24 Ekim 2023 Salı

hobart paşa'nın anıları*

Hobart Paşa … .. Bir dönem Mesudiye zırhlısına da konutabetmiş, Sultan Abdülaziz döneminde donanmanın yenilenmesi  yenilenmesi için çalışmış, 1877-1878 Osmanlı-Rus Harbi’nde Osmanlıların hizmetinde bulunmuş ünlü bir İngiliz denizcisiydi.

… ..

Hobart Paşa ya da Augustus Charles Hobart Hampden, 1 Nisan 1822 tarihinde İngiltere’de Leicestershire’da doğdu. 6. Buckinghamshire Dükü Augustus Edward Hobart’ın dördüncü çocuğu ve üçüncü oğludur. 10 yaşındayken Surrey’de bulunan Cheam adındaki ünlü okula gönderildi. Denizciliğe olan hevesi üzerine 1835 yılı Şubat ayında henüz 13 yaşında iken HMS Rover gemisinin komutanı bulunan albay rütbesindeki akrabasının yardımıyla, deniz talebesi olarak  İngiltere bahriyesine katıldı. 1838 yılı Ekim’inden sonra  HMS Rose gemisindeki denizcilik eğitimin ardından 1842 yılı Temmuz ayında Deniz Kolej’ndeki sınavları geçerek subay oldu. Önce HMS Excellent gemisine atanan ve bir yıl sonra HMS Dolphin gemisine verilen Augustus Charles Hobart’ın bulunduğu bu ilk üç gemi Güney Amerika kıyılarında köle ticaretine engel olmak üzere görevlendirildi. O dönemde Rio de Janerio, köle ticeretinin merkeziydi.

Köle gemisi avcılığ ardından İngiltere’ye dönen Augustus Charle Hobart, görevinde sağladığı başarının ödülü olarak Kraliçe Victoria’nın Victoria and Albert yatına atandı. 1845’in Eylül ayında yüzbaşı rütbesiyle yeniden aktif hizmete dönerek önce Akdeniz’deki HMS Rattler gemisine, daha sonra da1847’de Baltık filosuna dahil edilen HMS Bullldog gemisine tayin edildi. 

Bulldog gemisiyle İngiltere, Fransa, Sardunya ve Osmanlı Devleti’nin Rusya ile yaptığı Kırım Savaşı’na Baltık cephesinde katıldı.

Savaşın devam ettiği sırada bazı küçük gemilerde komutan olarak da görev yapan yüzbaşı Hobart, 1855’te Amiral Dundas’ınsancak gemisi HMS Duke of Wellington’a atandı. Sveaborg’ta yapılan bombardımanda havan topu gemilerine komuta etti. Bu görevlerindeki üstün hizmeti savaş raporlarında yer alarak commander (yarbay) rütbesine yükseltilen Hobart, bundan sonra altı yıl kara hizmetinde kıyı savunma subayı görevi yaptı. 1861’e kadar Malta’da bulundu.

1861’de Akdeniz’deki HMS Foxhound gemisi komutanlığına atandı ve 1863 Mart ayında captain (albay) oldu.

O zamanlar İngiltere bahriyesindeki kurallara göre devlet savaşta olmadığı dönemlerde, albay olanlar, dört sene müddetle bir hizmette kullanılmaz, yarım maaşla açıkta kalır, isterlerse ayrı bir iş yapabilirlerdi. Aynı dönemde tüm şiddetiyle devam etmekte olan Amerikan İç Savaşı, Albay Hobart’a sıra dışı bir fikir verdi. Birkaç arkadaşıyla birlikte özel tipte bir gemi inşa ettirdi. Güneylilerle anlaşarak abluka yarıcılıkyapmaya başladı. Tecrübesi ve cesaretiyle Kuzeylilerin ablukası altında bulunan Wilmington ve Charlestone limanlarına silah, cephane, yiyecek malzemesi çıkarmayı başardı. 

… ..

… ..

Karşılığında; o devirde bütün dünyaca en çok aranan made olan pamuk alarak Avrupa’ya sevk ediliyordu. ….. ..

… ..

Bu macera dolu yaşantıyı sürdürme arzusuyla Amerikan İç savaşı’nın ardından Albay Hobart, 1867’de Akdeniz gezisine çıktı. Aynı dönemde Osmanlı Bankası Genel Direktörü olarak görev yapan büyük ağabeyi Lord Hobart’ın (Vere Henry Hobart) ve İstanbul’da İngiltere Elçiliği’ndeki dostları ile Osmanlı yöneticileriyle tanıştı. Osmanlı Devleti’nin o günlerdeki en büyük sorunu  Girit Adası’ndaki ayaklanmaydı. Osmanlı Donanması adanın limanlarını abluka altına almıştı ama Yunan gemiciler ablukayı yarıp Rum İsyancılara yardım ulaştırıyordu.

… ..





*hobart paşa’nın anıları  &  Caharles Hobart Hampden

Hazırlayan: Kansu Şarman

Özgün adı : Sketches From My Life

İngilizce aslından çeviren : Derin Tükömer

1.Baskı: Ocak 2010

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları



*Hobart Paşa - Vikipedi (wikipedia.org)

*Augustus Charles Hobart-Hampden ya da Hobart Paşa (1 Nisan 1822 – 19 Haziran 1886) Osmanlı donanmasında komutanlık yapmış İngiliz asıllı deniz subayı.

1822 yılında Leicestershire'da doğdu. Buckinghamshire dükünün oğlu olan Hobart Paşa, İngiliz deniz kuvvetlerine katılıp, ABD İç Savaşı'nda Güneylilerle silah taşıdı. Osmanlıların hizmetine girip (1867), bahriye livası rütbesiyle donanma komutanlığına atandı. Girit ayaklanmasını (1867-1869) bastırmakla görevlendirilip, Paşa unvanı verildi. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'nda, Rus limanlarına ve Tuna ağzına abluka uygulayarak Rus donanmasını etkisiz kıldı. Suhum'un boşaltılmasında binlerce müslümanın Batum, Sinop ve Trabzon'a taşınmalarını sağlayıp, müşirliğe yükseltildi (1881).

İstanbul'a gelirken 1886 yılında Milano'da öldüyse de, cenazesi İstanbul'a getirilerek Selimiye'deki İngiliz mezarlığına gömüldü.





*Mesudiye (zırhlı) - Vikipedi (wikipedia.org)

*Mesudiye (Osmanlıca: ﻣﺴﻌﻮﺩ یه, anlamı: Mutluluk)[1], Osmanlı donanması için 1871-1875 yılları arasında İngiltere'deki Thames Ironworks'te inşa edilmiş merkezî bataryalı zırhlı korvettir. İnşa edilmiş en büyük iki merkezî bataryalı zırhlı korvetten biriydi. Mesudiye'nin Hamidiye adında bir kardeş gemisi olması planlanmıştı; ancak bu gemi Kraliyet Donanması tarafından satın alındı ve HMS Superb adıyla görevlendirildi. Ana silahları merkezî zırhlı bir bataryada yer alan on iki 250 mm toptu.

Mesudiye, Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1878) ve Osmanlı-Yunan Savaşı (1897) arasındaki yirmi yıllık dönem de dahil olmak üzere kariyerinin çoğunda yetersiz bakım gördü. Sonuç olarak, 1890'ların sonlarında çok kötü bir durumdaydı, Cenova'da modernize edilerek ön dretnot tasarımlarına benzer şekilde büyük bir ölçüde yeniden inşa edildi. Bu yeniden inşada geminin silahları elden geçirildi; ancak 230 mm silah taretlerinin topları hiçbir zaman monte edilmedi. Ayrıca gemi performansını önemli ölçüde artıran yeni bir tahrik sistemi de kuruldu.

Gemi, Birinci Balkan Savaşı (1912-1913) sırasında İmroz Muharebesi (Aralık 1912) ve Mondros Muharebesi (Ocak 1913) de dahil olmak üzere çok sayıda görevde yer aldı. İkinci angajman sırasında, bir Yunan topçu mermisinden aldığı önemli hasar nedeniyle geri çekilmek zorunda kaldı. 1914'te I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesinin ardından Mesudiye, önemli ateş gücüne sahip olması nedeniyle Çanakkale Boğazı'na girişi engelleyen mayın tarlalarını koruması ve karadaki istihkâmlara yardımcı olması için yüzer tabya olarak için Nara Burnu'nda, Sarısığılar mevkiinde sığ suda demirledi. Savaşın başlarında, 13 Aralık 1914 sabahı teğmen Norman Douglas Holbrook emrindeki Birleşik Krallık denizaltısı HMS B11 mayın tarlalarından geçti ve Mesudiye'yi torpidoladı. Batan gemideki 598 kişilik mürettebattan 10 subay ve 15 er öldü. Gemideki silahlarının birçoğu kurtarılarak Çanakkale Boğazı'nın savunmasını güçlendirmek için kullanıldı. Geminin onuruna Mesudiye Tabyası olarak adlandırılan bu batarya, Mart 1915'te Fransız zırhlısı Bouvet'nin batırılmasına yardımcı oldu.


 



*
Amerikan İç Savaşı - Vikipedi (wikipedia.org)

*Amerikan İç Savaşı (The Civil War) veya genelde Güney eyaletlerinde kullanılan diğer adıyla Eyaletler Arası Savaş (The War Between the States) (12 Nisan 1861 – 26 Mayıs 1865), Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington'daki yönetimi ("Union" veya "the North") ile ülkeden ayrılmak isteyen 11 Güney Eyaleti ("the South" veya "Konfederasyon") arasında çıkmış dört yıl süren geniş kapsamlı bir iç savaştır. Savaşın temel nedeni, ekonomisi tarıma dayalı güney eyaletlerinde yoğun olarak ucuz işgücü mahiyetinde kullanılan köleliğin ülkenin Kuzey Amerika'nın batı bölgelerine doğru genişlemesi nedeniyle tartışılmaya başlanması ve sanayileşmiş kuzey bölgelerinde uygulandığı gibi tüm ülkede yasaklanıp yasaklanmayacağı konusundaki anlaşmazlıktı.

11 Güneyli Eyalet Abraham Lincoln'un 1860 yılında yapılan seçimlerde başkan seçilmesiyle Jefferson Davis komutasında bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. 12 Nisan 1861 yılında ise Güney Carolina'daki Sumter Kalesi'nden ilk top atışıyla birlikte savaş başlamıştır.[1]

Savaşın ilk sonucu Lincoln'un duraksamalarına ve bazı Demokrat Partililerin tepkisine rağmen köleliğin kaldırılmasıdır.[2] 22 Eylül 1862'de hazırlanmaya başlanan, 1 Ocak 1863'te uygulamaya konan bu önlem, 13 anayasa değişikliği önergesinin oylanıp kabul edilmesiyle 31 Ocak 1865'te yasallaşmıştır. Ancak bu zaferden beş gün sonra Lincoln bir suikast sonucu öldürülmüştür.[3]





… ..
















*Nassau, Bahamalar - Vikipedi (wikipedia.org)

*Nassau, Bahamalar'ın başkenti ve en büyük ticaret merkezi. 2010 nüfus sayımına göre 248.948 nüfusa sahiptir. Bahamalar'ın tüm

nüfusunun (353.658) %70'i Nassau'da yaşar. Kentten 16 km uzaklıktaki Lynden Pindling Uluslararası

Havalimanı'ndan ABD'ye, Karayiplere, Kanada ve Birleşik Krallık'a günlük uçuşlar vardır. New Providence Adası'nda bulunan Nassau,

tarihsel olarak "korsan kalesi" olarak kabul edilir.[1] Şehir adını Almanya'daki Nassau'dan alır.

Sıcak ve tropikal iklimi, beyaz kumlu plajları, lüks otelleri (özellikle devasa boyutlardaki deniz akvaryumu,

casinosu ve büyüklüğüyle "Otel Atlantis Paradise Island"), güzel kumsalları ve 18. yüzyıldan kalma kalesi ile

önemli bir turizm merkezidir. Nassau Limanı hemen her gün Cruise gemilerini misafir etmektedir. Trafik soldan

işlemektedir. En popüler yemeği deniz kabuklusu olan "Conch"tur. Şehir merkezinde turistlere yönelik el işleri vb

eşyalar satılan kapalı çarşısı vardır. Kentin batısındaki Ardastra Bahçeleri'nde ender rastlanan tropik bitkiler

yetiştirilir.

Adını Oranje prensi Nassaulu Willem'den (1689-1702 arasında İngiltere kralı III. William) alır.





*Batı Hint Adaları Federasyonu - Vikipedi (wikipedia.org)

*Batı Hint Adaları Federasyonu, 1958-1962 yılları arasında Karayiplerdeki Britanya Denizaşırı Topraklarına dâhil adalarda hüküm sürmüş kısa ömürlü politik birliktir. Federasyon, Trinidad ve Tobago, Barbados, Jamaika, Rüzgâraltı ve Rüzgârüstü adalarının bir araya gelmesiyle oluşturulmuştu. Başkenti bugün Trinidad ve Tobago'nun da başkenti olan Port of Spain kentiydi. Federasyon fikrinde asıl amaç adaların tek bir ülke halinde Britanya'dan bağımsızlığını ilan etmesiydi ancak bağımsızlık ilanından önce

iç politik çekişmeler nedeniyle bu birliktelik çöktü. Neticede federasyon toprakları, hâlen Britanya Denizaşırı

Toprakları bünyesinde olan Anguilla, Montserrat, Cayman Adaları ve Turks ve Caicos Adaları haricinde, Antigua ve Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Jamaika, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, Trinidad ve Tobago olmak üzere Birleşik Krallık'tan ayrılarak dokuz ayrı bağımsız

ülke haline gelmiştir.

… ..




























*Halifax - Vikipedi (wikipedia.org)

*Halifax, Kanada'nın eyâletlerinden biri olan Yeni İskoçya'nın başkentidir. 1996 yılında çevresindeki daha küçük kentlerle birleştirilerek Halifax Bölgesel Belediyesi (Halifax Regional Münicipalıty ya da kısaca HRM) oluşturulmuş ve bu tarihten itibaren kent resmen bu ismi almıştır.[4][5] Kent (2011 Kanada Nüfus Sayımı itibarıyla) 413.710 toplam nüfusa sahiptir ve bu haliyle Atlantik eyâletlerinin en büyük kenti olma unvanını taşır.[6] Halifax'da yaşayan halka Halığonians denilir. Halifax'ın karşısında Dartmouth kenti bulunur.[7]

… ..




























*Richmond, Virginia - Vikipedi (wikipedia.org)

*Richmond, ABD'nin Virginia eyaletinin başkenti. Richmond, hiçbir "kontluk" idaresine bağlı olmadan doğrudan doğruya "bağımsız şehir" statüsüne haizdir.

2010 itibarı ile şehrin nüfusu 204.214 kişidir. Şehre "The River City", yani "Nehir Şehri" de denmektedir. Şehir ABD'nin en büyük 103. şehridir. 45,7 m rakıma sahip şehrin yüzölçümü 162,0 km²'dir.

Amerikan İç Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Amerikan İç Savaşı'nın başlarında Konfederasyon tarafından başkent ilan edilmiş, Kuzey'in galip gelmesiyle birlikte başkent statüsünü kaybetmiştir.






























*Judah P. Benjamin - Vikipedi (wikipedia.org)

*Judah Philip Benjamin (d. 6 Ağustos 1811, St. Thomas, Virgin Adaları - ö. 6 Mayıs 1884, Paris), Amerikalı avukat.

Yahudiliğini açıkça ilan etmiş ilk Yahudi senatör (1858) olan ve Amerika Konfedere Devletleri hükûmetinde yüksek görevlerde bulunan Benjamin, 19. yüzyılın en ünlü Amerikalı Yahudilerinden biridir.

1832'de Louisiana barosuna kabul edildi. Şeker plantasyonların ile zenginleşen ve Illinois Merkez

Demiryolu'nun kuruluşuna katılan, 1842'de Louisiana eyalet meclisine seçilen Benjamin ABD Senatosu'nda kölelik yanlısı görüşleriyle dikkati çekti. Louisiana Birlik'ten ayrılınca, 21 Şubat 1861'de Konfedere Devletler hükûmetinin başsavcılığına getirildi.





















*Wilmington, Delaware - Vikipedi (wikipedia.org)

*Wilmington, ABD'nin Delaware eyaletine bağlı bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2012 itibarı ile 71,292 olup Delaware eyaletinin en büyük şehridir. Wilmington, New Castle

kontluğunun merkezidir ve Delaware Vadisi metropol alanının en büyük şehirlerinden birisidir.

Şehir, ilk olarak 1638 yılında bir İsveç kolonisi olarak inşa edilmiştir. Bölge daha sonra 1655 yılında

Hollandalıların ve 1664'te İngilizlerin idaresine geçmiştir. 1739 yılında şehrin adı Wilmington olarak

değiştirilmiştir.



*Cape Clear Island - Wikipedia

*Clear Island or Cape Clear Island (officially known by its Irish name: Cléire, and sometimes also called Oileán Chléire)[2][3] is an island off the south-west coast of County Cork in Ireland. It is the southernmost inhabited part of Ireland and has a population of 147 people. It is an official Gaeltacht area (Irish-speaking area), and most inhabitants speak Irish and English. Its nearest neighbouring island is Sherkin Island, which is 2 kilometres (1 nautical mile) east of the Cape Clear Island. The island is divided into east and west halves by

an isthmus called the Waist, with the North Harbour to the landward side and the South Harbour on the seaward side.[4] Ferries sail regularly from the North Harbour to Schull and Baltimore on the mainland. The South Harbour is a popular berth for yachts and pleasure boats.




*Potomac Nehri - Vikipedi (wikipedia.org)

*Potomac Irmağı, ABD'nin ortadoğu kesiminde ırmak.

Potomac Irmağı ve Su toplama havzası

Batı Virjinya'daki Apalaş Dağlarından doğan Kuzey ve Güney kollarının Maryland eyaletindeki Cumberland kentinde birleşmesiyle oluşur. Güneydoğuya doğru akarak Washington'u geçtikten sonra Chesapeake Körfezine dökülür. Su toplama havzası yaklaşık 38,000 km²'dir. Toplam uzunluğu 665 km'dir ve yaklaşık 1/3'lük kesimi gelgit olayının etkisindedir.



















































*
The War, Admiral Hobart Pasha, Commander of the Turkish Fleet stock image | Look and Learn

*The War, Admiral Hobart Pasha, Commander of the Turkish Fleet. Illustration for The Illustrated London News, 12 May 1877.










































































































































































*İzzettin gemisi




*
Mesudiye (zırhlı) - Vikipedi (wikipedia.org)

*Mesudiye (Osmanlıca: ﻣﺴﻌﻮﺩ یه, anlamı: Mutluluk)[1], Osmanlı donanması için 1871-1875 yılları arasında İngiltere'deki Thames Ironworks'te inşa edilmiş merkezî bataryalı zırhlı korvettir. İnşa edilmiş en büyük iki merkezî bataryalı zırhlı korvetten biriydi. Mesudiye'nin Hamidiye adında bir kardeş gemisi olması planlanmıştı; ancak bu gemi Kraliyet Donanması tarafından satın alındı ve HMS Superb adıyla görevlendirildi. Ana silahları merkezî zırhlı bir bataryada yer alan on iki 250 mm toptu.

Mesudiye, Osmanlı-Rus Savaşı (1877-1878) ve Osmanlı-Yunan Savaşı (1897) arasındaki yirmi yıllık dönem de dahil olmak üzere kariyerinin çoğunda yetersiz bakım gördü. Sonuç olarak, 1890'ların sonlarında çok kötü bir durumdaydı, Cenova'da modernize edilerek ön dretnot tasarımlarına benzer şekilde büyük bir ölçüde yeniden inşa edildi. Bu yeniden inşada geminin silahları elden geçirildi; ancak 230 mm silah taretlerinin topları hiçbir zaman monte edilmedi. Ayrıca gemi performansını önemli ölçüde artıran yeni bir tahrik sistemi de kuruldu.

… ..





































































*
Sulina - Vikipedi (wikipedia.org)

*Sulina, Tuna Nehri'nin Sulina gölü civarında Romanya'da yer alan Tulça ili'ne bağlı bir kasaba ve liman. Romanya'nın en doğu noktasıdır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder