19 Ağustos 2014 Salı

PKK’nın Haziran 2004 ateşkesini bozması*

-Denir ki;  Öcalan, 1 Haziran 2004’te beş yıldan beri devam eden ateşkesi sona erdirirken, o tarihlerde Türkiye’nin AB yolunu kesmeye çalışan askerin ekmeğine yağ sürmüş oldu.
-Bunda gerçek payı var. Erdoğan hükümeti, 2003 ve 2004 yıllarında AB’den müzakere tarihi
almak için hem Kıbrıs’ta, hem reform yolunda ince manevralar içindeydi.
-Askerin içinde Sarıkız, Ayışığı isimleri taşıyan darbe tertipleri tegahlanyordu.
-Öcalan ateşkesi, sadece bu cuntacıların tegâhına su taşımak için mi, yoksa PKK’da silah bırakmaktan yana olan Botancılar’ı “hain” ilan edip tasfiye etmek için mi 1 Haziran 2004’te bitimişti?
-Gerçek belkide ikisinin arasında bir yerdeydi. .... her iki tarafın da o koşullarda işine gelmiş olabilirdi.
-....
-Değişik mesajlar var ataşkesin sona erdirilmesinde. Amerika’ya dönük olarak, “Beni muhatap al, yoksa ben de bu bölgeyi istikrarsızlaştırırım,” mesajı .... “Kuzey Irak’ta federe bir Kürt devletinin Türkiye Kürtleri için de bir cazibe merkezi olarak ortaya çıkmasını ve kendi otoritesinin çözülmesini önleyebilmek .... Ve uzun yıllardır dağda eylemsiz duran örgütü toparlamak .... Belki daha önemlisi,
AB ile kritik bir dönüm noktasındaki AKP hükümetini sıkıştırmak, ileriye dönük şantaj yapmak .... Bunu yaparken de özellikle askeri çevrelerdeki bazı odaklara sempatik gözükmek .... Bu arada tabii altı yıl boyunca af beklediler. Karşılanmadı bu beklenti ...”

*Barışa Emanet Olun – Hasan Cemal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder