21 Ağustos 2014 Perşembe

Raf ömrü & stoklar & satışlar*

-Apple’ın tedarikçilerini katı bir disipline soktu. Başa geçtiğinde Apple’ın depolarında iki aydan fazla yetecek kadar mazeme vardı, ki diğer teknoloji şirketlerine kıyasla çok fazlaydı bu. Yumurta ve süt gibi bilgisayarların da raf ömrü kısadır, dolayısıyla bu durum en az 500 milyon
dolar zarar anlamına geliyordu. 1998’in başına gelindiğinde Jobs depolardaki malzemeleri bir aylığına kadar azaltmıştı.
-Cook, Apple’ın başlıca tedarikçilerinin sayısını yüzden yirmi dörde indirdi, onları indirim yapmaya zorladı, çoğunu Aplle fabrikalarının civarına taşınmaya ikna etti ve şirketin on dokuz deposundan on tanesini kapattı.
-Malların yığılabileceği yerleri azaltmakla stokları da azalttı.
-Jobs 1998’in başında, iki aylık stokları bir aylığına indirmişti. O snein Eylül ayına gelindiğinde ise Cook stokları altı günlüğe indirmişti.  Ertesi Eylül’de, artık sadece iki günlük stok tutuluyordu. Hatta bu süre bazen 15 saate kadar iniyordu. Ayrıca bilgisayarların imalat süresini dört aydan iki aya indirdi. .... her yeni bilgisayarın en son donanım ürünlerine sahip olmasını sağladı.
-iMac Ağustos 1998’de 1299 dolardan satışa sunuldu. İlk altı haftada 2780.00 adert satıldı, senenin sonundaysa stışları 800.000’i buldu; böylece Appe’ın gelmiş geçmiş en hızlı satılan bilgisayarı oldu. Satışların %32’sinin ilk kez bilgisayar alan insanlara, %12’sininse önceden Windows makineleri kullananlara yapılması dikkat çekiciydi.
-Temmuz 1997’de 14 dların biraz altında olan hisse fiyatı, 2000’in başındaki internet balonunun doruğunda 102 doların biraz üstüne çıkmıştı.

*Steve Jobs – Walter Isaacson

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder