sokağa çıktığını ifade etmişti.




*Gölge Ordu SADAT’ın Sır Perdesi Aralanıyor & Ersin Eroğlu -Caner Taşpınar

Kırmızı Kedi Yayınevi, 2022






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder