11 Aralık 2019 Çarşamba

Bağırmayan Karı Koca Olmak

... belki de en önemlisi, gerçekten de acı çekiyorsunuzdur. En kötü evliliği yaşadığınızda ya da en azından sizinkinin şimdiye kadarkilerin en kötüsü  olduğuna inanıyorsunuzdur. Bu yüzden biraz rehberlik ve umut arıyor olabilirsiniz.
... .. Hiç iletişim kurmamaktansa, yanlış bile olsa iletişim kurmak iyidir. Çünkü birebir çatışmalar, gerçek bir yakınlık için soğuk ve mesafeli davranmaktan her zaman daha iyidir, özellikle de hakiki ve kalpten bir ilişki deneyimi (hatta muhtemelen aklınızı alan, çığlık dolu bir sevişme) yaşamak istiyorsanız.... ..
Deli olmadığınıza, yalnız olmadığınıza –evliliğinizin zor ama  çok zor olduğuna ve sizi evli pek çok insana benzettiğin dair küçük de olsa duyduğunuz inanca sıkı tutunun. ... ..
... ormanın en geçilmez yerinde saplanıp kalmış yorgun bir gezgin gibi hissediyorsanız, sakinlik ve keyif verecek düzlükler zannettiğinizden de yakın olabilir.
Kişisel bütünlüğünüz, siz sessiz olduğunuzda en yüksek sesle konuşan, size hayatınızın en tutkulu hayallerini ve en derin prensiplerini gösteren parçanızdır. ... .. Kişisel bütünlüğünüz sevgiyi onaylayan , yaşamı değiştiren etkili kararlar verme potansiyeli en yüksek parçanızdır ve ben bu yüzden çok açık bir şekilde onunla konuşmaya çalışıyorum. ... ..
            Kişisel bütünlüğünüz aynı zamanda en çok istediğiniz şeyi biliyor ve bu kitabı okuyor olmanız da en derin hayalinizin ne olduğunu gösteriyor. Siz sıcaklık, olgunluk, huzur, bağlılık ve yakınlık  sunan daha önce yaşadığınız ya da tadını çıkardığınız hiçbir şeye benzemeyen harika bir evlilik deneyimi yaşamak istiyorsunuz.
Sorun sen değilsin, benim
Evliliğiniz için en iyi yapabileceğin şey kendinize daha fazla odaklanmayı öğrenmenizdir. Evet, daha ben merkezli olmanız gerektiğine inanıyorum.  Bunun delilik olduğunu söylemeden önce  beni bir dnleyin. Her harika evlilik ben odaklı bir evliliktir., çünkü tüm harika evliliklerde iki adet kendine odaklı ben gerektirir. Her harika evlilik iki tam ve kendine odaklı insanın arasındaki bağdır. Bu iki güçlü birey, diğer tarafın iyiliği için aktif bir şekilde kandilerini geliştirmeye çalışırken illa ki diğer tarafında aynısını yapmasını beklemez. Bu iki kişi ne ayrılıktan ne de birlikte olmaktan korkar, ikisinin dengesini bulmaya çalışırlar. İkisi de şükürler olsun ki eşlerinin kontrolleri dışındaki
davranışlarına değil, kontrol edebildikleri kendi hayatlarına odaklanır.
            Kişi ancak böyle bir yaklaşımla hepimizin çok istediği o şeyi, yani kendisiyle hayatını, seçimlerini, umutlarını ve hayallerini biliçli bir şekilde paylaşan, aynı ve gizemli bir ruhla gerçek bir yakınlık kurmayı deneyimleyebilir.
Aslında yüzyıllardır “iki adet kendine odaklı ben” yaklaşımını söyleyip duran bir ilişki uzmanlığı medeniyetimiz var. Neredeyse bütün dini ve felsefi gelenek, öz farkındalık ve kendini kontrol ederek  büyüme konusunda  güçlü bir burgu yapar. Yunanlılar... .. Tevrat... .. İslam geleneği  “gerçek cihat”ın, bütün savaşların en önemlisinin kişinin kendiiçinde olduğunu öğütler. İsa, komşumuzun kusuru için endişelenmek yerine kendi gözümüzdeki kıymığı çıkarmamızı  söyleyerek başkalarından çok kendi davranışlarımıza odaklanmamız gerektiğini işaret etmiştir. Hıristiyanlık ... .. Gandhi ... ..Başta söylediğim gibi kendinize odaklanmayı öğrenmeniz gerekiyor. Bu elbette ki “sadece kendimi önemserim” şeklinde olmaz. Burada bu bencil yaklaşımdan bahsetmiyoruz.. Açıkçası bencillik kendine odaklanmak değil, başkalarının size odaklanmasını sağlamaktır. .. ..

*Bağırmayan Karı Koca Olmak & Hal Edward Runkel / Jenny Runkel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder