Anlamlı soru sorabilmek bilmeyi gerektirir.
Bilmek için okumak gerekir.
Okumak birikimi gerektirir.
Okumak iyidir ....
Bilinçli okuyan en sonunda yazmayı başarabilir ....
Sosyal medyadan bir alıntı: ANTİK TOPLUM GELENEKLERİ VE SEMAVÎ DİNLER ŞERİATI. Musevi, İslam, Mısır Şeriatı 1. Resim: 2020/2021 Kazılarında, Sakkarada çıkan, MÖ 600 yılına ait tabut. 2. Resim: Antik Mısır Ölünün kalbinin tartılması. 3. Resim: Hıristiyanlıkta Kalbin tüy ile tartılması
Yahudi, İslam, Antik Mısır Şeriat yasaları:
*Domuz Eti yemek haramdır. *Sünnet olurlar. *Oruç tutarlar. *Ölülerini yıkarlar. *Gusül abdesti alırlar Gusülü bozan haller neredeyse aynıdır. Hatta daha katıdır. İslamda bazı mezheplerde karşı cinsle el sıkışmak gibi ten teması bile gusül abdesti gerektirirken. Yahudi şeriatı kendi dininden olmayan biriyle el sıkışmak gibi tensel temaslar bile gusül gerektirir. *Selamlaşma şaşırtıcı derecede benzer. Selamın Aleyküm, Şalom Elohim.. * Arap ve Yahudi dili sami dil ailesine aittir. *Arap, Yahudi bin yıllar boyu aynı coğrafyada birlikte yaşamıştır Sami ırktan gelirler. Geç dönem Antik Mısır Alfabesi, Arap alfabesi, Musevi alfabesi aynı kökten gelir. Elif, Alef'tir. Be, Beth... *Yazı sağdan sola yazılır. * Mevsimsel döngüye uymayan Ay takvimi kullanırlar. Takvim Sümer kökenlidir. İki dinde kullanılan takvim bu kökenden gelir. Yıllık döngü Ay takvimine göre iken Namaz vakitleri, günlük Güneş hareketine göre belirlenir. *İslamdaki tarikat uygulamalarına benzer, çok daha katı tarikatlar vardır. *İslamdaki gibi RECM cezası vardır. * El kesme * Ölüm cezası taşlanarak idamdır. * Bir elin verdiğini diğer el bilmeyecek gibi söylemler Sümer kökenlidir. *Eski Mısır şeriatı ile çok benzer. * Geleceği öğrenmek için kahinlerin para karşılığı rüyaya yatması. (İslamdaki istihare gibi) *Kefen (mumyalamadan gelen taklit) *Varlıklı Mısırlıların bedeninin mezarda çürüyüp yok olmaması için "mumya" ile beden korunmaya çalışır. Bedenin çürümesine bir anlam veremediklerinden, korunmayan bedeni çiyan yılan böceklerin yediğine inandıkları için karmaşık bir mumyalama tekniği ile kimyasal katman ile korunup, en son Taş Lahit içine gömülürler. *Lahite gömülemeyen sıradan Antik Mısırlılar şerit halinde kefene sarılıp ahşap tabut ile gömülür. Şekli aynıdır islamdaki tabutlar gibidir. Dış süsleme ve renk bile benzer. *Öteki dünyada dirilme inancı Mısır kökenlidir. Ruhun yeniden dirilme sırasında (islamda ahiret) bedeni tanıyabilmesi, tekrar kavuşmaları için bedenin öteki dünyaya bütün gitmesi gerekir. Beden yoksa tekrar bütünleşme olamaz. Ruh bedensiz kalır. Sonsuz yaşamı boyunca huzur bulamaz. *On emir Mısır kökenlidir. Mısır ölüler kitabından gelir. *Günahların tartılması (islamda mizan terazisi) inancı Mısır kökenlidir. Ölüler kitabında tasvir edilir. Cennete gitmek için Ölenin Kalbi, tanrı Osiris huzurunda tüy ile tartılır. Kalp tüy gibi hafif olmalıdır. Bu kalbin günah yüklü olmadığı anlamına gelir. Kalbi tartan Anubis, kayda alan tanrı Toth. Kalp teraziden geçemezse onu yiyecek olan köpek başlı tanrı Ammit. Bunlar tanrı Osiris huzurunda gerçekleşiyor. Bu islama mizan terazisi olarak geçmiş. *Ölü beden doğu batı istikametinde gömülür. *Bir mağarada Zohar (Kabala) Öğretisinin Haham Simon Bar Yohai' ye tebliğ edilmesi yahudi anlatısıdır.
Şeriatın kökeni Sümerdir. Uygulama farklı olsa da, Mezopotamya bölgesi antik uygarlıklara ve Mısır uygarlığına, oradan Musevilere ve İslama geçmiştir.
>Antik Mısırlılarda beyinin işlevi bilinmiyordu. Cinsellikle ilgili olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle önemsiz bir organdı. Bu nedenle mumyalama sırasında burundan girilerek beyin çıkarılıyordu. İç organlardan sadece kalp bırakılıyordu. Kalp insan hareketlerinin merkeziydi. İyilik kötülük kalp ile ilgiliydi. Günümüzde bile bu inanışın kalıntıları var. Kalbin bir kan pompası olduğunu bildiğimiz halde Kötülük yapan bir insana kötü kalpli diyoruz. İnsani değerlerden yoksun, merhametsiz birine kalpsiz diyoruz. Korkak davranış gösteren birine yüreksiz diyoruz. Kanopik kavanoz Duamutef: Midenin koruyucusudur, çakal başlıdır. Hapi: Akciğerlerin koruyucusudur, babun başlıdır. İmseti: Karaciğerlerin koruyucusudur, bu diğerlerinden farklı olarak insan başlı bir tanrıdır. Kebehsenuef: Bağırsakların koruyucusudur, şahin başlıdır.
Sosyal medyadan bir alıntı:
YanıtlaSilANTİK TOPLUM GELENEKLERİ VE SEMAVÎ DİNLER ŞERİATI.
Musevi, İslam, Mısır Şeriatı
1. Resim: 2020/2021 Kazılarında,
Sakkarada çıkan, MÖ 600 yılına ait tabut.
2. Resim: Antik Mısır Ölünün kalbinin tartılması.
3. Resim: Hıristiyanlıkta Kalbin tüy ile tartılması
Yahudi, İslam, Antik Mısır Şeriat yasaları:
*Domuz Eti yemek haramdır.
*Sünnet olurlar.
*Oruç tutarlar.
*Ölülerini yıkarlar.
*Gusül abdesti alırlar
Gusülü bozan haller neredeyse aynıdır. Hatta daha katıdır. İslamda bazı mezheplerde karşı cinsle el sıkışmak gibi ten teması bile gusül abdesti gerektirirken. Yahudi şeriatı kendi dininden olmayan biriyle el sıkışmak gibi tensel temaslar bile gusül gerektirir.
*Selamlaşma şaşırtıcı derecede benzer. Selamın Aleyküm, Şalom Elohim..
* Arap ve Yahudi dili sami dil ailesine aittir.
*Arap, Yahudi bin yıllar boyu aynı coğrafyada birlikte yaşamıştır Sami ırktan gelirler.
Geç dönem Antik Mısır Alfabesi, Arap alfabesi, Musevi alfabesi aynı kökten gelir. Elif, Alef'tir. Be, Beth...
*Yazı sağdan sola yazılır.
* Mevsimsel döngüye uymayan Ay takvimi kullanırlar. Takvim Sümer kökenlidir. İki dinde kullanılan takvim bu kökenden gelir.
Yıllık döngü Ay takvimine göre iken Namaz vakitleri, günlük Güneş hareketine göre belirlenir.
*İslamdaki tarikat uygulamalarına benzer, çok daha katı tarikatlar vardır.
*İslamdaki gibi RECM cezası vardır.
* El kesme
* Ölüm cezası taşlanarak idamdır.
* Bir elin verdiğini diğer el bilmeyecek gibi söylemler Sümer kökenlidir.
*Eski Mısır şeriatı ile çok benzer.
* Geleceği öğrenmek için kahinlerin para karşılığı rüyaya yatması. (İslamdaki istihare gibi)
*Kefen (mumyalamadan gelen taklit)
*Varlıklı Mısırlıların bedeninin mezarda çürüyüp yok olmaması için "mumya" ile beden korunmaya çalışır. Bedenin çürümesine bir anlam veremediklerinden, korunmayan bedeni çiyan yılan böceklerin yediğine inandıkları için karmaşık bir mumyalama tekniği ile kimyasal katman ile korunup, en son Taş Lahit içine gömülürler.
*Lahite gömülemeyen sıradan Antik Mısırlılar şerit halinde kefene sarılıp ahşap tabut ile gömülür. Şekli aynıdır islamdaki tabutlar gibidir. Dış süsleme ve renk bile benzer.
*Öteki dünyada dirilme inancı Mısır kökenlidir. Ruhun yeniden dirilme sırasında (islamda ahiret) bedeni tanıyabilmesi, tekrar kavuşmaları için bedenin öteki dünyaya bütün gitmesi gerekir. Beden yoksa tekrar bütünleşme olamaz. Ruh bedensiz kalır. Sonsuz yaşamı boyunca huzur bulamaz.
*On emir Mısır kökenlidir. Mısır ölüler kitabından gelir.
*Günahların tartılması (islamda mizan terazisi) inancı Mısır kökenlidir. Ölüler kitabında tasvir edilir. Cennete gitmek için Ölenin Kalbi, tanrı Osiris huzurunda tüy ile tartılır. Kalp tüy gibi hafif olmalıdır. Bu kalbin günah yüklü olmadığı anlamına gelir.
Kalbi tartan Anubis, kayda alan tanrı Toth.
Kalp teraziden geçemezse onu yiyecek olan köpek başlı tanrı Ammit. Bunlar tanrı Osiris huzurunda gerçekleşiyor. Bu islama mizan terazisi olarak geçmiş.
*Ölü beden doğu batı istikametinde gömülür.
*Bir mağarada Zohar (Kabala) Öğretisinin Haham Simon Bar Yohai' ye tebliğ edilmesi yahudi anlatısıdır.
Şeriatın kökeni Sümerdir. Uygulama farklı olsa da, Mezopotamya bölgesi antik uygarlıklara ve Mısır uygarlığına, oradan Musevilere ve İslama geçmiştir.
Sil>Antik Mısırlılarda beyinin işlevi bilinmiyordu. Cinsellikle ilgili olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle önemsiz bir organdı. Bu nedenle mumyalama sırasında burundan girilerek beyin çıkarılıyordu. İç organlardan sadece kalp bırakılıyordu. Kalp insan hareketlerinin merkeziydi. İyilik kötülük kalp ile ilgiliydi. Günümüzde bile bu inanışın kalıntıları var. Kalbin bir kan pompası olduğunu bildiğimiz halde Kötülük yapan bir insana kötü kalpli diyoruz. İnsani değerlerden yoksun, merhametsiz birine kalpsiz diyoruz. Korkak davranış gösteren birine yüreksiz diyoruz.
Kanopik kavanoz
Duamutef: Midenin koruyucusudur, çakal başlıdır.
Hapi: Akciğerlerin koruyucusudur, babun başlıdır.
İmseti: Karaciğerlerin koruyucusudur, bu diğerlerinden farklı olarak insan başlı bir tanrıdır.
Kebehsenuef: Bağırsakların koruyucusudur, şahin başlıdır.