19 Ağustos 2014 Salı

Ülke bütünlüğü*

-Başbuğ Paşa’nın Terör Örgütlerinin Sonu isimli kitabıyla 7-8 Ağustos 2011 tarihli Milliyet’te yer alan bu görüşlerini Şahin Alpay şöyle eleştirir. Başbuğ’un yanıldığı nokta şu:
-Libaralizm ve liberal demokrasi artık 19. Yüzyılda ya da 20. Yüzyılın ilk yarısında taşıdığı anlamı
artık taşımıyor.
-Sadece liberalizm değil liberal demokrasi de sadece birey haklarını değil, etnik veya dinsel azınlıkların grup haklarını da kapsayacak şekilde evrilmiş bulunuyor.
-Devletin tarafsız olması, etnik-dinsel azınlıkları görmezden gelmesi anlamına gelmiyor.
-Başbuğ’un liberal demokraside grup hakları ve çokkültürcülük yazınıyla tanışmadığı anlaşılıyor. Başbuğ siyasal sistem ile devlet sistemini birbirine karıştırıyor.
-Liberal demokratik rejim, üniter devlet ile özdeş değildir. Üniter devletlerinTürkiye gibi aşırı merkeziyetçi bir idari yapıya sahip olanları bulunduğu gibi (İsveç gibi); çok güçlü yerel yönetimlere sahip olanları (İspanya ve Britanya gibi); bölgelere geniş yetki devri yapmış olanları (ABD, Almanya gibi); idari federasyon ya da (Belçika, Kanada, Hindistan gibi) etnik-dinsel temelli federasyon biçimini alabildikleri bilinmektedir.
-Başbuğ’a göre, Kürt kimliği anayasa ile tanınacak olursa bu bağımsız Kürt devletine, yani Türkiye’nin bölünmesine giden birinci adım olacaktır. Evet, Belçika üniter devlet olarak yola çıkmış, sonra da federal yapıyı  benimsemiştir. Ne var ki Belçika bu sayede bütünlüğünü korumuştur. Üniter yapıda ısrar etmiş olsaydı, ülke çoktan ikiye bölünmüştü.
-Eğer amaç gerçekten ülke bütünlüğünü korumak ise idari yapıda değişiklik gerekebilir. Türkiye’de PKK’ya karşı olan Kürtlerin dahi büyük bir bölümünün talebi bu yöndedir. Yerinden yönetim bütün Türkiye’nin ihtiyacıdır.
-Öte yandan, ayrılmak isteyen grup Kürtler içinde çok marjinal, ama eğer çoğunluğu ayrılmak isteyecek olursa, hangi güç bunun önüne geçebilir ki?
-Önemli olan tercihlerin silah tehdidi altında değil ‘gönüllü olarak’ ifadesini güven altına almaktır. Türkiye’nin esas meselesi budur.

*Barışa Emanet Olun – Hasan Cemal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder