22 Temmuz 2014 Salı

Kitap okuyan anne-babalar & Kitap okuyan çocuklar

Yakın çevremizde “çocuklarım kitap okumuyor ....” şikayetlerini çokça duyabiliyoruz. Şikayet etmeden önce kendimizi sorgulamalıyız. Özellikle çalışan anne-babalar, evlerine döndüklerinde çocuklarına ayırabilekleri zamanın bir kısmını akıllı telefonlarına-tabletlerine
tahsis edebiliyorlar. Çocuklar da büyüklerin küçük kopyası olarak anne-babaları gibi hareket ediyorlar. Etrafında olanlarla bağını koparmış, çevresindeki konuşmaları duymayan, iletişim problemi olan çocuklar.
Değişik bir örneği inceleyelim; İlkokul çağındaki çocuklar neşe içinde oynarlarken birden çığlıklar ağlama seslerine karışmıştı. Büyükler ayırmak zorunda kalmıştı. Çocuklar, daha önce birlikte vakit geçirdikleri bilgisayar oyunundaki sert darbeleri birbirleri üzerinde deniyorlardı. Oyunun sertlik derecesini kontrol edemeyen biri diğerini sakatlayacak ölçüde sınırı aşmıştı. Büyükler olayı sorgularken sadece çocukları eleştirmişlerdi. “Bizim hatamız var mı?” diyen çıkmamıştı.
“Kitap okumuyorlar” diyerek çocuklarını eleştiren ann-babalar için çözümlerden birisi de birisi de çocuklarıyla birlikte kitap okumak olamaz mı?
Denemeye değmez mi?
Bilindik bir tavsiye.
Ancak uygulaması giderek azalan bir alışkanlık. Özellikle tatil dönemlerinde çocuklara kitap okuma alışkanlığın kazandırılması bir fırsat olamaz mı?
Tatillerde televizyon dahil elektronik aletlerin kullanımının ertelenmesi düşünülmeli. Hem bilgi edinme, hem de çocuklarla birlikte nitelikli zaman geçirmek, birlikte kitap okumak  kendimizi iyi hissetmemizi de sağlayacaktır.
İlgimizi çeken kitapları, çocuklarımızın yanında okurken onların da başka kitaplara vakit ayırmasını sağlayabiliriz.
Ya da eğlenceli soruların çözüldüğü resimli kitapları birlikte okuyabiliriz.

Çocuklarda merak uyandıran, onların sorular sormasına ortam hazırlayan, anne-babaların birlikte cevaplar bulmasını  sağlayan zaman dilimleri bir şekilde geleceğe yatırım anlamına da gelecektir. Kitaplardaki küçük sorular, basit bilmeceler çocukların gelecekteki problem çözme yeteneklerine katkı sağlayacaktır. El-göz koordinasyonu gelişimini sağlayan kitaplar, klasik çocuk romanları, tasarıma yönelik broşür yardımıyla yapılabilen maketler büyükler için de eğlence aracı olabilecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder