14 Temmuz 2022 Perşembe

İçtihad Kapısı*


 … ..Müslüman Dünyanın Bin Yıllık Dramı

Bu kitap, İslam dünyasının neden geri kaldığını, bugün içinde bulunduğu düşünsel sefalet, ilkelilik ve yoksulluğun nedenlerinin hikâyesidir. Müslümanların bin yıl önce içine girdiği ve hâlâ aşamadığı Ortaçağının nedenlerini; İslamcı terör örgütleri ve eylemlerinin tarihsel, sosyolojik, teolokik ve kültürel kaynaklarını ortaya çıkarmayı amaçlayan bir çalışmadır. Modern dünyadan tecrid edilmenin ve aşağılanmanın sorgulanmasıdır. Daha da önemlisi, insanlık tarihinin bu en büyük entelektüel intiharının kaynaklarına inme girişimidir. Müslüman aklının nasıl, ne zaman ve hangi gerekçelerle kapandığı ya da kapatıldığının dramatik bir anlatısıdır. İslam’da yorum ve güncelleme yolunun neden kesildiğini, “İçtihad Kapısı”nın niçin kapatıldığını ortaya çıkarma çabasıdır.

Dolayısıyla bu kitap, insanın muhakeme ve akıl yoluyla gerçeğin bilgisine ulaşma yeteneğini yok eden, Müslüman dünyayı kendine özgü bir “Ortaçağ” karanlığının içine iten tarihsel kırılma noktasını açığa çıkarma çalışmasıdır. 

Diğer yandan bu kitap, İslam dünyasının günümüzde yaşadığı entelektüel krizin, geriliğin, sefaletin, akıl ve bilimden kopuşun tarihsel nedenlerini araştırarak, bu büyük coğrafyada filozoflar çağının sonlaşına odaklanmaktadır. İslam’da rasyonel (akılcı) düşüncenin çöküşü ile selefilik akımının ortaya çıkışı ve güç kazanmasının nedenleri tartışılmaktadır.

Temelini doktora çalışmamın oluşturduğu bu kitapta, din-devlet-toplum ilişkilerinin İslam âleminde nasıl şekillendiğini inceleyerek, dünya tarihinin en büyük entelektüel damarlarından birini anlatmayı denedim. Büyük Selçuklu Vezir-i Azamı Nizamü’l-Mülk’ün devlet ve siyaset felsefesi üzerinden, İslam dininin siyasallaşma süreçlerinin temellerinin nasıl atıldığını ortaya çıkarmaya çalıştım. Bir zamanlar, Antik Grek felsefesi ile zenginleşmiş ve döneminin en büyük filozoflarını çıkarmış toplumlarında Müslüman aklının nasıl kapandığını araştırdım. Egemen İslamcılığın (Sünni İslam Ekollerinin) bilim merkezli bilgi anlayışını neden reddettiğini, daha da önemlisi akıl ve bilime karşı niçin savaş açtıklarını inceledim. Günümüz İslam dünyasını yaratan gerçek nedenleri bulmaya çalıştım.
... ..



... .. Zamanla gündelik yaşamın yasaları ile caminin (ruhbanın) kuralları, halk İslam'ı ile medrese İslam'ı birbirinden farkılaşmaya başladı. Bu nesnel durum, egemen güçlerin iktidarını / saltanatını tehdir etmediği sürece söz konusu ikiliğe izin verildi. ... ..
... ..

2 yorum:

  1. Giriş bölümünden sonraki, ikinci bölüm; ilerleyen bölümlerinde anlamayı kolaylaştırmak hedefleyen sosyal olayların tarihsel, siyasi ve dini boyutlarını Batılı kaynaklar başta olmak üzere, özellikle Karl Marks, Max Weber ve bir ölçüde Emile Durkheim'in din-devlet-toplum iliskilerini karşılaştırmalı bir inceleme olarak ele alıyor...... bunlar yapılırken, sadece kavramların değil, aynı cümlelerin bile tekrarlanması kitabın okunmasındaki sürükleyiciliği olumsuz etkiliyor....

    YanıtlaSil
  2. tekrarlara rağmen tarihin derinliklerine inilerek yapılan çalışma, emeğin eseri ve tartışmaya açık yanlarına rağmen bazılarını rahatsız edebilecek gerçeklerin anlatıldığı değerli bir eser...

    YanıtlaSil