21 Ağustos 2014 Perşembe

Apple’ın doğuşu*

Nisan 1976’ya gelindiğinde .... ortaklardan birinin Eletronik Mühendisliği bölümünün, diğerinin Elektrik Mühendisliği ve Pazarlama bölümünün, sonuncusunun ise Mekanik Mühendislik ve Dokümantasyon bölümünün sorumlusu olmasını öngören ortaklık sözleşmesi imzalanmıştı.
-Apple I ile
edindikleri ilk tecrübe sonrasında kişisel bilgisayarların komple paket halinde; tek kasa içinde gömme klavye, güç kaynağından yazılma ve monitörekadar enetegre pbir paket olması anlayışı ortaya çıkmıştı .... ayrı ayrı parçaları birleştirerek kendi bilgiayarını yapmaya çalışan amatörler yerine hazır paketi alacak müşteri kitlesine hitap edilmesi anlayışı ortaya çıkmıştı ....
-Diğer taraftan bir sistemi tasarlamak ve onu üretmek kadar, onu yatırıma dönüştürmenin  ve pazarlamanın da önemli olduğunu keşfetmişlerdi.  Tasarımın paket haline getirilmesi ve bütün olarak entegre bir tüketim nalı haline getirilmesi ve müşteri memnuniyeti anlamında beğeni toplayacak ayrıntıları yakalamak Jobs’ın başarısı olacaktı.
-Apple II üzerinde çalışırken Jobs’ın beğenmediği tasarımlar, sade ve zarif olanı ortaya çıkarma anlayışı onları hedefe taşıyacaktı. Bir taraftan ortaya çıkan kaynak ihtiyacı, ortak bulma girişimleri, yeni hissedarların ikna edilmesi Ocak 1977’de yeni şirket kurulması sonucunu doğuracaktı. Her aşamada emek, azim gerektiren bir hikaye ....
-Apple II’nin tanıtımının 1977 Nisanı’nda San Fransisco’da düzenlenecek bilgisayar fuarında yapılması planlanmıştı .... fuarda 300 sipariş almışlardı.

*Steve Jobs – Walter Isaacson

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder