1 Ekim 2014 Çarşamba

Kadın-erkek & farklar *

Bay mantık-bayan duygu
-.... Kadınlar tek konu üzerinde daha iyi yoğunlaşırlar.
-Erkeğin 10 dakikada yaptığı plânı, kadın 15 dakikada yapar.
-... Kadınlar... alış veriş sırasında güzel elbise gördüklerinde, mağazanın önünde dakikalarca kalabilir, televizyonseyrederken spikerin anlattıklarına değil, giyindiklerine dikkat ederler. .... Uzun vadeli plân yapmakta zorlanırlar.
-İnsan bir otobüs yolculuğunda nasıl ki yolcu olduğunu unutmaz, otobüsün sadece kendine
ait bir araç olmadığını bilir ve tek yolcu olmadığının farkında olarak seyehat ederse, evliliği sırasında da benzer bir durumla karşı karşıyadır. Erkek veya kadın, hayatı ve çocukları sadece kendine aitmiş gibi düşünürlerse, benmerkezcilik etmiş olurlar.  ....
-... insanların birbirine güven duyduğu toplumlarda ekonomik hareketlilik ve alış veriş olduğu için refahın yüksek olduğu görülür. Güven zayıflayınca , insanlar yatırım yapmak ve riske girmekten kaçınıp savunmaya yöneldikleri için, ekonomik hareketlilik durur.
-Aile içindeki güven duygusu da önemlidir. Kadın evinde kendini daha güvende hissederken, erkek dışarıda daha rahat ve güvenli olabi,lir. ....
-.... Hâlbuki olaya “ben” diliyle yaklaşılır ve “Beni, incittin; üzülüyorum!” mesajı verilse karşı tarafta suçluluk duygusu uyanır.
-İletişim hatalarında akıl okuma eğilimleri vardır. Kişi, karşıdaki insan bir şey söylediğinde hemen alınır ve “Bunu beni aşağılamak için söylüyorsun!” diyerek bu sözde kötü niyet arar. ....  kadınlarda bu duruma sıkça rastlanır.
-Erkeklerde karşılaşılan problem ise kendini bütünüyle haklı gösterme eğilimidir. Erkekler davranışlarının sorumluluğunu almaz., ....
-Erkekler olaylar karşısında ses tonunu daha kolay yükseltirler, onlarda danışmanlık rolüne girme eğilimi daha fazladır. Yani sorunlarda erkek “bay mantık”, kadın  ise “bayan duygu” rolündedir. Erkekler olaya “Benim fikrimi çürüt!” diye bakarken, kadın “Beni anla!” diye seslenir.
-Kadın etkileme gücünü artırırsa eşinin bağlılığını daha da kuvvetlendireceğini bilmelidir. Yatak odasındaki kimlikle mutfaktaki ya da salondaki kimlikler aynı olmamalıdır.... Güzel olandan ziyade öz güven sahibi kadın, erkeği kendisine çeker.

Kadın Psikolojisi–Prof.Dr. Nevzat Tarhan*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder