10 Temmuz 2022 Pazar

Naimâ *


 

… .. Naimâ’’nın yaşadığı devir hakikaten bir mağlubiyet ve felâket devri idi. Memlekette kanun, nizam ve intizam, inzibat diye bir şey kalmamıştı. Herkes büyüklerden birisine intisap etmek sûretiyleyaşamak imkânlarını arıyordu. Riyakârlığın, hileni, cehaletin alabi

ldiğine hüküm sürdüğü bir zamandı. Bu şekilde kazanılmış servetler eskisinden daha fazla, daha göze batar bir şekilde mütemadiyen el değiştiriyor, en âdi, en pespâye meşgalelerden inanılmaz bir servete kavuşuveren sonradan görmeler türediler her zamankinden fazla kendini hissettiriyordu. Büyük memuriyetler ehillerine verilmiyordu. İlim ve marifete kimsenin aldırış ettiği yoktu. Bilhâssa halkın yaşayışı da ızdıraplı ve huzursuzdu. 

… .. Hicrî 1605’te (M1649) Halep’te doğmuştu. Sultan VI. Mehmed zamanında Halep’te yaşayan istikbalin büyük müverrihi İstanbul’a pek genç yaşında gelmişti. … … Sultan III. Süleyman devrinde Saray Baltacıları zümresine dahil olmuştu. Burada, Sultan III. Ahmed’in Lâle Devri’ni açacak olan meşhur, müstakbel vezir-i a’zamı ve damadı Nevşehirli İbrahim Efendi ile tanışmıştı. … .. O zamanlarda  da Sultan II. Hamid devrine kadar devam eden bir an’aneye göre, devlet memuriyetine intisap eden kimselere resmî bir ünvan verilirdi; böylece Mustafa Naim Efendi de Nâima oluvermişti. … .. 

… ..

… .. Sultan II. Mustafa devrinde … .. “vak’a- nevîslik” pâyesi verilmişti. Bu, devletin resmi tarihçisi demekti.  … .. İşte Naimâ böylece Ravzatu’l- Huseyn fî Hulusâtî Ahbâri’l-Hâfikîn adındaki altı ciltlik meşhur tarihini yazmaya başladı. … ..… ..

… .. Naimâ, Baltacı Mehmed Paşa ’nın sadaretini, Ruslara, Büyük Petro ya karşı açılan Prut

seferinin bütün safhalarını  görmüştü. … Prut seferiyle birlikte Baltacı’nın ikbali de sönmüş … … 

Naimâ da İstanbul’a dönmüştü. … ….. .. More seferine … .. Ali Paşa… .. Dönüşünde Naimâ’yı

İstanbul’a getirmedi. More’ye Defterdar Emaneti vekâletiyle bıraktı. Naimâ bu idbardan müteessir oldu.

Esasen yaşı da ilerlemişti. Patras’ta, eski Türk Balya Badra’sında melûl, mütessir yaşadı. Nihayet

altmış üç yaşında olduğu hâlde, eski ikbal ve saadet demlerinden mahrûm, vefat etti (1128H. , 1712M.)

Patras’ta “Müslimin makabirin”ne gömüldü. … ..

... ..





*Naimâ & Asaf Hâlet Çelebi

Hece Yayınları

 2. Basım - Ekim 2015


1 yorum:

  1. "Naimâ'nın hayatı ve eseri" ni yazan Asaf Halet Çelebi 19071958 yılları arasında yaşamıştır. Yazar önsözünün son cümlesinde "... . Anlaşılması güç ifadelerin yanına bugünkü Türkçe ile anlaşılabilir bir halde ilaveler koyarak metnin anlaşması için güncel kullanılışlarını koydum vb... " açıklaması yapılmış. Yapılan yan açıklamalara rağmen Osmanlıca bilmeyenler için kitapta anlatılanları anlamak güç, ya da Osmanlıca'nın geliştirmek isteyenler için uygun......

    YanıtlaSil