21 Ağustos 2014 Perşembe

Bulunulan ortamın insanın yetişmesindeki önemi*

Bütün bu başarılarda çevre faktörünü de unutmamak gerekiyor. Babasının yaptığı mekanik işleri ve çalıştığı şirketlerdeki mühendislik ortamı, 1960’ların sonlarında tanıştığı Hewlet-Packard Kâşifler Kulübü geleceğini şekillendiren detaylar arasındaydı.
Üniversiteye başladığı yıllarda (1972) uzakdoğu  inanç değerleri ve zihin, sezgi, bilinç
kavramlarını derinliğine anlamaya çalışması yaşam tarzını etkileyecekti. O yıllarda et yemeyen bir vejeteryan olması, sadece sebze meyve ile beslenmeye başlaması dikkati çeken diğer bir yanını oluşturuyordu.
Üniversiteden çabucak sıkılacaktı.
1960’ların sonlarında San Fransisco’da Silikon vadisi’nde .... ordu müteahhitleri ile başlayan teknolojieki yükseliş sivil girişimcilerin yerini almasını sağlayacaktı. Elektronik firmaları, mikroçip üreticileri, bilgisayar oyunu tasarımcıları, bilgisayar şirketleri, hacker kültürü, donanım korsanları, amatörler, teknoloji düşkünleri kendilerine burada  yer buldular.
Jobs henüz lisedeyken, 1970’lerin ortalarında Homebrew Bilgisayar Kulübü .... Apple I adıyla bilinecek bilgisayarın alt yapısı için çalışmalara ortam sağlayacaktı .... Haziran 1975’te klavyede basılan harfler ekranda belirdiğinde tasarımcıları bunu “kişisel bilgisayarlar için dönüm noktası” olarak niteleyecekti .... ilk çalışmaların araba garajında ve evlerinde ayırdıkları bölümlerde  yapıldığını vurgulamak gerekir.
Gençlik yıllarında kurulan şirket “Apple “adını alacaktı. Seçilen isim sıradan olduğu kadar kolay akılda kalan haliyle hafızalarda yer edecekti.

*Steve Jobs – Walter Isaacson

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder