19 Ağustos 2014 Salı

Barışa Emanet Olun – Hasan Cemal*

Ülkemizin son otuz yıllık enerjisinin boşa harcanmasına neden olan ortak sorunumuzu ele alan kitap 342 sayfa. Birinci basımı Ekim 2011. Kitabı okuduğunuzda; “problemin çözümünde rol alanların peşin fikirli olmak yerine karşı pencereden de bakmayı denemesi gerekmez mi?” sorusu akıllara
geliyor.
Hasan Cemal ismine sempati ile bakanlar kadar aksi düşüncedekilerin de okumasında yarar var. Kitabı okumanız için gerekçe oluşturabilecek kısa bölümleri yorum yapmadan, paylaşmanın uygun olacağı düşüncesiye aşağıya özetlemeye çalışalım:
-Türkiye Kürt realitesi ile bunu gereklerini yıllar yılı kabullenmediği içindir ki, sahneye PKK çıktı. Devlet, Kürt sorununu yok saydığı, sorunu sadece bir güvenlik meselesi olarak gördüğü için yıllarca kan ve gözyaşı aktı.
-İşte bu bir süreçtir, PKK’yı sahneye çıkaran ve Kürt sorunuyla iç içe geçmesine yol açan.
-Şimdi devletle hükümet, ... ... sanıyor ki, Kürt sorunuyla PKK birbirinden ayrılabilir. Sanıyor ki, PKK’yı dağda, KCK’yı şehirde kovalayarak barışın yolu açılabilir.
-Açamaz. Belki 1990’larda bu mümkündü. Ama 2000’lerde artık mümkün değil. Yaşadığımız kanlı süreçte PKK, Kürtlerin içinde kök saldı, toplumsal tabanını genişletti, örgütlenmesini ‘sivil toplum’la ete kemiğe büründürdü. Bu gerçek görmezlikten gelinerek barış yolunda yürünemez.

*Barışa Emanet Olun – Hasan Cemal

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder