21 Ağustos 2014 Perşembe

Steve Jobs – Walter Isaacson*

“Inovasyon”nun dilimizdeki kelime karşılığını bulmakta güçlük çekiyoruz. Bu konuda yayımlanan kitaplar inovasyon ne demek, anlatırlar. Steve Jobs’ın yaptıkları inovasyon’a en iyi örnek sayılabilir. Bunun dışında 1970’lerden itibaren Amerikan yaşam tarzı, hayat anlayışı ve
yeniliklere açık olan yaklaşımın insanlığa kazandırdıklarını anlatan kitap 542 sayfa. Jobs’un hayatında yer alan insanların ağzından anlatılanlar; sıkıcı olabilecek ayrıntılarla okumayı zorlaştırabiliyor. Diğer yandan Jobs’ın başarılı olmasındaki inceliğin de ayrıntılarda gizlendiğini anlıyorsunuz.  İşini yaparken ayrıntılara inen ve ayrıntılarla boğuşmaktan kaçınmayan Jobs’a hak veriyorsunuz. “Farklı düşün”ebilmek için her ince ayrıntı için büyük emekler verilmesi gerektiğini düşünüyorsunuz. Kitabı okurken; içinde yaşamaya devam ettiğimiz teknoloji çağına yön veren firma yönetimleri arasındaki ilişkileri kitabın penceresinden öğrenmek ilgi çekici gelebilir.
İnsanın kılık kıyafeti, dış görünüşü ve hatta temizliğe ne kadar dikkat ettiği kriterlerinin ötesine geçebilen ve insanlardaki potansiyeli harekete geçirebilme ve insanların ortada olmayan ihtiyaçlarını elle tutulabilir hale getirme konusunda cesaret veren Birleşik Devletlerdeki genel  anlayışına bir örnek olarak okuyabilirisiniz.
Bir televizyon programında; Amerika’da lisans üstü eğitim almakta olan Türk öğrencilerle yapılan görüşmede gençlerin vurgu yaptığı ayrıntıları hatırlıyoruz. “Bir fikriniz varsa sizi cesaretlendiriyorlar. Fikrinizi yapabilmeniz için önemli önemsiz ayrımı yapmadan size destek veriyorlar” dediklerini hatırlıyorum.

*Steve Jobs – Walter Isaacson

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder