22 Temmuz 2014 Salı

Selçukluların tarih sahnesine çıkması*

-Bu dönemdeki iki büyük Türk göçü ile Ortadoğu’nun ve bir süreliğine de Doğu Avrupa’nın görünümü değişmiştir. Kuzeyde, Siri Derya’nın ilerisinde Oğuz Türkleri; onların da ilerisinde İrtuş ırmağı yakınlarında Kıpçaklar bulunuyordu.
-Kıpçaklar Güney Rusya’yı aşarak batıya doğru gittiler ve artık .... Kumanlar olarak anıldıkları
Doğu Avrupa’ya girdiler.
-Oğuzlar, ....İslam topraklarına göç ettiler.. Çeşitli göç dalgaları oluşmuştu ve adlarını kendilerine öncülük eden aileden alan Selçuklular, bu göç dalgalarının en önemlisiydi. ... Selçuk boyunun oğulları, sonuncu hanedan olan Gazneliler’den ayrıldılar. Selçuk’un torunlarından Tuğrul ve Çağrı, Gaznelileri yenerek Horasan ve diğer büyük şehirleri aldılar. 1037 yılında Nişabur ve Merv camilerinde adlarına hutbe okundu. Sonrasında Doğu İran’ı geçerek batıya doğru ilerlemeye devam etiler .... Batı İran’ı fethettiler. .... 1055’te Tuğrul’un ordusu Bağdat’a girdi. Artık yeni bir İslam imparatorluğu doğmuştu.
-Selçuklular 1079 yılında Filistin ve Suriye’yi aldılar. İranlılar’ın ve Araplar’ın yapamadığını yaparak Anadolu’nun büyük bir bölümünü Bizans’tan aldılar. Bu tarihten itibaren Anadolu, bir Müslüman Türk toprağı olarak kaldı.
-Ortadoğu’da yeni bir düzen kuran Selçuklu fetihlerinden sonra, bölgenin büyük ilk Abbasi halifeleri döneminden bu yana ilk kez bir otorite altında toplanmıştı.
-Selçuklular Sünni Müslüman’dı ve halifeleri kağıt üzerinde hükümdarlar olarak korudular. .... ama imparatorluğun gerçek hükümdarları Büyük Selçuklu Sultanlarıydı. Sultanlar, kendi bünyelerinde parçalanmış olarak bulunan küçük beylikleri ortadan kaldırmış ve batıda karşılarına çıkan Bizans ve Fatımiler’i yenilgiye uğratmışlardı.
-1092 yılında III. Büyük Sultan Melikşah öldükten sonra oğulları arasında iç savaş çıktı ve Selçuklular’ın fethiyle duraklamış olan siyasi bölünme, bu kez de Selçuklu ailesinin çeşitli kolları ya da subayları arasında sürdürüldü. .... Irak,Suriye, Anadolu ve Kirman’daki Selçuklu monarşileri .... tümü Horasan’daki Büyük Sultan’a bağlıydılar.
-Bu zayıflama döneminde 1096 yılında Haçlılar Levant’a girdiler. .... Haçlılar hızla Suriye’den Filistin’e girdiler  ve Trablus, Urfa, Antakya ve Kudüs’te Latin feodal prenslikleri kurdular. .... 1127 yılında, Selçuklular’ın hizmetindeki Türk subayı Zengi, Musul’u ele geçirdi ve zaman içinde Kuzey Mezopotamya ile Suriye’de güçlü bir Müslüman devleti kurdu. Oğlu Nureddin, 1154 yılında Şam’ı ele geçirerek Suriye’de tek bir Müslüman güçü oluşturdu.  Kürty subayı Selahaddin, Nureddin’in çıkarlarının tesilcisi ve Fatımiler’in veziri olarak Mısır’a gönderildi. 1172 yılında Selahaddin Mısır’da Fatımi halifeliğini lağvetti ve bunun  yerine Abbasi halifeliği ünvanını yücellti, kendi gücünü artırırkeni Nuredin’e bağlılığını da belirsiz bir şekilde sürdürdü. 1174 yılında Nureddin öldükten sonra Selahaddin Müslüman Suriyeyi ele geçirdi. 1193 yılında öldüğünde Kudüs’ü almıştı.
-Anadolu’nun Türkler tarafından işgali Büyük  Selçuklular’ın belirli hareketleriyle değil, göçebe boylarla gerçekleşmiş görünmektedir.
-XII. yy sonlarında Anadolu’da, merkezi Konya’da olan güçlü bir Türk beyliği kuruldu.
-XIV. yy başlarına dek Anadolu Selçukluları’nın hakimiyeti altında bulundurduğu Orta ve Doğu Anadolu Türk toprağı haline geldi.
-Bu arada doğudaki Seçuklu devletleri güç kaybetmişti ... çoğu eski Selçuklu subaylarının hükmdarlığında olan küçük devletlere bölündü.

Ortadoğu – Bernard Lewis*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder