1 Ekim 2014 Çarşamba

Zihinsel farklılılar & kadın-erkek *

-.... “trafik canavarı” dediğimiz tiplerin daha çok erkekler arasın dan çıktığını, gebelik park yeri kazalarını en çok kadınların yaptığını ... biliriz. Kadınların arabaları geri geri ve geri paralel etmede başarısız olmaları, onların beyinlerinden kaynaklanıt. Mekândaki algı becerisi, beyinde cismin uzaydaki yeini algılamayla ilgilidir.
-Yine dokunma duyusu da, cildi erkeklere nazaran yumuşak ve duyarlı olan kadınlarda daha
fazladır. Kız çocukları da dahil olmak üzere kadınlar, kendi vücutlarına dokunmayı severler. Cinsel arzuların erkeğin fiziksel temasıyla artması, orgazmın geç olmasının bir nedenidir.
-Ayrıca kadınların koku alma duyguları erkeklere göre daha gelişkindir. Hatta gebelik ve âdet dönemlerinde bu duyguların hassaslaştığı bilinir.
-Kadınların empati yeteneklerinin daha üstünolduğunu, bu nedenle de şefkatli olduklarından, acıma hislerinin belirgünliğinden söz etmiştik. Duygusal zekalarının daha yüksek olması anlamına gelen bu durumun biyolojik bir açıklması da vardır. Oksitoksin hormonu, sakinlik ve yumuşaklık veren bir hormondur. Testesteron yükseldiğinde bu hormon azalır.
-Erkeklerin aksiyon filmlerini, marşları sevmesi, defalrca seyrettiği halde aynı zevki alabilmesi, kadınların romantik filmleri defalarca seyredip göz yaşı dökebilmeleri de biyolojik alt yapıya bağlıdır.
-Disleksi (opkuma güçlüğü), dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, hastalıklarının görülme sıklığı erkek çocuklarında kızlara göre üç-dört misli yüksektir. Aynı şeklilde kekemelik gibi konuşma güçlükleri erkeklerde belirgin şekilde daha fazladır. Buna karşılk kadınların depresyon gibi ruhsal hastalıklara erkeklerden daha çok yakalanmalarının, beyindeki alt yapısıyla ilgisiyle ilgisi büyüktür.
-Kadınların süreçle, erkeklerin sonuçla daha çok ilgilendiği bilinir.
-İletişimde erkekler bilgi alış verişini önemserler, kadınlar paylaşarak yalnızlık duygusunu azaltmayı öne alırlar. Bu sebeple erkekler duygusal ihmale daha yatkındırlar.

Kadın Psikolojisi–Prof.Dr. Nevzat Tarhan*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder