22 Temmuz 2014 Salı

Abbasi Halifeliği*

-Peygamber’in amcası Abbas’ın iddiaları .... 749 ve 750’de Fırat’ı geçen ve Emevi gücüne karşı savaşı kazanan mezhebin lideri Ebul Abbas halife ilan edildi.Yeni halifenin otoritesi kısa sürede İslam imparatorluğunun tamamına yayıldı. Milli ve hatta ırkçı tarih kuramlarının etkisinde kalanlar, Abbasiler’in iktidara gelmelerini,
İranlılar’ın Araplara karşı kazandığı bir zafer, ... İranlaşmış İslamiyet etiketiyle yeni bir İran imparatorluğunun doğması olarak yorumlamışlardır.
-İranlılar’ın yanısıra Abbasi yanlısı hareket içinde pek çoğu lider ve komutan konumunda olmak üzere çok sayıda Arap da bulunuyordu. .... ve bir Arap hanedanı başa geçmişti. .... Arapça tek kültür ve devlet dili olarak kalmıştı.
-Emevile zmanında devletin yüksek makamlarına, yanlızca anne baba taraından Arap olanlar getirilirdi. Abbasiler zamanında soylu olmaktan çok .... saygınlık ve güç ... yanlızca yarım kan Araplar değil, İranlılar ve diğer gruplardı da. ..
-Abbasi Hanedanı halifeleri beş yüz yıl boyunca Bağdat’ta hüküm sürdüler.
-Abbasi gücünün ulaştığı en üst nokta olarak kabul edilen Harun Reşid’in hükümdarlığı dönemi (786-809), aslında çöküşün ilk izlerini taşıyordu.
Ortadoğu – Bernard Lewis

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder