22 Temmuz 2014 Salı

Bozkır halklarının gelişi*

-Müslümanlar ile Türkler’in karşılaşmaları ilk kez Abbasi İmparatorluğu’nun doğu sınırlarnda görülmüştü.Bir süredir, asker olarak yetiştirmek üzere köle Türk çocuklarını getiriyorlardı. Bu kölelere, ev işleri, ve ekonomik amaçla kullanılanlardan ayırmak için, Arapça’da “sahibi olan” anlamına gelen
Memlük adını veriyorlardı. .... Türk köleler yaygın olarak halife Mutasım (833-842) döneminde kullanılmışlardır. .... Zaman içinde bu Türkler askeri sınıfı ele geçirerek, bin yıl sürecek bir egemenlik kurma fırsatı yakaladılar.
-İran’da .... Samanoğulları hizmetindeki bir Türk köle tarafından kurulan Gazneliler, Türk hanedanı (962-1186) olarak onların yerlerine geçti.
-960’da oldukça farklı bir olay gerçekleşti. İslam sınırları dışındaki Türk Karahanlılar hanedanı halkıyla birlikte Müslüman oldu..... böylece Siri Derya’nın dışındaki topraklarda ilk Müslüman Türk krallığı kuruluyordu.
-Karahanlılar’ın, İslamiyeti kabulş ettikten sonra İslam öncesi Türk geçmişlerini unutmuş oldukları anlaşılmaktadır; kendilerini Ortadoğu İslam uygarlığıyla özdeşleştirmişlerdir.
-Türkler, İranlılar’ın ve Araplar’ın asla yapmadıkları bir şeyi yaparak milli kimliklerini İslamiyet’e gömdüler. .... Türk adı, Batılılar için olduğu kadar Türkler için de Müslüman ile eşdeğer olmuştu. .... Bu yüzden, Türk hanedanlarının koruması altında büyük bir Sünni canlanmasının başlayıp yayılması hiç şaşırtıcı değildir.

Ortadoğu – Bernard Lewis*

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder