… ..
Bay Bumble onaylayıcı bir tavırla, “Yok,” dedi. “Yok, dayanamazsın elbet SEn insan bir kadınsın, Bayan Mann.” (Bu sırada bayan Mann bardağı masanın üzerine koymuştu.) “Bunu yakın bir fırsatta yönetim kurulunun dikkatine sunacağım, Bayan Mann.” (Bay yazman bardağı ön,ne çekti.) “Bu çocuklara karşı ana gibisin, Bayan Mann.” (Adam bardaktaki cinle suyu karıştırdı.) “Kadehimi senin esenliğine kaldırıyorum, Bayan Mann.” Ve Bay Bumble bardağın yarısını içti.
“Şimdi de gelelim işimize,” diyerek cebinden bir deri cüzdanı çıkardı.”Oliver Twist adıyla yarı vaftiz edilen çocuk bugün dokuz yaşında.”
Bayana Mann sol gözünü önlüğünün köşesi ile ovup sulandırarak, “Tanrıya emanet olsun,” diye araya karıştı.
“On altın ödül koyup bunu sonradan yirmi altına çıkardığımız halde; Belediyece yaptığımız en olağanüstü , hatta diyebilirim ki doğaüstü çabalara rağmen; Oliver Twist’in babasının kimliğini ve anasının yerini-yurdunu bir türlü öğrenip ortaya çıkaramadık.
, “Bayan Mann şaşkınlıkla ellerini açtı ama bir dakika düşündükten sonra, “Öyleyse çocuğa nasıl oldu da ad koyabildiniz?” diye sordu.
Yazman büyük bir gururla göğsünü kabartarak, “Bu adı ben buldum!” diye yanıtladı.
“Sen ha, Bay Bumble?”
“Evet ben, Bayan Mann. Biz sokakta bulunan kimsesiz çocuklarımıza alfabe sırasına göre ad takarız. Bundan öncekinin adı S ile başlıyordu: Swubble, demiştim ona. Bu kez de T’deydi. Ben de Twist dedim. Bundan sonraki Unwin, daha sonraki Vilkins olacak. Alfabeyi A’dan Z’ye kadar iki kez devirmeye yetecek kadar isim var aklımda.”
Bayan Mann, “Aa, Vallahi sen neredeyse bir roman yazasın, ayol, Bay Bumble!” dedi.
Bu pöh-pöhten hoşnut kalan yazman ”Ne demezsin, Bayan Mann, olabilir!” diye yanıtladı. Bardağındaki içkiyi bitirdi ve sonra, “Oliver’in bu çiftlikte kalacak yaşı geçtiği için, yönetim kurulu onu
geri almaya karar verdi. İşte böyle… Onu çağır, bakalım.” diye ekledi.Bayan Mann, “Şimdi getiririm,” diyerek dışarı çıktı.
Bu sırada, yüzünü ve ellerini kaplayan kir kabuğunun, ilk yıkayışta çıkabilecek kadarını çıkarmış olan Oliver de cömert ve sevecen koruyucusu tarafından odaya getirildi.
“Beyefendiyi bir selamla, Oliver.”
Oliver, yarı koltuktaki yazmana, yarı masa üzerindeki kokartlı şapkaya doğru eğilerek selâm verdi.
Bay Bumble oldukça tumturaklı bir sesle, “Benimle gelir misin, Oliver?” diye sordu.
Oliver tam, kiminle ve nereye olursa olsun gitmeye yürekten razı olduğunu söylemek üzereydi ki, başını kaldırınca yazman beyin arka tarafına durmuş olan Bayan Mann’e gözü ilişti. Kadın öfkeli bir yüzle kendisine doğru yumruğunu sallamaktaydı. Oliver onun ne demek istediğini hemencecik kavradı, çünkü bu yumruk gövdesine o kadar çok inmişti ki, belleğinde de iz bırakmamasına imkân yoktu.
Zavallı Oliver çifti kadını kastederek, “O da gelecek mi benimle?” diye sordu.
Bay Bumble, “Yazık ki gelemez,” diye yanıtladı. “Ama seni ara sıra görmeye gelecektir.”
Bu Oliver için büyük bir müjde sayılmazdı. Yine de çocuk yaşının küçüklüğüne rağmen, büyük bir üzüntü numarası yapacak kadar akıllıydı. Gözlerinden yaş fışkırtmak da onun için büyük bir beceri değildi. Canınız ağlamak istiyorsa açlık ve az önce yediğiniz dayak size en büyük yardımcı olur. Böylece Oliver de büyük bir rahatlıkla ağlamaya başladı. Bayan Mann onu yüzlerce öpücük ve bir de çocuğun öpücükten çok gereksinim duyduğu bir şey, yani bir dilim tereyağlı ekmek verdi. Yoksullar evine döndüğünde çocuğun pek aç olmamasını istiyordu.
Böylece, elinde ekmek dilimi, başında da o küçük yetimhane kasketi, Oliver, Bay Bumble’le birlikte bu düşkünler yuvasından ayrıldı. …
… ..
Yaşlı bey, “Kızcağızım, Türkler dua ederken, yüzlerini yıkadıktan sonra gün doğusuna dönerlermiş!..” dedi. “Oysa bizim din adamlarımız, yüzlerini ancak üzerlerinde gülümseyiş falan varsa yok olsun diye silerler ve sonra da her keresinde, gökyüzünün en karanlık tarafına doğru dönerler!”
… ..
*Oliver Twist & Charles Dickens
Türkçesi: Nihal Yeğinobalı
Engin Yayıncılık
Birinci Baskı: 1990
*Charles Dickens - Vikipedi (wikipedia.org)
*Charles John Huffam Dickens (İngilizce telaffuz: [ˈtʃɑrlz_ˈdɪkɪnz]; 7 Şubat 1812 – 9 Haziran 1870), İngiliz yazar ve toplum eleştirmeni. En unutulmaz kurgusal karakterlerden bazılarını yaratmasının yanında Victoria devrinin en iyi romancısı olarak kabul edilir. Yaşadığı sürede eserleri benzeri görülmemiş bir üne sahip oldu ve yirminci yüzyılda edebi dehası eleştirmenler ve ilgili kişiler tarafından kabul gördü. Romanları ve kısa öyküleri dünya çapında tanınmaya devam ediyor.
…
Eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]
Bay Pikvik'in Maceraları (1837)
Oliver Twist (1839)
Nicholas Nickelby (1839)
Antikacı Dükkanı (1841)
Bir Noel Şarkısı (1843)
Martin Chuzzlewit (1844)
Dombey ve Oğlu (1846-1848)
David Copperfield (1850)
Kasvetli Ev (1853)
Zor Yıllar (1854)
Küçük Dorrit (1855-1857)
İki Şehrin Hikayesi (1859)
Perili Ev (hikâye) (1859)
Büyük Umutlar (1861)
Müşterek Dostumuz (1865)
Edwin Drood'un Gizemi (1870) [2]
..
*Oliver Twist - Vikipedi (wikipedia.org)
*Oliver Twist, İngiliz yazar Charles Dickens'ın 1838'de yayımlanan ikinci romanıdır. İlk olarak aylık bir dergide seri olarak yayınlanmıştır.
… ..
*Smithfield - Vikipedi (wikipedia.org)
*Smithfield İngiltere'nin başkenti Londra'da, kent merkezinin hemen kuzeybatısında bulunan bir semttir. Yüzyıllar boyunca Londra'nın en önemli hayvansal gıda merkezi olmuştur. Adı aslında Smooth Field olup zamanla değişerek bu biçimde söylenmeye başlanmıştır. Sahip olduğuğ geniş alanlar nedeniyle atlı oyunlar ve idamlar için bu semt kullanılırdı. Tarihte birçok kişi bu alanlarda asılarak ya da kızgın yağda kızartılarak idam edilmiştir. Bunun dışında semt geçmişte iki büyük manastıra da ev sahipliği yapmıştır.
Şehir içindeki kasaplara,dükkân ve restoranlara et temin etmek için tesis edildiğinden beri çalışma saatleri 04:00-12:00 arasıdır.[1]
*https://tr.wikipedia.org/wiki/Holborn
*Holborn İngiltere'nin başkenti Londra'da bir semttir. 17 yüzyılda yasalara göre yasak olmasına rağmen hızla gelişmesi nedeniyle fuhuşun merkezi durumuna gelmiştir. İngiliz yazar Charles Dickens bu semtte bir süre yaşamıştır.
*Kensington - Vikipedi (wikipedia.org)
*Kensington, Londra'nın batısında Kensington ve Chelsea semtinde bulunan bir bölgedir.
Semtin ticari merkezi Kensington High Street olup birçok mağazaya ev sahipliği yapmaktadır. Şubat 2005 tarihinde Londra'nın ikinci en iyi alışveriş bölgesi seçilmiştir.[1]
*Hyde Park, London - Wikipedia
*Hyde Park, Londra'daki Kraliyet Parkları'nın en büyüğüdür. Bitişiğindeki Kensington Bahçeleri 150 hektarlık bir alanı kaplar. Bahçeler bölümünde kral Alex adına heykel koyulup, park bölümünde de "Su" olarak bilinen bir gölü içine alır. Parkın Marble Arch'a yakın kuzeydoğu köşesinde ise, çok eskiden beri sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak bilinen Speakers' Corner bulunur. Dünyada bilinen en büyük parklardan biridir
*Hammersmith - Vikipedi (wikipedia.org)
*Hammersmith, Londra'nın batısında Hammersmith ve Fulham semtinde bulunan bir bölgedir. Bölge, Charing Cross'un 6.9 km güneybatısında yer almaktadır.
Hammersmirth, Batı Londra'nın kavşak noktası ile iş ve çalışma merkezidir. Bölge, aynı zamanda son yıllarda Londra'nın en büyük Polonyalı topluluğuna ev sahipliği yapmaktadır.[1] Hammersmith Köprüsü ile Barnes'a bağlanmaktadır.
Its economy has diverse company headquarters buildings which mark the start of the M4 corridor; in transport it also has two railway stations and Boston Manor Underground station on its north-west border with Hanwell. Brentford has a convenience shopping and dining venue grid of streets at its centre. ... ....
...
*Hampton - Wikipedia
*
*Shepperton - Wikipedia
*Shepperton is an urban village in north Surrey, England, around 15 mi (24 km) south west of central London. On the north bank of the River Thames, the settlement is in the Borough of Spelthorne, approximately equidistant between the towns of Chertsey and Sunbury-on-Thames. The village is mentioned in a document of 959 AD and in the Domesday Book.
In the early 19th century, resident writers and poets included Rider Haggard, Thomas Love Peacock, George Meredith, and Percy Bysshe Shelley, who were attracted by the proximity of the River Thames. The river was painted at Walton Bridge in 1754 by Canaletto and in 1805 by Turner. Shepperton Lock and nearby Sunbury Lock were built in the 1810s, to facilitate river navigation.
*Sunbury-on-Thames (mgwiki.top)
*Sunbury-on-Thames (veya genellikle Sunbury) kuzey kıyısında bir kasabadır. Thames Nehri içinde Spelthorne İlçesi, merkezin yaklaşık 16 mil (26 km) güneybatısında Londra. Tarihsel olarak ilçesinin bir parçası Middlesex, transfer edildi Surrey 1965'te. Sunbury bitişik Feltham kuzeye, Hampton doğuya, Ashford kuzeybatıya ve Shepperton güneybatıya. Walton-on-Thames güneyde, Thames nehrinin karşı kıyısında.
Kasabanın iki ana odak noktası vardır: Aşağı Sunbury (yerel olarak Sunbury köyü olarak bilinir) nehre bitişik olan eski kısımdır. Sunbury Common kuzeyde ve çevreliyor tren istasyonu ve Londra'nın sonu M3 otoyolu. Aşağı Sunbury, kasabanın parklarının çoğunu içerir. barlar ve listelenen binalar Sunbury Common ise daha kentseldir ve ofisleri ve otelleri içerir. Lower Sunbury, her Ağustos ayında yıllık bir fuar ve tekne yarışı düzenler.
*Chertsey - Vikipedi (wikipedia.org)
*Chertsey, Londra merkezinin 29 km güneybatısında, Surrey, İngiltere, Runnymede Beldesi'nde bir kasabadır. Kasaba, MS 666'da kurulan Chertsey Manastırı çevresinde büyüdü ve I. Henry tarafından bir pazar tüzüğü aldı. Thames Nehri üzerinde bir köprü ilk olarak 15. yüzyılın başlarında inşa edildi.
*Claypole, Lincolnshire - Wikipedia
*Claypole is a village and civil parish in the South Kesteven district of Lincolnshire, England. The population of the civil parish at the 2011 census was 1,382.[1] It is situated 4 miles (6.4 km) south-east from the market town of Newark-on-Trent, just east of the Grantham to Newark stretch of the A1.
The name Claypole is from the Old English 'clæg' and 'pol', for "clayey pool".[2] The village is recorded in the Domesday Book as "Claipol" and as having a church, a priest and one mill.
*Chertsey is a town in the Borough of Runnymede, Surrey, England, 29 km (18 mi) south-west of central London. It grew up round Chertsey Abbey, founded in 666 CE by St Erkenwald, and gained a market charter from Henry I. A bridge across the River Thames first appeared in the early 15th century.[2] The River Bourne through the town meets the Thames at Weybridge. The Anglican church has a medieval tower and chancel roof. The 18th-century listed buildings include the current stone Chertsey Bridge and Botleys Mansion. A curfew bell, rung at 8 pm on weekdays from Michaelmas to Lady Day ties with the romantic local legend of Blanche Heriot, marked by a statue of her and the bell at Chertsey Bridge. Green areas include the Thames Path National Trail, Chertsey Meads and a round knoll (St Ann's Hill) with remains of a prehistoric hill fort known as Eldebury Hill. Pyrcroft House dates from the 18th century and Tara from the late 20th. Train services are run between Chertsey railway station and London Waterloo by South Western Railway. The town is within the M25, accessible via junction 11.
*Oliver Twist - Vikipedi (wikipedia.org)
*Oliver Twist bir yetimhanede dünyaya gelir. 9 yaşına geldiğinde onu farklı bir yetimhaneye götürürler. Bir yetimhanede büyüyen yetim Oliver Twist ve diğer çocuklar, açlık çekmektedir.... ..
... ..
... .. Oliver bir güneşin batışının ışığına doğru temiz bir sayfa açmak için giderler... En sonunda herkes mutlu olur ve mutlu son.
Güçlükler, engeller, acıları olmayan elbette yok..... Bazen mutlu son da olmuyor. Oliver Twist ise mutlu son ...
YanıtlaSil