1 Ekim 2014 Çarşamba

Hayatımızın doğal parçaları & engeller-sorunlar *

-Kişilik tiplerinin bazılarında “zordan kaçma” eğilimi vardır. Bunlar, engellerin hayatın bir parçası olduğunu düşünmezler. Hâlbuki, kötü olan engeller değil, tembellik ve zorluğu aşmak için çaba sarf etmemektir. Meselâ yol inşaatlarında projesi çizilen çalışma devam ederken, umulmadık bir kaya ya da beklenmedik .... çıkabilir. Ama bu sebeple yol
inşasından vazgeçilmez.  .... dolaşılarak işe devam edilir.
-İnsan da, eğer hayatındaki hedefini çizdiyse, karşısına engel bile çıksa, pes edip vazgeöme yerine o engeli aşmayı düşünmelidir. ...
-Özellikle kadınlar, zorlukla mücadele konusunda erkeklere nazaran daha zayıftırlar. .... Evrimsel psikoloji içinde erkek avcı, kadın ise çiftçi kişiliğe sahiptir. Sakin, bekleyen, soğukkanlı davranan, sabırlı özellikler gösteren B tipi kişilik özellişkleri kadınlarda daha fazladır. Bu durum, kadınların annelik ve çocuklarını koruma içgüdüleriyle ilgilidir.
-... Kadınların askerlik ve politika gibi sahalarda daha az görülmesinin nedeni, fiziksel zayıflıklarından çok, risk alma konusunda erkelere göre dirençlerinin daha az olmasındandır.
-İnsandaki bazı yetenekler, ispatlanmaya mecbur kalındığında ortaya çıkar. Kişi, kandinde ne kabiliyetler saklıolduğunu, çoğu zaman kendisi bile bilemez. .... Fakat önüne öyle bir zorluk çıkar ki, eğer yaşam felsefesi zorluklarla mücadeleye uygunsa bir alan bulup yeteneklerini geliştirir, eğer ispatlamaya gerek kalmazsa yeteneği de ortaya çıkmaz. İşte karizmalar böyle durumlarda sivrilir. ...... yeteneklerin zorluklarla orantılı olarak geliştiği bilinmelidir.
-Yetenek, huzur ve istirahat içinde gelişmez. ...
-İnsanı mutluluğa götüren güç, zorlukları aşarak kazanılır. Mululuğa giden yolda emek vermeden, çile çekmeden, güçlükleri alt etmeden ilerlemek mümkün değildir.

Kadın Psikolojisi–Prof.Dr. Nevzat Tarhan*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder