1 Ekim 2014 Çarşamba

Evlilik & bardağı taşıran son damla *

-.... çok bilinen doğal bir kaç neden vardır. Bunlar ister Kutsal Kitap’taki insanın günahkâr olduğu yolundaki görüşleri kabul edelim, ister yarı deli olduğumuzu ileri süren Mark Twain’e inanalım, ya da daha çağdaş terimlerle bunu bir nevroz olarak adlandıralım, bizim insan olarak sahip olduğumuzu bildiğimiz insanın doğal sınırlarından kaynaklanmaktadır. Ve bütün bu farklı görüşler tek bir istisna tanırlar; Kendimiz.  .. evlenme kararını .. düşünen .. şunu
soracaktır kendi kendine; Şu özellikleri geliştirecek adam mıyım ben? Uzun süre yan yana yaşama dönemi boyunca, birtakım özürler-elbette evli insandaki özürler- ortaya çıkacaktır. ...  karşılıklı tepkiler .. bentler yıkılıp da ortalığı sel basana dek sürüp gider, yine de ne kadın, ne de koca altta yatan tedirginliği, sinirliliği göremez. Ve bardağı taşıran son damla, çok önemsiz bir olay olabilir.
Çantada keklik
-Ayrıca genel insanlık özürlerimizden birisi de dış dünyaya olduğu kadar iç dünyamızda da mutlak gerekenden daha büyük bir çaba ortaya koymayışımızdır.
-Yaşam boyu bir işi olan memur , genellikle çabasının çoğunu harcamaz. İşi şöyle ya da böyle güvencededir ve meslek sahibi biri hatta gündelikçi bir işçi kadar bile bir kariyer için rekabet edip savaşma zorunda değildir.
Haklarımızdan vaz geçmek & evlilik
-... evlilik anlaşmasının ... ayrıcalıklarına bir göz atalım. ... evliliği işten çıkarılması olanaksız bir memur ... benzeşmesine iten büyük bir tehlike .... Evliliğe yönelik eğitim öylesine yetersizdir ki, birçoğumuz , ... evliliği ancak adım adım kurabileceğimizi bilmeyiz. Çünkü yasayla mutluluk arasındaki  o derin uçuruma köprü olabilecek tek bir yol vardır. Bu, eşimiz üzerindeki istelerimize karşı ruhsal alanda bir vazgeçme tutumu içerir. Burada isteği arzu anlamında değil, kazanılmış bir hak isteği anlamında kullandığımı belirtmek isterim. ... sevginin yaralanıp, nefretin doğduğu sayısız tuzaklar zinciriyle karşı karşıya ... ..

* Kadın Psikolojisi – Karen Horney

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder