1 Ekim 2014 Çarşamba

Kadın Psikolojisi

Üç kitap ve bir değerlendirme
Kitapçılara gidildiğinde, “psikoloji” raflarında her konunun psikolojisi ile ilgili kitaplar arasında “Kadın Psikolojisi” başlıklı kitap çeşitleri dikkati çeker. Aynı durum “Erkek Psikolojisi” için geçerli mi? Kitap evlerinin raflarında bulamayabiliriz. Bu durum belki de ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır.
“Kadın Psikolojisi” başlığı altında kaleme alınan üç ayrı kitap içindeki kısa alıntıları
paylaşmaya çalışacağız.
-Karen Horney’in kaleme aldığı “Kadın Psikolojisi” daha çok Freud’un temel teorilerini analiz eden denemeler olarak yorumlanabilir.
-Prof.Dr.Nevzat Tarhan’nın yaradılış kriterlerini de dikkate alan bir “Kadın Psikolojisi” çalışması yaptığını ifade edebiliriz.
-İsviçreli psikolog ve  psikoterapi uzmanı Dr.Gustav Graber 1930’lu yılların anlayışını yansıtan kitabı ise bilinen çocuk masal kahramanlarının öyküleriyle birlikte ilginç ayrıntıları paylaşıyorsunuz. Kitabı okuduktan sonra “Kırmızı Başlıklıklı Kız”, “Kül Kedisi”  ve “Pamuk Prenses” sizin için çocuk masalının ötesinde bir anlam taşımaya başlıyor.

Diğer taraftan şu inancımı da paylaşmak isterim; insanoğlu rahatsızlık boyutunu bulan sorunlarında kitap ya da internet üzerinden çareler aramak yerine çekinmeden (dişi ağrıdığında diş tabibine gider gibi) uzman desteği almayı düşünmelidir. “Kitaplar en iyi arkadaştır” vaciz sözü, doğru olmakla birlikte insan psikolojisi söz konusu olduğunda; “her sorunun çözümü kendine özeldir” anlayışı da dikkate alınmalıdır. Diğer bir ifade ile komşu teyzenin kullandığı bir ilaç bizim aynı ya da benzer bir  hastalığımız için tedavi edici olmayabilir. Kitaplardan- internetten edineceğimiz fikirler-bilgiler seviye artırıcı olabilir, ancak sorun çözmede yetersiz kalabilirler. Bir diğer husus; her psikoloğa giden ya da psikiyatrist desteği alan kişi hasta demek değildir. Burada yapılmak istenen kısa alıntılarla kitapların içeriklerindeki özellik arz eden bölümlerin paylaşılmasıdır. Kitabın tamamını okumak, kısa alıntılara göz atmaktan daha sağlıklı olacaktır. Tanıtmaya çalışılan kitapların bir diğer özelliği ise birinin yazarın kadın , diğerinin yazarının ise erkek olmasıdır. Her iki kitabı da okumanız için gerekçe olabilecek özet alıntılar ....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder