21 Ağustos 2014 Perşembe

Stanford mezuniyet konuşması*

-Jobs kansere karşı vermekte olduğu mücadeleyi gizli tuttu ...... tıpkı Ekim 2003’de konan kanser teşhisini gizli tuttuğu gibi..... Bu gizlilik şaşırtıcı değildi. Jobs’ın mizacının bir parçasıydı. Esas şaşırtıcı olan, sağlık durumunu açıklıkla kamuyla paylaşma kararıydı. .... Stanford’un
Haziran 2005’te mezuniyet konuşması yapması teklifini kabul etmiştt. ...
-Yapacağı konuşma için senarist Aaron Sorkin’den yardım istedi. .....  Haziran başı geldi çattı ve ... hala bir şey göndermemişti. .... Jobs ... karısı dışında kimseden yardım almadan, bizzat yazdı.
-Alex Haley bir konuşmaya başlamanın en iyi yolunun “Size bir öykü anlatayım,” demek olduğunu söylemişti. Jobs da bu yaklaşımı seçti. “Bugün size hayatımdan üç öykü anlatmak istiyorum,” diye sözlerine başladı. “Sadece bu. Çok değil. Üç öykü o kadar.”
-İlki Reed Üniversitesi’nden ayrılmasıyla ilgiliydi. ....İkincisi Apple’dan kovulmasının sonunda kensiyle iyi olmasıyla ilgiliydi. ....  Öğrencilein ilgisini en çok üçüncü öykü çekti. Bu öykü kanser teşhisi konmasıyla ve bunun gerektirdiği farkındalıklarla ilgiliydi.
-“yakında öleceğimi anımsamak, .... bütün bunlar ölümün karşısında önemsizleşiyor ve geride sadece gerçekten önemli şeyler kalıyor. Öleceğinizi anımsamak, kaybedecek bir şeyinizin olduğu yanılgısına düşmekten kurtulmanın en iyi yolu. Zaten çıplaksınız. Yüreğinizi takip etmemeniz için hiçbir sebep yok.”

*Steve Jobs – Walter Isaacson

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder